Publicerad på 18 Jan - 10:29

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Hen vinner Melodifestivalen enligt historisk data


Emil Henrohn, Axel Schylström och Paul Rey har störst chanser att vinna Melodifestivalen 2023 visar en analys av historiska vinnare i tävlingen som Rekatochklart har gjort.

Den 4 februari drar årets upplaga av Melodifestivalen igång och det svenska folket ska ännu en gång rösta fram ett bidrag som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Sedan Melodifestivalen sändes för första gången 1959 har 61 vinnare korats (Melodifestivalen uteblev 1964, 1970 och 1976). Rekatochklart har därför gjort en djupdykning i historisk data för att ta fram en profil på den typiska vinnaren och vem i årets startfält som passar in på den.

Om man ser till alla vinnare av Melodifestivalen, så har majoriteten av vinnarna haft följande profil:

  • Manlig soloartist eller en grupp
  • 28-årsåldern
  • Vinner med poplåt
  • Från Stockholm
  • Sjunger på svenska

En manlig soloartist och en grupp har vunnit 23 gånger var sedan starten 1959. Bland grupperna är det duos bestående av en man och en kvinna i 31-årsåldern som har skördat störst framgångar. Sju gånger har en manlig och kvinnlig duo vunnit, fyra av dessa skedde dock på 60-talet. Senast en manlig och kvinnlig duo vann var 2003.

Hela 42 stycken av vinnarlåtarna har varit på svenska, även om flera av dem har skrivits om till engelska när de har framförts i Eurovision Song Contest. Senaste gången vinnarlåten var på svenska var när Carola vann år 2006 med ‘Evighet’.

De senaste 10 åren har vinnarprofilen sett en aning annorlunda ut:

  • Manlig soloartist
  • 27-årsåldern
  • Vinner med poplåt
  • Från Skåne

Sjunger på engelska

Bland årets deltagare finns det en artist som passar in någorlunda på profilen av samtliga vinnare: Emil Henrohn. Han är 25 år gammal, soloartist och sjunger på svenska. Han är dock inte från Stockholm, utan från Kronoberg.

Om man ser till vinnarprofilen från de senaste 10 åren finns det två artister som till viss del stämmer in på den; Axel Schylström och Paul Rey. Axel Schylström är 29 år gammal, soloartist och sjunger på engelska. Han är dock inte från Skåne utan från Östergötland. Paul Rey är även han en soloartist och sjunger på engelska. Han är dessutom från Skåne, men är lite äldre än genomsnittsvinnaren, han är nämligen 30 år.

Enligt oddsen ligger dock varken Emil Henrohn, Axel Schylström eller Paul Rey så bra till. Då är det Loreen som tippas som vinnare av årets tävling, följd av Maria Sur. Båda två skiljer sig markant från de framtagna vinnarprofilerna då det är två kvinnor på 39 respektive 17 år och ingen av dem är från Skåne.

Om undersökningen

Undersökningen är baserad på information hämtad från Melodifestivalens Wikipedia-sida, samt de olika artisternas Wikipedia-sidor.

För mer information, vänligen kontakta:
Susanne Höglund, 56K Digital, [email protected]

Om Rekatochklart

Rekatochklart.com är Sveriges största och ledande online-community inom sportspel. Vi är en oberoende sajt och ej knutna till något specifikt spelbolag. Vårt primära mål är att tillsammans med våra skribenter och medlemmar förse Rekatochklarts läsare med spelanalyser och vinnande speltips. Rekatochklart ägs av Better Collective, en världsledande mediekoncern inom sportbetting.
www.rekatochklart.com

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto