Publicerad på 26 Jun - 16:49

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Norrköping imponerar stort – näst högst publiksnitt som nykomlingar


Norrköping, som säkrade avancemanget i näst sista omgången av Elitettan i fjol, har fortsatt att skörda framgångar. På plan, efter 14 spelade omgångar ligger man på en niondeplats, vilket får anses godkänt. På läktaren har staden däremot slutit upp starkt och klubben kan redovisa det näst bästa publiksnittet på hemmaplan hittills.

Vi har kollat på Norrköpings siffror, men också på det laget som toppat publikligan tre år i rad och sist men inte minst, laget som haft det största tappet av publik sedan föregående säsong.

I denna artikel har Rekatochklart tittat närmare på publiksiffrorna över en kortare tid i Damallsvenskan.

Norrköpings imponerade intåg i Damallsvenskan.

Norrköping tog steget upp till finrummet efter en stark säsong i Elitettan 2022. Trots att man i skrivande stund ligger nia i tabellen och att man hade nio raka förluster innan man vann senast mot Växjö så ligger man fortfarande på säker mark i tabellen.

Vad som går att slå fast är att publiken, trots en och en halv månad av endast förluster, står bakom klubben och spelarna. Norrköpings publiksnitt på hemmaplan är 1,417 personer, vilket är 511 fler personer än snittet i ligan.

Hammarby i toppen återigen

En imponerande debutsäsong på Norrköpings läktare men förstaplatsen står stadigt och tillhör även detta år Hammarby.

Det är ingen jättestor överraskning att klubben som slåss om titeln har en stor följarskara men den största faktorn går nog tillbaka till de traditioner som finns inom klubben.

Hammarbys damer har haft bäst publiksnitt tre år i rad, vilket är en svit som är väldigt lik på herrsidan. Stockholmslaget har i år haft ett snitt på 2,005 personer vilket tar priset för högst snitt i serien.

Framgång kommer och går - lojalitet är för alltid, eller?

FC Rosengård har en fantastisk historia i svensk fotboll och förra året vann man SM-guld efter en enastående säsong. Förra året hade de näst bäst publiksnitt i Damallsvenskan och supportrarna stod bakom klubben hela vägen in i slutet.

Detta ser däremot annorlunda ut nu. FC Rosengård ligger sexa i tabellen och har just nu en imponerande svit där man inte förlorat sedan början på april – på läktaren går det sämre och publiksnittet landar på en blyg sjunde plats i ligan efter 15 spelade omgångar (Rosengård har spelat en mer match än Norrköping).

Svaret på varför är flera. Först och främst måste vi ta i beaktning att en stor majoritet av klubbarna i serien har ökat sitt publiksnitt detta år - vilket i ett större, svenskt perspektiv är väldigt glädjande.

Vi kan däremot inte blunda för att Rosengård är ett av få lag vars publiksnitt är lägre än föregående år. Förra året var snittet 1,075 personer och i år är det 831 personer efter 15 spelade omgångar. I procent är detta det största tappet bland samtliga klubbar i serien.

Metod:

För att ta del av statistiken använde vi oss utav Worldfootball där vi tittat på siffrorna från föregående år och jämfört med siffrorna från starten av säsongen 2023, hos samtliga klubbar i serien vilket resulterat i denna artikel.

På grund utav Covid 19 och dess effekt på säsongerna 2020 och 2021 har vi valt att inte räkna med siffrorna från de åren.


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto