Publicerad på 11 Maj - 15:18

0
article-img Foto: Bildbyrån

Hockey-VM 2022: Stor guide - lag för lag och bästa spelarna


Foto: Bildbyrån

Hockey-VM går av stapeln den 13 maj i Finland där 16 lag deltar. De fyra främsta i varje grupp går vidare till slutspel, och här är en genomgång av samtliga lag signerat hockeyexperten Tobias "Tobbes Tips" Romander. 


Grupp A

 

Danmark 

Laget har missat att ta sig till kvartsfinal i de fyra senaste VM-turneringarna, och då räknas givetvis inte säsongen 19/20 med då turneringen blev inställd. På Målvaktssidan finns rutinerade Dahm som gjort flertalet VM-turneringar för laget och kikar man på defensiven så finns det en del inslag av SHL. Offensiven är dock lagets mest intressanta lagdel med namn som Björkstrand och Ehlers i spetsen, och med en del klaff så kan man hota om en kvartsfinalplats. 

Spelare att hålla koll på: Nikolaj Ehlers, Oliver Björkstrand 

Frankrike 

Här har vi ett lag som kommer få det väldigt tufft i turneringen, och det kommer inte bli många segrar för laget. Ser man på truppen så är cirka hälften av spelarna från den inhemska ligan, en liga som inte håller någon högre nivå, och även om det finns några skickliga spelare i laget så kommer man väga alldeles för lätt. 

Spelare att hålla koll på: Alexandre Texier 

Tyskland 

Laget domineras främst av spelare från den inhemska ligan, en liga som dock inte är svag på något sätt, och man kommer således vara väldigt samspelta inför turneringen. I laget har man även intressanta namn från NHL där de klart mest spännande namnen är Moritz Seider och Tim Stutzle som båda gjorde över 50 poäng i NHL under säsongen, och med tanke på hur gruppen ser ut bör man kunna ta sig till kvartsfinal. 

Spelare att hålla koll på: Tim Stutzle, Mortiz Seider 

Italien 

Här har vi ett av turneringens svagaste lag, och frågan är om man kommer ta en enda poäng i turneringen? På målvaktssidan har man Davide Fadani som tillhör den schweiziska högstaligan samt backen Peter Spornberger som spelar hockey i den tyska högstaligan. Där bakom ser det extremt svagt ut, och det kommer bli en jobbig turneringen för laget. 

Spelare att hålla koll på: 

Slovakien 

Ett lag som är en bit bakom de bästa nationerna, men samtidigt är man klart bättre än de svagaste lagen i turneringen. Varken Hrivik eller Cehlarik är med här och istället blir Tomas Tatar en spelare som ska leda lagets offensiv. Där bakom finns hyperintressanta talangen Slafkovsky som imponerade stort i OS. Man kan absolut nå en kvartsfinalplats i turneringen, men jag har svårt att se att det ska bli så mycket mer. 

Spelare att hålla koll på: Tomas Tatar, Juraj Slafkovksy 

Schweiz 

Här har vi ett lag som slår ur underläge i turneringen, och man kan bli en riktigt obehaglig överraskning för motståndarna. Man har mängder med spelare från den inhemska ligan vilket gör att laget är väldigt samspelt. Samtidigt har man adderat spelare från NHL där Timo Meier och Nico Hischier sticker ut klart mest, och man är absolut en medaljkandidat i turneringen. 

Spelare att hålla koll på: Timo Meier, Nico Hischier, Philipp Kurashev 

Kazakstan 

Ett lag som har flera spelare med dubbelt medborgarskap, däribland Curtis Valk, Darren Dietz, Jesse Blacker och svenske Viktor Svedberg, så det finns en del intressanta spelare i truppen. Målvaktssidan ser dock riktigt tunn ut, och man lär knappast nå en kvartsfinalplats. 

Spelare att hålla koll på: Nikita Mikhailis, Curtis Valk 

Kanada 

Laget ska ha goda chanser att plocka hem förstaplatsen i gruppen, och inför turneringen är man en av förhandsfavoriterna att vinna guldet. Defensivt ser det bra ut med namn som Chabot, Severson och Graves. Visst ser offensiven också helt okej ut framåt med namn som Barzal, Batherson, Dubois och Mercer. Det är dock inte det mest namnkunniga laget man haft, men det lär ändå räcka en bit, möjligtvis hela vägen. 

Spelare att hålla koll på: Thomas Chabot, Drake Batherson, Mathew Barzal 

Grupp B

 

Tjeckien 

Kommer med ett lag där flertalet spelare är den den inhemska ligan, vilket kan ställa en del frågetecken om bredden. Det finns dock riktigt bra spets i Krejci, Hertl och Vrana, och lyckas kollektivet så är man en het utmanare om medaljerna. 

Spelare att hålla koll på: Jakub Vrana, Tomas Hertl, David Krjeci 

Finland 

Är tillsammans med Kanada de stora förhandsfavoriterna att ta hem guldet. Målvaktssidan och defensiven ser bra ut med spelare som Säteri, Jokiharju och Lehtonen. Offensivt har man Lammikko och Armia från NHL, men det är knappast spelare som kommer glänsa, och framåt ser det inte lika starkt ut. 

Spelare att hålla koll på: Henri Jokiharju, Sakari Manninen, Miro Aaltonen 

Lettland 

Ett lag med flertalet inslag från den svenska hockeyn, däribland Abols, Marenis och Jelisejevs. Man har även fått med sig målvakten Merzlikins samt Balcers från NHL, men det lär knappast räcka till en kvartsfinal i denna tuffa gruppen. 

Spelare att hålla koll på: Elvis Merzlikins, Rodrigo Abols, Rudolfs Balcers 

Norge 

Kommer med ett lag där majoriteten spelar i den norska ligan, något som säger en del om kvaliteten i laget. Finns en del inslag från den svensk hockeyn, men då främst hockeyallsvenskan. Kommer förmodligen vinna någon match eller två då det finns sämre lag i gruppen, men man åker ut i gruppspelet. 

Spelare att hålla koll på: Mats Roselli Olsen, Andreas Martinsen, Emil Martinsen Lilleberg 

Sverige 

Målvaktssidan ser bra ut där man har Hellberg, Dansk och Högberg. Defensivt är dock den största styrkan i laget då man har Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson och Erik Gustafsson i spetsen. Offensivt finns det namn som Wallmark, Nordström, Bemström och Asplund, men det är inga stjärnor som Forsberg eller Lindholm, och känslan är att man behöver få in ett par klasspelare som kan göra skillnad. 

Spelare att hålla koll på: Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson 

Österrike 

Ett lag som kommer få det otroligt tufft i turneringen, och för deras del är det tur att Storbritannien finns i gruppen så man kanske inte behöver gå poänglösa från turneringen. Spelare att hålla koll på: Benjamin Baumgartner, Marco Kasper Storbritannien Precis som Österrike ett lag som tillhör det svagaste i hela turneringen, och de flesta spelarna tillhör den inhemska ligan, en liga som håller en låg klass. Kommer slåss med Österrike och att undvika jumboplatsen. 

Spelare att hålla koll på: Brett Perlini 

USA 

Tillhör inte en av förhandsfavoriterna i turneringen, och ser man på truppen är det inte så konstigt. Laget har mängder med spelare från NHL, men det är få spelare som tillhör de bättre i ligan, och känslan är att man möjligtvis kan nypa en bronspeng vid maxklaff, men inte mer än så. 

Spelare att hålla koll på: Seth Jones, Alex Galchenyuk, Luke Hughes 

*Spelare kan komma att ansluta till lagen efter att texten är publicerad.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto