Publicerad på 11 Okt - 10:45

0
article-img
Foto: Bildbyrån

O'Connor: Fury fajtas för boxningens heder mot KSI


När boxning nyligen var på dekis och behövde en riddare för att rädda den var det många som tänkte att denne skulle ha namnet Fury – men få trodde att det skulle vara Tommy, och inte tungviktsvärldsmästaren Tyson, som skulle träda fram.

Men efter att ha slagit den hittills obesegrade YouTubern Jake Paul i Saudi Arabien i februari för att vinna tillbaka boxnings heder från ”influencers” är det dags igen. På lördag går Tommy upp mot YouTubern KSI i Englands Manchester Arena och en vinst för Fury skulle bli ett stort nederlag för hela influencerboxningsgrenen.

På sätt och vis är boxning den perfekt sporten för influencers (kändisar från YouTube, TikTok osv) att ge sig in i – en solosport där det blir dramatiskt träningscontent, mycket tjafs mellan fajters och en ung och trogen publik som följer med på resan online och som är mindre brydda om de som möter varandra kan boxas överhuvudtaget.

Är det bra boxning? Nja.

Kommer någon av dem här slå igenom på riktigt i sporten? Tveksamt.

Är det underhållande och värt att se på? I allra högsta grad.

Det mest intressanta med Tommy Fury är ju att han tillhör båda världarna – han hade en blygsam men framgångsrik proffsboxningskarriär när han blev kändis i Storbritannien efter att ha deltagit i reality TV-serien Love Island.

KSI blev känd genom sin YouTube-kanal och musikkarriär och gjorde som många män gör när de känner att de håller på bli äldre – de börjar boxas för att hålla (eller i alla fall känna) sig unga.

Hela grejen har blåst nytt liv i det som länge var en tråkig boxningsscen, men det är inte alla som gillar det. Den tekniska nivån är ofta långt, långt under vad juniorer kan prestera i vilken klubb som helst, men det är inte det som är grejen. Det hela handlar om att skapa agg mellan två kändisar och sedan casha in på den.

Stora pengar på spel  


Och SOM de cashar in på den.

Med Fury-namnet (han och Tyson är halvsyskon genom pappa John) var Tommy den perfekta motståndaren för Jake Paul när den sistnämnde skulle ta ett kliv upp efter att ha gjort sig ett namn genom att slå avdankade MMA-utövare i matcher där allt vad boxningsskicklighet heter lyste med sin frånvaro.

Allt detta gjorde såklart ingenting för de hundratals miljoner följare som Paul och sin bror Logan har på sociala medier. De är den nya boxningspubliken och det de saknar i kunskap är balanserad med deras engagemang, och båda två tjänade flera miljoner dollar för matchen.

Fajten mot Fury, som blev inställd en gång innan den ägde rum tidigare i år, visade skillnad mellan influencers och någon som Fury, som faktiskt hade tränat ordentligt tidigare i livet och hade både tekniken och fysiken för sporten. Han var helt enkelt flera nivåer över Paul.

Det var ju såklart inte i Jake Pauls plan att förlora och nu får han ta ett kliv tillbaka medan KSI försöker göra det bättre mot Tommy, men det är tveksamt om han kommer att lyckas.

Tommy har ju det som varken Paul eller KSI eller någon annan influencer har – en gedigen grund i sportens fundamentala tekniker och taktik.

Han rör sig som en boxare, han slår som en boxare, han tänker som en boxare – det är inte något man kan köpa och det är inte något man kan lära sig över en natt, oavsett hur mycket pengar eller hur många följare man har.

Också med på samma kort är Jake Pauls bror Logan, som möter MMA-utövaren och jiujitsu-experten Dillon Danis.

Danis är mest känd för att vara Conor McGregors kompis och är en kille som absolut inte går att lita på.
Låter det lite väl hårt? Danis har redan bangat en gång och Logan Paul säger att kontraktet för matchen innehåller en klausul där Danis får betala 100,000 dollar om han inte dyker upp till matchen – ändå är man inte säker på att han gör det.

Men hur det än går för resten av kortet så handlar allt om Tommy Fury och om han kan en gång för alla sätta stopp för snacket om att influencers faktiskt kan boxas.

Vinner han mot KSI så kan han återgå till sin ”riktiga” proffskarriär i sporten och kanske till och med få några saftiga fajter. Förlorar han blir det ett stort slag mot sporten han säger sig försvarar.

Läs Philips speltips på matcherna Fury vs KSI och Logan Paul vs Dillon Danis på sajten!

Läs O'Connors speltips!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto