Publicerad på 9 Nov - 11:00

0
article-img
Foto: Bildbyrån

O'Connor: Tunga UFC-möten i New York - även om de tyngsta lyser med sin frånvaro



På lördag är det dags för UFC att återigen inta Madison Square Garden mitt i Manhattan för UFC 295 och även om de tyngsta viktklasserna står i centrum så är de allra största namnen inte med.

Kortets huvudnummer är en lättviktstitelmatch mellan Jiri Prochazka och Alex Pereira och
Sergei Pavlovich och Tom Aspinall kommer att göra upp om en interimtitel I tungvikt strax innan, men det var inte de här fajterna som skulle toppa kortet.

Istället borde vi ha fått Jon ”Bones” Jones och Stipe Miocic i ett tungviktsmöte men en skada till Jones sätter stopp för det, och det är inte första gången 36-åringen ställer till det för Dana White och gänget.

Många vill hävda att Jones är ”the GOAT” – ”Greatest Of All Time”, eller ”bäst någonsin” – inom MMA, men han är nästan lika välkänt för allt stök han har varit med om under sin tid som proffs.

Vid sidan om sin dominans i buren har det har blivit rattfylleri, positiva dopningstester, anklagelser om hustrumisshandel och en långdragen konflikt med UFC om pengar.

Trots att han hade varit borta från buren i tre år kom han tillbaka i mars då han steppade upp till tungvikt – det tog honom 124 sekunder att säkra en submission-vinst över Ciryl Gane och även om fajten var kort så såg det inte ut som Jones hade tappat mycket under tiden han var borta.

Men nu är pausknappen i karriären tryckt igen, den här gången på grund av en bröstmuskelskada, och Jones får luta sig tillbaka och vänta innan nästa steg bestäms. Huvudmatchen går i viktklassen där Jones gjorde sitt namn (lätt tungvikt) men det är snarare i tungviktsmatchen där vi hittar den han förmodligen kommer att möta härnäst.

New York är en stad UFC älskar, även om sporten länge var förbjuden där och organisationen gör ju allt för att få till ett bra kort när man ska besöka ”The Big Apple”.

Jones och Miocic, en förra detta UFC-mästare i tungvikt, var exakt det UFC behövde för att skapa hajp kring eventet men en skada till en bröstmuskel satte stopp och kortet fick stuvas om.

Istället blir det då en interimtitelmatch i tungvikt mellan Sergei Pavlovich och Tom Aspinall där vinnaren kommer förmodligen att få möta Jones lite längre fram. Det kan tyckas vara konstigt att inte Miocic fick chansen men UFC-bossen Dana White beskrev det som ”fullständig respektlös” att be Miocic gå en match för en interimtitel – det han inte nämnde var att de kunde lika gärna har haft det som en riktig titel, det är ju han som bestämmer.

Man var ju såklart besviken att Jones inte kunde vara med här men ju mer man tittar på det desto mer ser Pavlovic och Aspinall ut som en fullgod ersättare – namnen lockar inte lika mycket, men när de här två killarna gör upp lär det bli snabbt och våldsamt.

Fördel Prochazka


Pavlovich, som har 18 vinster och en förlust på sin proffsrecord, har bara gått längre än en rond tre gånger. Ingen av dem var i någon av de sju matcherna han har gått i UFC och han har vunnit sina senaste sex matcher via KO/TKO i första ronden.
Aspinall är inte sämre – av sina sju UFC-matcher (sex vinster och en förlust som kom tack vare en knäskada som gjorde att han inte kunde fortsätta) har alla förutom en slutat i första ronden. Aspinall har dessutom visat att han kan båda använda kraften i sina slag och några submissions för att vinna.

Matchen i lätt tungvikt som avslutar kortet är också högintressant och Prochazka har en fördel då han redan har varit i sådana matcher i UFC – dessutom har han en förmåga att hitta ett sätt att vinna, även om allt går emot honom.

Detta sagt är Pereira en mycket farlig motståndare som blev mästare i mellanvikt när han överraskande slog Israel Adesanya för drygt ett år sedan. Han må ha tappat bältet när Adesanya fick sin revansch i april i år men han besegrade före detta mästaren Jan Blachowicz när han tog klivit upp till lätt tungvikt och det gör inte vem som helst.

UFC återvänder till ”staden som aldrig sover” och för fajting-fans i Sverige kan det vara värd att ställa klockan – de två matcherna på huvudkortet lär inte vara långvariga men de blir onekligen spännande.

/ O'Connor

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto