Publicerad på 27 Apr - 17:04

article-img
Foto: Bildbyrån

Kjäll berättar uppriktigt om sin skuld: ÖSK har blivit Sveriges Palermo



Foto: Bildbyrån

I veckans podcastavsnitt av 3-5-2 Superettan gästas vi av ingen mindre än Örebro SK:s nygamle tränare Axel Kjäll. Utan omsvep erkänner han sin skuld i den tränarkarusell som skördat tre huvudtränare på mindre än ett års tid och som tvingat ÖSK till omtag i Superettan. 
– Om man tittar tillbaka de senaste tio månaderna så har vi blivit Sveriges Palermo eller något sånt. Vi byter tränare och organisation på ett sätt som alla fattar att det absolut inte är hälsosamt. Nej, för mig personligen så har det varit jättetungt och jättetråkigt. Jag var en av de som var delaktig i rekryteringen av Joel och jag trodde verkligen att det skulle bli jättebra. Jag kände mer eller mindre en skyldighet att ställa upp, säger han. 

- Därför sparkades Joel Cedergren efter bara en (!) omgång
- Tunga beslutet som tog hårt på honom
- Förpliktelsen att vända klubbens säsong 
- Hans vara eller icke-vara som sportsligt ansvarig i framtiden
- Därför rekryterades Christian Järdler 

I förra veckans premiäravsnitt av 3-5-2 Superettan kunde vi avslöja hur Djurgården och Hammarby följer BP-talangen Wilmer Odefalk och i veckans avsnitt gästas vi av Örebro SK:s tränare Axel Kjäll. ÖSK-profilen berättar öppenhjärtigt om det senaste året som varit tungt med tränare som avlöst varandra sedan Kjäll själv klev in i rollen som fotbollschef i klubben. Nu är han tillbaka i tränarpositionen bara tio månader efter att han först lämnade den och detta efter att Joel Cedergren fått sparken efter en (!) omgång av Superettan. 

I podden, som spelades in dagen efter 0-2-förlusten mot seriekonkurrenten Halmstads BK, berättar han om delarna som ledde fram till att styrelsen till slut sparkade Cedergren. Något som tog hårt på Kjäll som heller inte var inställd på att få frågan att kliva tillbaka i sin gamla roll. 

– Vi hade en seger på försäsongen, det var mot Motala, och framförallt såg vi från utsidan att prestationerna blev svagare och svagare och inte starkare och starkare, säger han. 

– Det fanns en förväntan på något som kanske inte riktigt uppstod.



Vi som gör programmet: Harry Maghder, programledare, Lennart Sandahl, Rekatochklart, Jocke Felldin, fotbollstränare

Kjäll lägger sedan ut texten om röran som varit där varken Viktor Gazimba, Marcus Lantz eller Joel Cedergren blev lyckade tränarlösningar. 

– Jag har haft förmånen att vara i Örebro ganska så länge där 2013 var mitt första år. Under majoriteten av den tiden och man pratat om ÖSK i svensk fotboll så är det ju ett ganska så stabilt allsvenskt lag. Man skojar om Örebro och säger att de kommer bara nia. Man blir aldrig bättre eller sämre utan håller sig där. Pratar man med folk tror jag många säger att det är en klubb som den sista tiden gjort ganska många bra saker med små resurser men som inte riktigt får det att lyfta. De har en ambition av att slå sig in på topp-sex och gjort det någon gång, men inte lyckats komma dit så ofta. Det kanske beror på att de inte sålt tillräckligt många spelare. Ett stabilt, kanske lite halvtråkig allsvenskt lag.
 
– Nu känns det som att, om man tittar tillbaka de senaste tio månaderna, så har vi blivit Sveriges Palermo eller något sånt. Vi byter tränare och organisation på ett sätt som alla fattar att det absolut inte är hälsosamt. Nej, för mig personligen så har det varit jättetungt och jättetråkigt. Jag var en av de som var delaktig i rekryteringen av Joel och jag trodde verkligen att det skulle bli jättebra. En stor besvikelse att vi hamnade i den situationen.

Därför valde han att tacka ja till uppdraget:

– Styrelsen fattade beslutet att Joel skulle lämna. Då fick jag frågan om jag kunde tänka mig att bli huvudtränare igen. Det var ingenting som fanns i min skalle egentligen. Jag hade en roll som jag trivdes bra i och som jag var sugen på att utveckla. Men det var egentligen tre saker som fick mig att hoppa på. Dels tror jag att det hade varit ännu mer ohälsosamt att ta in en tränare externt. Det hade inte varit det bästa för laget. Flera spelare var dessutom tydliga med att de ville att jag skulle komma in. Och som nummer tre visste jag att det skulle bli kritik mot mig och styrelsen att man valde att ta in mig som tränare, men ändå så valde styrelsen att fatta det beslutet vilket gjorde att kände att jag hade uppbackning av dem.
 
– Utifrån kan det se ut som sportchefen som sparkar tränare och tar över själv. Det är klart att jag har funderat mycket på om det skulle vara värt det. Men någonstans så är hjärtat för klubben det som gjorde att jag tackade ja.

Nu vill Kjäll vända säsongen till en framgång att skriva in i ÖSK:s historieböcker. 

– Det är klart att väldigt mycket ligger på mig. Jag är inte ytterst ansvarig, men det är jag som ansvarig för den sportsliga verksamheten, och det är klart att mycket ligger på mig. Mycket i rollen ligger i tränar- och spelarrekrytering. Tittar man på tränare så har vi inte lyckats i och med att vi haft tre olika tränare på kort tid. 

– Ser man på spelartruppen så tycker jag att vi gjorde ett ganska bra sommarfönster och rustade bra inför hösten med spelare som Nahir Besara och Jiloan Hamad. Tittar man på konkreta beslut så tycker jag att jag gjort en del bra saker men övergripande så är det största ansvaret på mig. Det var också en av delarna nu när jag fick frågan så kände jag mer eller mindre en skyldighet att ställa upp. Nu ser jag den här säsongen som säsongen vi ska lyfta igen. Jag är extremt laddad och taggad för det.

Lyssna på avsnitt 2 där poodar finns, via denna länk till Spotify eller via spelaren här nedan!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto