Publicerad på 8 Aug - 12:38

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Kritiken växer mot Sundhage: "Pia vet inte vad hon vill"



Utslaget efter kryss mot Jamaica - i Martas sista landslagsmatch. Fotbolls-VM blev ett fiasko för Brasilien och förbundskaptenen Pia Sundhage får svidande kritik samtidigt som hon uppges hänga löst.
– Det finns ingen logik i vilka spelare som valts in i startelvan och spelare tappar förtroende i ett sådant ledarskap, säger den förre landslagsspelaren och expertkommentatorn Milene Domingues.


Brasiliens fiasko i VM kommer att ta tid att läka. Inte minst för stjärnspelaren Marta som nu gjort sin sista VM-match.
– Det är svårt att prata nu. Så här skulle det inte bli, ens i mina värsta mardrömmar. Jag har ju drömt om VM-pokalen, sa hon efteråt, enligt den brasilianska tidningen Globo.

Förbundskapten Pia Sundhage har fått mycket kritik efter att ha missat avancemang från gruppspelet där 0-0 mot Jamaica blev utslagsgivande. Enligt brasiliansk media överväger förbundet att sparka henne efter fiaskot - trots att kontraktet sträcker sig över OS i Paris 2024. Sundhage har själv deklarerat att hon avser att stanna kvar kontraktet ut. Men nu växer kritiken mot henne.
– Jag vill inte vara den som skyller uttåget ur turneringen på en person. Det fanns förstås flera faktorer som spelade in i fiaskot. Men coachningen från Pia Sundhage sedan mästerskapet började har syndat. Vi spelade tre matcher med tre olika startelvor. Det finns ingen logik i vilka spelare som valts in i startelvan och spelare tappar förtroende i ett sådant ledarskap, säger hon till Apostagolos Youtube-kanal och fortsätter.

– Lauren startade i första matchen. I den andra och tredje fick hon ge plats för Kathellen. Varför var Marta, som spelade tio minuter i den första matchen och 15 minuter i den andra, startspelare och kapten i den tredje?

Enligt den förre landslagsspelaren, numera expertkommentatorn, Milene Domingues skapade Sundhages laguttagningar osäkerhet och förvirring.
– Det handlar om att välja ett sätt att spela på och inte ändra det. Pia Sundhage måste välja ett Brasilien och hålla fast vid det. Om man spelar på ett sätt en dag och ett annat nästa så är det inte alls bra. Särskilt i det brasilianska landslaget som knappt har tid att träna tillsammans.
– Ibland får jag känslan av att Pia själv inte vad vad hon vill med laget. Mot Frankrike var det väldigt tydligt. Hon sa att hon hade en plan A, B och C men ingen av dessa fungerade och Brasilien förlorade.

Hon tycker att situationen med veteranen Marta kunde ha sköts mycket bättre. 

– Marta var en startspelare och kapten för att Pia såg en risk att det var Martas sista match som startspelare i ett VM. Och det är inte bra. Genom att sätta Marta i startelvan tänkte jag för mig själv, "kommer Brasilien inte att gå vidare nu?" Om Marta var så viktig, varför spelade hon så lite i den första och andra matchen? Fanns det redan rädsla hos Sundhage för att Marta inte skulle starta en enda match i den här turneringen? Därför fick man känslan av revolt. Samtidigt som bristen på kontinuitet i laguttagningarna blev avgörande.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto