Publicerad på 18 Aug - 10:56

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför omgång 20: Årets ångestmatch på Stora Valla


Ny allsvensk omgång på ingång. Ångestmatch på Stora Valla, retroaktiv malmöutdelning (?) och spelare som ska sluta gnälla. Mina tankar inför helgens omgång.

Min allsvenska höjdpunkt i helgen är lördagens ångestmatch i Degerfors. IFK Göteborg gästar i vad som är definitionen av en sexpoängsmatch. Skulle Degen vinna den är de sju poäng före Blåvitt med 30 poäng kvar att spela om. Behöver inte vara någon matematiker för att inse att det blir väldigt svårt att hämta igen det försprånget. För att lösa det skulle Blåvitt nog behöva vinna minst sex av tio matcher. Då är två av de där återstående matcherna mot MFF + Bajen på bortaplan – där är det svårt att se IFK få med sig något. Så sex av åtta segrar i övrigt då...

Dessutom ställs Degerfors mot Varberg och Mjällby i två av de tre sista omgångarna. Inte otänkbart att de båda lagen inte har något att spela om då, vilket hade varit ett stort plus för Degerfors.

Så om inte en av de tänkbara räddningsplankorna i jakten på nytt kontrakt ska försvinna behöver Blåvitt åtminstone inte förlora. Med tanke på det har jag spelat att det står 0-0 i halvtid, vilket du kan läsa mer om här

På Grimsta är frågan om inte två lag i stort vinstbehov lyckas stolpa sig fram till ett kryss som ingen är särskilt nöjd med egentligen?

Söndagen bjuder på ett stormöte då Malmö FF tar emot Djurgården. Lurig matchup där Djurgården har bra statistik mot skåningarna senaste säsongerna. Samtidigt känns det stökigt runt DIF med konstiga mittbackspetningar, oro i truppen, spelare som vill bort och nyförvärv som inte levererar. Tror väl Malmö tar det där till slut, borde ligga lite retroaktiv utdelning i korten efter Mjällbymatchen.

IFK Norrköping, som alltså ligger femma i tabellen efter två tredjedelar av serien, är odds-underdogs på hemmaplan mot AIK på måndag. Ett Gnaget som går in i omgången på kvalplats. Utan att säga vad jag tycker är rätt eller fel oddsmässigt och visst har det hänt saker nu i sommar, men visst säger det ändå en del om vår serie.

Fantasy?


Som jag var inne på förra veckan – det är dags att sticka ut om du vill klättra. Jag kommer ha Bernhardsson som kapten. En spelare med högt tak som det bara måste lossna för någon gång.
Mjällbys medstuds från Malmömatchen håller inte i sig och Elfsborg vinner klart?

För övrigt...

...har jag följt Allsvenskan tillräckligt länge för att alla varningsklockor ska ringa runt att spela Hammarby borta mot Kalmar. Logiskt sett talar väl mycket för att ett nytänt Bajen som känns rejält på gång ska kunna slå ett svagt och lite skadedrabbat Kalmar. Men Allsvenskan är Allsvenskan, kan se Kalmar vakna från slummen och köra över Bajen.

...anser jag att det är dags för allsvenska spelare som petats att sluta gnälla. Ett par gånger varje säsong i de flesta lag är det oförstående spelare i media som ”inte fått någon förklaring” till petningen.
En ledtråd: Nio gånger av tio har du petats för att du inte varit bra nog och tränaren anser någon annan vara bättre för dagen.

...tror jag fortfarande, som jag nämnde förra veckan, att Hammarby kan bli lite av höstens lag. Dubbelmötet mot Twente gjorde något med klubben och alget är känslan. Från att ha varit trötta i våras känns det spännande igen inför nästa säsong. Men som sagt, varning för Kalmarmatchen dock!

...undrar jag om inte Elfsborg sålde guldchansen i och med Lagerbielkes Celtictransfer. Lite nedåtgående trend från Häckenmatchen, ommöbleringar på defensivt mittfält (Römer) och i backlinjen (Lagerbielke). Tror det blir en ändring för mycket.

...har jag svårt att köpa den kritik Malmö FF fick efter Mjällbyförlusten. 70% boll, 25-2 i avslut och stor överlägsenhet. Att motståndarna gör mål på en fast situation typ den enda gång de är i ditt straffområde händer ibland i fotboll. Fortsätter Malmö prestera som de gjorde mot Mjällby vinner de guld. Samtidigt tycker jag Mjällby hyllades väl mycket i diverse medier. Visst gör Mjällby det bra som klubb och rent krasst ska det inte finnas på kartan att de slår Malmö FF. Men insatsen mot Malmö var inte någon ”taktisk triumf” eller ”mästerlig försvarsinsats”. Ska inte undervärdera deras insats, de slet hårt och gjorde det bra efter sina förutsättningar. Men segern var ett resultat av väldigt mycket medstuds mer än något annat.

… kan jag däremot köpa kritiken mot Malmö FF:s forwardposition. Kiese-Thelin gör sina mål, absolut. Men vem hade inte gjort det som centertank i den här Malmöupplagan? Frågan är om det inte finns en uppgradering att göra där i vinter.

...undrar jag om det är dags att utse Värnamos Ajdin Zeljkovic till Allsvenskans Neil Maupay. En anfallare som kommer till lägen och många avslut, men underpresterar kraftigt sett till expected goals. Degerforsinsatsen av Zeljkovic var någon slags peak i att misslyckas i bra avslutslägen. Han behöver steppa upp nu när Gustav Engvall är skadad, för Värnamo är indragna i bottenstriden.

...tror jag fortfarande AIK löser kontraktet rätt bekvämt. Visst har de varit svaga på hemmaplan i år, men de har Varberg, Degerfors, Mjällby, Halmstad och Värnamo kvar att möta på Friends. Lägg till ett hemmaderby mot Djurgården där de ofta vinner. Tror de brottar fram ett nytt kontrakt i de matcherna. Gott så sett till utgångsläget. Men givet att AIK hänger kvar så är det ett ruskigt omfattande arbete som kommer krävas för att få till en bra trupp inför nästa säsong.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto