Publicerad på 10 Nov - 10:39

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Inför seriefinalen: Därför tar Malmö guldet


90 minuters allsvenskt fotbollskrig återstår. På många arenor finns inget att spela om, i Malmö står allt på spel. Här är mina tankar inför helgens avslutande omgång.

Flygbiljetterna till Dubai och Marbella bränner i fickan på många av spelarna, snart ska de få instagramma i solen igen. Först ska säsongen bara spelas klart.

Många matcher i sista omgången är rätt döda:
- Topp tre har spikats.
- Degerfors och Varberg åker ur.
- Djurgården blir bäst i stan, men alla stockholmslag är nog rätt besvikna ändå.
- HBK och AIK har säkrat sina kontrakt, men behöver hitta svar på svåra frågor under vintern för att nästa säsong ska bli bättre.
- Sirius har varit ett av höstens lag – köps de sönder i vinter?

På många håll lär det bli avslaget.

I bottenstriden är den enda riktiga frågan om IFK Göteborg klarar sig. Blåvitt behöver vinna mot Varberg för att vara helt säkra på att slippa kval. Kan räddas av Häcken – tar Högmos gäng poäng på Grimsta spelar Blåvitt i Allsvenskan 2024 oavsett vad som händer i Varberg.

För övrigt klassiska ”sista omgången-odds” i BP mot Häcken:
BP är oddsfavoriter på 1x2-marknaden trots att deras bäste spelare Leach-Holm är avstängd. Marknaden tror på motivationsfördel kombinerat med att Häcken inte kan hantera Europaspelsdubblering (föll klart mot Molde i torsdags). Får se hur oddsen ligger vid avspark, jag är spontant inte främmande för att spela Häckenseger till oddsen som erbjuds i skrivande stund, 2.85-2.90. Om Blåvitt tar en klar ledning i Varberg lär glöden slockna hos BP-spelarna. Och i grunden är Häcken ett bättre lag än BP oavsett om de roterar på ett par positioner.

Måste väl ändå tro att Blåvitt löser sin del mot ett Varberg som radat upp förluster hela säsongen. Selmani gör sitt första IFK-mål mot sitt gamla lag?

Ska du spela på matcherna som inte gäller något särskilt rekommenderar jag att avvakta till startelvorna blir officiella. Alternativt om du får tillgång till pålitlig information via hemsidor/nyheter om hur lagen kommer ställa upp. För det kan definitivt bli rotation på en del håll. Spelare ska tackas av och så vidare. Förutom visst Häckensug tror jag på mål när Sirius gör upp med Norrköping och att Kalmar kan slå Djurgården. Men kommer troligtvis avvakta spel.

Att avvakta elvor gäller mer än någonsin för alla fantasyspelare den här omgången. Vänta med byten till sista timmen när det är bekräftat hur lagen ställer upp. Helgens omgång är enda gången under säsongen vi kommer ha tillgång till alla startelvor före deadline.

Mentalt tyngt Elfsborg


Guldmatchen med stort G lockar såklart störst intresse. Malmö och Elfsborg gör upp och förutsättningarna är enkla. Vill Malmö ta guld måste de vinna. Tar Elfsborg poäng blir det guldtacos i Borås. Att ta ut kombinerade startelvor är populärt nuförtiden, det kan säga något om styrkeförhållanden mellan lagen. Om jag skulle göra det för de här lagen, utifrån vilka spelare som väntas vara tillgängliga på söndag (inte bland andra AC och Oliver Berg med andra ord):

Valdimarsson,
Johan Larsson, Pontus Jansson, Sebastian Holmén, Busanello
Sergio Pena, Sebastian Nanasi, Michael Baidoo
Taha Ali, Isaac Kiese Thelin, Jeppe Okkels

Petar in Nanasi som offensiv mittfältare. Vecchia är svår att ha utanför elvan, men väljer Ali före trots allt, han får gå till höger här. Gillar egentligen Vecchia mer än Okkels, men den senare har stått för en fin säsong för Elfsborg. Tar den platsen, men hårfint. Att Malmö dominerar elvan speglar att de har starkare individer på pappret, åtminstone i min bok.

Mentalt måste det varit en jobbig vecka för Elfsborg, som hade en stor fet matchboll på hemmaplan i söndags. Degerforsdebaclet var tufft och många spelare såg knäckta ut efter matchen. Måste vara extremt tufft att ladda om till en svår bortamatch i Malmö där de måste ta poäng för att ta guld. Trots att alla spelare nog hade tagit den möjligheten om de blivit erbjudna den inför säsongen. Lägg till att nyckelspelaren Hult är ett frågetecken, stort avbräck om han ej kan spela.

Tycker också Elfsborg haltat sig fram senaste 5-7 omgångarna. Gjorde en bra insats hemma mot AIK för ett par omgångar sedan, annars har det varit en del rätt skrala insatser:
- Skapade knappt något alls mot Blåvitt (2-1).
- Bortamatchen mot BP var länge jämn även om det rann iväg sent i matchen (3-0).
- Varberg hemma går inte att dra slutsatser om (2-1).
- Halmstad borta var extremt svag från Elfsborg, de hade en bra prestation under matchen, det var det sena segermålet.

Lite oroande även om det mycket väl kan bli en matchbild som passar boråsarna, för de trivs som bekant bäst när motståndarna har bollinnehavet och de själva får ställa om. Men jag tror Malmö är ett snäpp för bra, det känns som de har fler potentiella matchvinnare än Elfsborg.

Just hemmaplansfördelen och att det är gräsmatch tror jag också talar för Malmö. I motsats mot Elfsborg har de nog haft en skön vecka rent mentalt, för efter Häckenmatchen trodde MFF att de förlorat guldchansen. Spelarna som intervjuades verkade övertygade om att så var fallet. Så de har redan förlorat guldet en gång, här har de plötsligt nästan allt att vinna. Allt sammantaget gör att jag tror Malmö FF tar det här - läs mitt speltips!

Alltid trist när underbara Allsvenskan slutar, längtar redan till cupgruppspelet i februari.

Hur spelar du i helgen? Lycka till!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto