Publicerad på 20 Jun - 18:59

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Monza blir sista dansen för Berlusconi och Galliani



Foto: Bildbyrån

I Ewertssons Europa skriver fotbollsjournalisten och vår spelexpert Jimmy Ewertsson om sina betraktelser i fotbollsvärlden. 

Veckans blogg sätter Serie A-nykomlingen Monza under luppen. Forne AC Milan-duon Silvio Berlusconi och Adriano Galliani har satsat, byggt och nu lyckats lyfta den klassiska motorstadens fotbollslag till högstadivisionen – men för Galliani är det framför allt en kärlekshistoria. 

Handen upp den som hör ”Monza” och direkt tänker på fotboll? Ingen? Tänkte väl det. 

Lombardiska Monza, en dryg mil utanför Milano, för tankarna omedelbart till motorsport och glimrande och glamorösa Formel 1-lopp på den klassiska banan där Italiens Grand Prix årligen går av stapeln. 

På senare år har dock stadens motorstämpel kommit att utmanas av ett rasande snabbt växande fotbollsintresse. AC Monza är en modest provinsklubb som spenderat sin 110-åriga historia bortanför den italienska fotbollens finrum. Klubbens största bedrift till dags datum är att man förärats med titeln som det lag i Italien som spenderat flest säsonger i andradivisionen utan att lyckas ta klivet upp i Serie A. 

Det rekordet är nu brutet. 

För några veckor sedan tog AC Monza, som en gång i tiden tränades av Nils Liedholm under Il Barones tidiga tränarbana, för första gången någonsin klivet upp i Serie A efter att ha besegrat Pisa i playoff. 

– Efter 110 år har jag uppfyllt min mor Annamarias dröm – att föra Monza till Serie A. Jag har gråtit så mycket. Vid fem års ålder tog min mor med mig till arenan för första gången och som barn sa jag att när jag växte upp skulle jag bli president i Monza. Så blev det, säger Adriano Galliani. 

Presidenten i Monza, och mannen bakom klättringen till Serie A är välbekant – Italiens forne premiärminister och AC Milans forne ägare Silvio Berlusconi. Den forne mediemogulen, som nu hunnit bli 85 år gammal, har varit Italiens premiärminister vid tre tillfällen och han har genom åren varit centralpunkt för otaliga skandaler. 2011 tvingades han avgå från premiärministerposten efter avslöjandet om hans ”bunga bunga-partyn” - sexfesterna han höll på sitt gods - och två år senare dömdes han till fängelse för skattebedrägeri, som avtjänades genom samhällstjänst på grund av hans höga ålder. När Berlusconi 2017 även beslutade sig för att sälja sitt älskade Milan, klubben han ägt under tre decennier och lett till fem Champions League och åtta ligatitlar, trodde många att hans liv i fotbollens rampljus var över. 

Det tog 18 månader – sedan förde en kärlekshistoria Berlusconi tillbaka till fotbollen. Det var bara inte hans kärlekshistoria. 

Adriano Galliani, Berlusconis högra hand och mångårig VD i Milan, växte upp i Monza och har sedan barnsben varit en stor supporter av klubben. Det var där han inledde sin fotbollsbana innan Berlusconi rekryterade honom till Milano och I Rossoneri i mitten av 80-talet. Galliani ser det dock på ett annat sätt: 

– Jag har alltid varit en Monza-grabb, det är min första och sista kärlek. Jag var bara utlånad till Milan i 31 år. Nu är jag tillbaka, säger Galliani. 

Det var Galliani som fick Berlusconi att åter ta klivet in i fotbollen och köpa den dåvarande Serie C- klubben AC Monza 2018. Under en frukost i Berlusconis hem i Arcore, strax norr om Monza, lutade sig Galliani fram och viskade i Berlusconis öra att Colombo-familjen ville sälja Monza. Sen sa han ingenting mer. När det var dags för lunch hade Berlusconi bestämt sig. 

– Adriano, vai e fai. Gå och gör det. 

Innan kvällens slut var AC Monza i Berlusconis händer. 

Radarparet var därmed tillbaka som styrande i en fotbollsklubb i Lombardiet, men i stället för AC Milan så var det AC Monza som skulle lyftas till framgångar. Berlusconi höll i plånboken och Galliani skötte den dagliga verksamheten, precis som under Milans glansdagar. 2020 tog Monza klivet upp i Serie B för första gången på nära två decennier och redan första säsongen, med spelare som Kevin- Prince Boateng och Mario Balotelli i truppen, kom klubben snubblande nära att ta klivet upp i Serie A. 

Berlusconi har pumpat in över 700 miljoner i klubben för att sportchefen Filippo Antonelli skulle bygga en trupp redo att ta klivet. Monza lyckades locka till sig skyttekungar från Kroatien (Mirko Maric) och Polen (dansken Christian Gytkjaer) och hämtade in talanger som Davide Frattesi, Lorenzo Pirola, David Bettella, Carlos Augusto och Dany Mota på lån. 

Monza kom nära att säkra en automatisk uppflyttningsplats, men en oväntad förlust mot Perugia tvingade fram ett nervöst kval mot Pisa, som Monza förlorat mot två gånger om under säsongen. Det såg ut att gå Monzas väg, men med sekunder kvar av returmötet kvitterade Pisas Giuseppe Mastinu och tog det hela till förlängning. Det var alldeles för mycket för Gallianis nerver. 

– Jag har spenderat lika mycket tid utanför arenan som inuti den under playoff-matcherna. Jag klarade inte av att titta. Jag såg inte Mastinus mål. Av 360 minuter fotboll såg jag max 150, 200 minuter, sa Galliani. 

Det gick dock vägen. I förlängningen sköt Gytkjaer och Luca Marrone Serie A-platsen till Monza. 

– Jag har haft en enorm tur i mitt liv. Ja, jag har alltid varit nummer två – men bakom Silvio Berlosconi. Jag hyser enorm empati och uppskattning för presidenten. Vi har vunnit 29 av AC Milans totalt 48 titlar sedan 1899, och nu har vi vunnit Serie C och B med Monza, säger han. 

Nu ska firma Berlusconi och Galliani på nytt bygga ett nytt, slagkraftigt lag redo att ta sig an Serie A. 

– Vi kan göra Monza till ett superlag. Jag vill att klubbens klättring ska fortsätta. Jag förväntade mig ett firande, men redan när vi tog oss genom Genua, innan vi ens nått Monza, var jag överöst av komplimanger och välönskningar. Sen upplevde vi glädjen hos människorna när bussen passerade genom staden. Nu njuter vi av att kunna fira, men från och med i morgon tänker vi på framtiden, sa Berlusconi efter att uppflyttningen säkrats. 

85-åringen har redan kastat ut krokarna inför nästa säsong. Och kanske blir det en återkomst för Balotelli. 

– Vi får se om han kan passa in i klubbens planer, säger Berlusconi. 

Med Berlusconi och Gallianis kontaktnät och tillgångar kommer det bli en underhållande ryktessommar att följa. Nykomlingen har redan kopplats samman med en rad potentiella värvningar – allt från Andrea Belotti, Antonio Candreva, Stefano Sensi, Mattia Caldara, Junior Messias och Andrea Ranocchia till Daniel Maldini. Det kommer tveklöst att fortsätta ryktas – och räkna med att Berlusconi kommer att investera för att göra Monza så slagkraftigt det bara är möjligt inför säsongsstarten. 

– Jag är känd för att vara en ”spendacciona”, en storspenderare. Låt oss se vad presidenten tänker, säger Galliani. 

Ambitionen är stor, trots att det lär bli radarparet Berlusconi och Gallianis sista fotbollsgärning. 

– Den här kampen med Monza är, för att citera en film, ”The Last Dance” för mig, säger Galliani. 

Det ser ut att bli en sevärd dans, väl värd att följa när Serie A-säsongen sparkar i gång. Och Berlusconi kommer som vanligt inte nöja sig med någon ljusskygg, anonym tillvaro – han är tillbaka i Serie A för att göra avtryck. Och för att vinna. 

– Jag är van vid att vinna. Nu när vi är i Serie A är det tydligt. Vi måste vinna scudetton, ta oss till Champions League och vinna den också, säger Berlusconi.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto