Publicerad på 24 Apr - 10:31

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Hollywood-slut för Reynolds och straffdrama på Wembley


Det har svängt i den tyska titelstriden. Efter att Bayern München i helgen snubblat till är det helt plötsligt Borussia Dortmund som befinner sig i förarsätet i kampen om mästarskölden och får se sig jagat av Bayern.

Thomas Tuchel har knappast fått någon enkel start på livet i München sedan han överraskande kastades in som ersättare för sparkade Julian Nagelsmann precis när Bayern Münchens säsong skulle kliva in i sitt mest avgörande skede.

Det började bra. I Tuchels debut imponerade Bayern och tog en övertygande 4–2-seger mot Borussia Dortmund i Der Klassiker, vilket då kändes som ett avgörande resultat där Bayern spände musklerna och tog ett ordentligt kommando om ligatiteln. Men sedan dess har det mesta gått snett. Ett par dagar efter segern mot ärkerivalen Dortmund kraschade Bayern ut ur tyska cupen, DFB-Pokal, efter att ha förlorat hemma mot Freiburg i kvartsfinalen.

Därefter var det dags för Champions League-kvartsfinalen mot Manchester City, ett möte som i praktiken kändes över redan efter första mötet när City vann med klara 3–0, och Bayern tycks inte riktigt kunnat skaka av sig baksmällan efter cuputtågen. 1–1-matchen hemma mot bottenlaget Hoffenheim följdes i helgen upp av ännu en smäll, när Bayern förlorade med 3–1 borta mot Mainz under lördagen, och efter bara två segrar under Tuchels sju inledande matcher har Bayern de senaste veckorna gått från trippelpretendenter till att nu slåss med näbbar och klor för att vinna en tionde Meisterschale i följd.

– Vi ser dränerade ut. Vi ser ut som ett lag som redan spelat 80 matcher den här säsongen. Vi lyckas inte spela fotboll utan misstag för tillfället och matcher och poäng rinner genom våra fingrar som sand, säger Tuchel.

Samtidigt har Dortmund tagit vara på Bayerns problem för att passera rivalen och överta förstaplatsen i Bundesliga. I helgen tog Dortmund en övertygande 4–0-seger hemma mot Eintracht Frankfurt och toppar nu Bundesliga med en poängs försprång ner till Bayern.

Donyell Malen gjorde två nya mål och fortsätter att vara glödhet. Nederländaren har nu gjort sex mål och tre assist på sina fem senaste Bundesligamatcher.

– Det var en av de bästa prestationerna jag sett från ”Donny” i en Dortmundtröja så här långt. Han hade en otrolig match och förtjänar hyllningarna, sa Dortmundtränaren Edin Terzic efteråt.

Med bara fem ligamatcher kvar att spela har plötsligt Borussia Dortmund Bundesligatiteln i egna händer. Bochum, Wolfsburg, Mönchengladbach, Augsburg och Mainz är långt ifrån ett oöverkomligt spelschema och kan Dortmund bygga vidare på 4–0-segern mot Frankfurt kan Die Schwarzgelben utmana Bayern hela vägen in i mål – och kanske lägga beslag på sin första ligatitel sedan Jürgen Klopps lag triumferade säsongen 2011/12.

– Vi är väldigt nöjda med prestationen och resultatet, men det här är bara ett steg längs vägen, säger Terzic.

Terzic är obenägen att dras med i diskussionerna om Dortmunds titelambitioner för tidigt, och är tydlig med att betona att det fortfarande återstår fem matcher att spela. Sportchefen Sebastian Kehl fyller i:

– Tabellen ser väldigt bra ut just nu och vi vann en viktig match, men vi måste bibehålla kylan och inte låta oss dras med i någon överdriven eufori, säger Kehl.

Det ser hur som helst ut att kunna bjudas på en rejält spännande avslutning på Bundesligasäsongen.

Helgens rubriker:

Hollywood-slut för Reynolds och McElhenney i Wrexham

Det är sällan uppflyttning från English National League, den engelska femtedivisionen, leder till stora rubriker – varken nationellt eller världen över. Men walesiska Wrexham är inte riktigt ett lag som alla andra. Wrexham, som är världens tredje äldsta fotbollsklubb, ägs som bekant av Hollywood-duon Ryan Reynolds och Rob McElhenney, vilket transformerat lyckan och hoppet för klubben. I fjol snubblade Wrexham på mållinjen och den här säsongen har bjudit på en brutal kamp om förstaplatsen i National League - den enda som ger direktuppflyttning – där Notts County bjudit på benhårt motstånd när de två klubbarna spelat mer eller mindre i en egendivision, med hela 29 poäng ner till trean Chesterfield.

I helgen säkrade Wrexham uppflyttningen med en match till godo med en 3–1-seger mot Boreham Wood, som förde Wrexham till 110 poäng – fyra fler än Notts County. För första gången på 15 år är nu Wrexham tillbaka i Football League – och med Hollywood-backning och stora ambitioner lär walesarna bli ett lag att räkna med direkt.

March syndabock i straffdramat på Wembley

Under söndagskvällen skulle det avgöras vilket lag Manchester City – som under lördagen enkelt tog sig förbi Sheffield United, 3–0, efter ett hattrick av Riyad Mahrez – ställs mot i FA-cupfinalen. Det bjöds på en gastkramande holmgång på Wembley mellan Manchester United och Brighton & Hove Albion. Brighton styrde spelet och dominerade bollinnehavet, skapade en del målmöjligheter, samtidigt som United stack upp och hotade. Matchen var mållös efter både 90 och 120 minuter och fick således avgöras från straffpunkten där Solly March, som spelat i Brighton sedan 2011, blev stor syndabock när han brände sin straff över. Därefter fick Victor Nilsson Lindelöf – som gjorde en strålande match bredvid Luke Shaw – sätta avgörandet med en mycket kylig straff.

Erik ten Hag har därmed chansen att kröna debutsäsongen på Old Trafford med en andra cuptitel – efter EFL Cup-triumfen tidigare – och att stoppa ärkerivalen City från en potentiell trippel.

– Vi kommer ge allt, och då menar jag verkligen allt, vi kan. Det kan fansen räkna med. Jag förstår fansens känslor och vi kommer göra allt för att ge dem en andra titel att fira. Det kommer inte bli enkelt, City är ett fantastiskt lag, men vi är också ett fantastiskt lag. Vi kommer ge allt för att vinna, säger Ten Hag.

Titeln nära för Barcelona efter seger i toppmötet

Efter tre raka matcher utan mål spräckte Barcelona till slut målnollan när Ferran Torres strax före halvtidsvilan gjorde matchens enda mål i toppmötet mot formstarka Atlético Madrid hemma på Camp Nou. Med åtta matcher kvar att spela bibehåller Barcelona därmed elvapoängsförsprånget ner till Real Madrid och allt talar för att katalanerna får fira ligatiteln inom en inte allt för snar framtid.

Tottenhams kollaps

– Det finns inga ord för att förklara en prestation som det här. De första 25 minuterna är kanske de värsta jag någonsin sett, sa Tottenhams interimtränare Cristian Stellini.

Det var långt ifrån någon överdrift. Sällan har ett lag blivit så överkört på så kort tid i en så viktig match. Matchen var över efter nio minuter när Newcastle rusade ifrån till en 3–0-ledning. Därefter klev Alexander Isak in i handlingarna med två ytterligare mål och innan klockan passerat 21 minuter stod det redan 5–0 på tavlan. Isak är nu uppe i 10 mål på 15 Premier League-matcher.

Stellini valde att gå ifrån Spurs vanliga trebackslinje och skifta till en fyrbackslinje, vilket fick katastrofala följder.

– Vi var inte förberedda nog för en så viktig match. Vi har en bra trupp men ingen visade hur bra de egentligen är. Det var mitt beslut att förändra formationen, vilket vi gjorde för att vi har många skador. Det är mitt ansvar, jag tog beslutet och det visade sig felaktigt, sa Stellini efteråt.

Förnedringen är dessutom ett hammarslag för Tottenhams förhoppningar om Champions League. Spurs har nu sex poäng upp till Newcastle och Manchester United, som har två matcher till godo dessutom, och Stellini får nog snarare ställa in sig på att blicka över axeln för att försöka bibehålla en Europa League-plats.


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto