Publicerad på 19 Maj - 14:50

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Odds Elitloppet - Vem vinner Elitloppet 2023?


Vem vinner Elitloppet 2023? Detta är en fråga många ställer sig just nu. Men att vi i år, 2023 skulle ställas inför kanske den hetaste upplagan av Elitloppet på många, många år det har vi Elitloppsgeneralen Anders Malmrot att tacka. Vilket grymt jobb han har gjort! Det är en fantastisk mix av utländska och svenska stjärnor toppat med lite exotiskt touch som bidragit till en hype jag tidigare inte upplevt. Att som spelare följa de fasta oddsen utefter inbjudningarna trillat in är en fröjd. Att dessutom, ur ett perspektiv där betting legat i fokus, kunnat följa sin tidiga analyser om vilka som ska bli inbjudna och var korrekt odds i rätt stund ska vara är ett jobb man bara får göra “En gång om året” så just nu går jag på moln!

Oddsen inför Elitloppet 2023

Elitloppet är Sveriges största travlopp där 16 hästar varje år bjuds in eller kvalificerar sig för att delta. Loppet fungerar så att åtta hästar startar i varje kvallopp där de fyra bäst placerade ekipagen i varje försök går vidare till finalen som sker 2–3 timmar senare samma dag. Det är de två vinnarna i respektive kvallopp som väljer startspår i finalen först och därefter i tvåan osv. Loppet körs över 1609m med autostart (bilstart). Prischecken för att vinna detta ärofyllda travlopp ligger på 5 miljoner. Man kan på olika sätt betta på vem som ska vinna loppet i förtid, detta ens innan alla 16 hästar är inbjudna. Har man redan i tidigt stadie en tanke på vem eller vilka hästar som kommer att matchas och bli inbjudna till varje års upplaga av Elitloppet kan man försöka ta betalt på detta. Detta gör också att om man är rätt på det i sin tidiga analys kan man också få ett överodds gentemot marknaden när loppet väl stänger för spel och första försöket går av stapeln sista söndagen i maj.

Vinnare med fasta odds

Det är inte bara ATG som erbjuder odds till detta ärofyllda travlopp på den förtida marknaden. Nästan samtliga stora bolag erbjuder någon form av spelobjekt inför Elitloppet. Förutom vinnare är även andra populära spel, Plats (Topp-3), H2H och i vissa fall även hur snabbt de olika försöken samt finalen kommer att gå.

Vem vinner Elitloppet 2023

För mig handlar Elitloppet inte bara om att välja vem som vinner sista söndagen i Maj utan också om att få ett så pass spelvärt odds att min profit blir bra belönad. Exempelvis har jag i nuläget inget intresse alls av att spela favoriten San Moteur till 3,50. Visst är detta just nu en av världens bästa travhästar och han är en given segerkandidat. Men oddset är alldeles för lågt i nuläget. För de som vill spela San Moteur hade jag istället rekommenderat att vänta just nu och hoppas han inte får ett optimalt spår i sitt försök, för det skulle i sin tur medföra att oddset går upp på honom, och istället för 3,50 kanske man kan få 5,00. 

Den jag istället valt att spela tidigt är Hail Mary. Där klev jag in på marknaden innan han fick sin inbjudan till själva Elitloppet och då erbjöds man 5,00 på plats samt 14,00 som vinnare. Jämför man dessa oddsen mot de som i nuläget erbjuds, förstår man snabbt att värdet just nu kanske är borta helt. Men samtidigt står jag fast vid att min vinnare är fjolårets tvåa Hail Mary. Visst är han kanske inte är en häst som kan göra allt själv i två heat och bara vara bäst. Men få kan säga något om hans höga toppar och skulle han få ett snällt lopp i sitt försök finns både styrka och snabbhet för att brotta ner samtliga i startfältet med rätt dag.

Bettingfavoriter just nu

San Moteur - 3,85
Don Fanucci Zet - 4,00
Hail Mary - 8,00
Önas Prince - 8,00
Hohneck - 8,00

Spela på Elitloppet

Hos flera av de största bolagen kan man spela på olika typer av förtidsodds inför Elitloppet.

Exempel på några spelformer kommer här:

Vinnare - Detta innebär helt enkelt att du ska hitta rätt vinnare i ett specifikt lopp. Om du vinner får du grundinsatsen multiplicerat med det oddset du fått.

Plats - När du spelar Plats så gäller det att den hästen du väljer placerar sig som etta, tvåa eller trea i loppet. Lyckas du med det får du grundinsatsen multiplicerat med det oddset du fått.

H2H - Här har spelbolagen valt ut “match i matchen” kan man säga. Du ska helt enkelt välja vilken häst av de utvalda som får bäst slutplacering i loppet. Det spelar ingen roll om din häst kommer etta eller sjua så länge de specifika motståndarna kommer i mål efter den häst du har valt. Lyckas du med det får du grundinsatsen multiplicerat med det oddset du spelat till. 

Med tiden kommer det också erbjudas specifika spel till de olika försöksheatsen i Elitloppet men de publiceras först när samtliga 16 hästar är inbjudna och de två försöken är lottade och klara.

Bolag med fasta odds inför Eitloppet 2023

Unibet - Vinnare & Plats (H2H och specialspel kommer längre fram)
ATG - Vinnare & Plats (H2H och specialspel så som sluttider i loppet kommer längre fram)
Bet365 - Vinnare & Plats (H2H kommer längre fram)
Svenska Spel - Vinnare & Plats (H2H kommer längre fram)
Expekt - Vinnare & Plats (H2H och specialspel kommer längre fram)

Upplägget för Elitloppet 2023

Om Elitloppet på Solvalla

Elitloppshelgen 2023 avgörs mellan 26-28 maj. Där vinnaren till själva Elitloppet 2023 koras under söndagen den 28 maj. Loppet körs i två försöksheat med åtta startande ekipage i varje lopp. De fyra främsta i varje försök går vidare till finalen som körs någon timme senare samma dag. Distansen är 1609m och vinnaren av Elitloppet tilldelas en prissumma på hela 5.000.000kr. Detta innebär att just nu är Elitloppet världens mest penningstinna sulkylopp.

Själva Elitloppshelgen pågår under tre dagar och publiksiffran brukar ligga på omkring 50 000 personer under dessa dagar. Det kommer publik, kuskar, tränare och hästar från olika delar av världen och detta är en helg man som travälskare ser fram emot varje år.

Förutom Elitloppet 2023 kommer man under helgen även bjudas på andra höjdpunkter. Bland annat så ska Harper Hanovers Lopp, Sweden Cup, Elitkampen, Fyraåringseliten, Treåringseliten, Fyraåringseliten för ston, Lady Snärts Lopp, Lärlingseliten och Montéeliten avgöras under helgen.

Tider att hålla koll på

Fredag 26/5
V65 12:45

Lördag 27/5
Första start 12:45
V75 15:00
Sista loppet 18:40

Söndag 28/5
Första start 12:45
V75 15:00
Elitloppsförösk 1 15:30
Elitloppsförösk 2 16:00
Finalen av Elitloppet 2023 17:45
Sista loppet 18:40

Klara hästar för Elitloppet

SAN MOTEUR - Odds: 3,85 - Unibet

Han stod för ett imponerande genrep senast när han vann Paralypiatravets final på ett tilltalande sätt. Det var nog med både glädje och lätthet som Håkan Arvidsson och Björn Goop kunde ta sig till vinnarcirkeln den dagen. För att vara favorit till slutsegern i Sveriges största travlopp, Elitloppet, medför också en hel del press längs vägen. Men nu fick man det genrepet man ville och han ska också, med tanke på tidigare insatser, vara favorit på förhand. Att han dessutom är allround och inte är i behov av något speciellt utgångsläge för att ta sig vidare från sitt försök ses som ett plus. Frågan är ju bara hur SAN MOTEUR kommer tackla att starta två gånger samma dag? Håkan Arvidsson har ju sagt tidigare att han är lite skör emellanåt och man kan inte starta på hur som helst med SAN MOTEUR. Men med tanke på det han har visat upp på travbanan de senaste åren, då tänker jag förutom segrarna i Hertigen av Värmland och i Prins Carl Philips Jubileumspokal på när han vann Jubileumspokalen från dödens på världsrekordtiden 1.09,7 över medeldistans, så är han också rättmätig förhandsfavorit, men till bleka 3,85 på marknaden är han inget man kan kasta sig över.

DON FANUCCI ZET - ODDS: 4,00 - Bet365

DON FANUCCI ZET vet hur det känns att vinna just Elitloppet, för redan 2021 spurtade denna speediga och läckra travare förbi samtliga konkurrenter i finalen och vann redan då Elitloppet. I år jagar han ytterligare en seger. I genrepet som var Finlandia-Ajo senast så kan man inte annat än säga att Örjan Kihlström såg till att preparera så mycket det gick inför självaste Elitloppet. 2021 vann han på 1,08-tid och Daniel Redén meddelar att han tycker DON FANUCCI ZET tagit ytterligare kliv i utvecklingen i år som sjuåring. Är det givet att Örjan Kihlström sitter i vagnen i årets upplaga? “Pass, på den säger jag”. Men det jag vet är i alla fall att man vet vad man får av DON FANUCCI ZET och att han är en viktig krydda i årets upplaga. Men däremot 7ggr på marknaden i detta nu utan vetskap vilket spår han får i försöket är inget jag kastar mig över. Men med spår 1-5 talar mycket för att vi kommer få se DON FANUCCI ZET i ytterligare en final till Elitloppet.

HAIL MARY - Odds: 8,00 - Expekt

Fjolårstvåan tog vägen till Elitloppet genom att vinna Meadow Roads lopp på Solvalla. Han vann då på bra sätt där HAIL MARY avslutade fenomenaliskt och vann på fina segertiden 1.09,1 över 1640m. Jag har haft känslan på förhand att han även i år kommer att stå för en bra insats i årets Elitlopp. Det var också därför jag tidigt spelade honom till 5ggr att komma topp-3 och till 14ggr att vinna Elitloppet 2023. Dem oddsen finns dock inte kvar i nuläget när den rosa biljetten är uthämtad av Stall Zet. Men känslan är att HAIL MARY ser ännu starkare ut i år än jämfört med fjolåret och han har stått för två fina prestationer i år och är en tidig segerkandidat i min bok. I nuläget hade jag dock väntat med att spela då jag tror att oddset kommer gå upp om han inte lottas till att få bricka 1-3 i sitt försök.

ÖNAS PRINCE - Odds: 8,00 - Bet365

Här har tränaren Per Nordström varit tydlig, det är Elitloppet som är årets stora mål för hans stjärna. Efter en snöplig galopp i fjolårets final har man nu slickat såren och jagar revansch. Det är många som tvekat på ÖNAS PRINCE sedan förra året, men prestationerna har talat sitt tydliga språk. Detta är en individ som hör hemma i upplagan av Elitloppet 2023. Det som gör att jag däremot tycker att förtidsoddset på 8ggr som vinnare är för lågt är att jag är övertygad om att ÖNAS PRINCE måste ha det lite serverat för att vara den som sätter nosen först i en eventuell final, och när man då inte ens fått startspåren till ett försök är det mycket som kan gå fel. Därför är jag nästan övertygad om att ifall ÖNAS PRINCE inte skulle få spår 1-3 i ett försök, så kommer vi få se högre odds när vi närmar oss spelstopp.

ETONNANT - Odds: 8,75 - Expekt

Är regerande mästare och sättet han vann Elitloppet 2022 på var mäkta imponerande och det är bara att lyfta på hatten för Richard Westerinks fenomen. Men efter den segern har det inte gått helt spikrakt för ETONNANT som hade en problemfylld vinter i Frankrike. Han missade bland annat Prix d’Amerique men fick en rejäl vila och i comebacken som blev Prix de Cauvicourt fick vi se ETONNANT från sin bästa sida igen. Han vann på mersmakande sätt och den rosa biljetten kom som ett brev på posten. ETONNANT är en profilhäst som verkligen förgyller Elitloppet och som i år ska försöka försvara sin titel som kungen av Solvalla. Jag har själv svårt att avgöra vad det korrekta oddset borde vara, men till 8ggr som det är just nu säger jag ändå pass. Om oddset däremot skulle stiga kanske värdet ändå dyker upp tillslut.

GO ON BOY - Odds: 16,00 - Unibet

Är en fransk dynamit som i genrepet inför Elitloppet slutade tvåa bakom Etonnant i Prix de l'Atlantique där man avslutade sylvasst trots ett tufft utgångsläge. Romain Derieux är tränare och han minns vi från 2019 när han tog hem titeln med Dijon. Han lever på sin speed och med rätt resa går ingen säker när GO ON BOY får sätta in attacken.

HOHNECK - Odds: 8,00 - Bet365

Är mitt roliga skrällbud i Elitloppet 2023. Hohneck kommer närmast från start i Prix de l'Atlantique där han gjorde det bra som trea bakom två andra Elitloppsdeltagare, Etonnant och Go On Boy. I och med årets start i Elitloppet gör HOHNECK debut på svensk mark vilket känns spännande. Detta då han är obesegrad över 1609 meter och att det finns en hel del växlar att använda sig av på HOHNECK.

VIVID WISE AS - Odds: 30,00 - Expekt

Vi välkomnar återigen Vivid Wise As till Elitloppet. Detta är en häst vi känner till väl och som redan har en andraplats och fjärdeplats från Elitloppet i prisskåpet. Inför årets upplaga tog han hem Frankrikes största sprinterlopp för tredje gången, där avslutade han sylvasst och segertiden skrevs till 1.09,1 över 1609m. Det känns också som en självklarhet att VIVID WISE AS hör hemma i årets upplaga av Elitloppet.

STOLETHESHOW - Odds: 40,00 - Unibet

STOLETHESHOW fick sin inbjudan till Elitloppet 2023 genom att vinna miljonloppet Finlandia Ajo. Insatsen i loppet var imponerande och STOLETHESHOW visade att han var väl värd en plats i årets storlopp på Solvalla. Men med tanke på hur stark årets upplaga av Elitloppet är ska man på förhand vara nöjd om man tar sig vidare från sitt försök. Men med lite tur i spårlottningen kan man lifta med och avsluta vasst.

JUST BELIEVE - Odds: 150,00 - Unibet

Just Believe är årets exotiska inslag i Elitloppet. Ett osynat kort som oavsett om man har något med slutseger eller inte att göra kryddar upp mixen och ovissheten kring loppet i sig. Bara det att hästens skötare också är kusk och ska få chansen att köra detta ärofyllda lopp är värt en egen historia. JUST BELIEVE kommer med 18 segrar i karriären och under 2022 vann han Grupp-I loppen Inter Dominion Trotting Championship Grand Final och Aldebaran Park Bill Collins Trotters Sprint. Häftigt att följa ekipaget på svensk mark även om han som ni förstår inte är något för de som letar vinnare.


VERNISSAGE GRIF - Odds: 30,00 - Bet365

VERNISSAGE GRIF får chansen på nytt. 2022 blev han utslagen i sitt försöksheat och efter flertalet imponerande insatser tidigare var det nog många som tyckte att detta var en individ med en nedåtlutande kurva på karriären. Men efter att ha vunnit Lotterian hemma i Italien för andra gången på två år på ett imponerande sätt där klockan stannade på 1.09,6 så blev den rosa biljetten också ett faktum i år 2023. Detta är just nu Alessandro Gocciadoros andra häst som är inbjuden. Vi ska komma ihåg att detta är en individ som besitter otroligt högt kunnande och skulle han ha “sin dag” sista söndagen i maj går ingen säker.


BROTHER BILL - Odds: 16,00 - LeoVegas

BROTHER BILL fick efter en imponerande prestation i Meadow Roads lopp inkassera karriärens andra rosa biljett genom att bli inbjuden av Anders Malmrot. Från stall Timo Nurmos meddelar man att hästen nu är redo för att prestera i Elitloppet 2023. BROTHER BILL var med i Elitloppet första gången 2022 men då presterade han inte på topp och han jagar revansch i år. Men att kunnandet finns där kan man förstå när man kollar i prisskåpet och hittar titlar i både STL Open, Svenskt Mästerskap och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst. BROTHER BILL hör hemma i Elitloppet 2023 och det var kul att han tillslut fick sin biljett.

ULTION FACE - Odds 70,00 - Bet365

Ultion Face fick sin inbjudan till Elitloppet 2023 efter sin insats i Meadow Roads lopp på Solvalla. Han stod då för en mersmakande insats där han på nytt rekord gasade på hela vägen i ledningen. Dock blev upphunnen precis innan mållinjen och slutade trea bakom Hail Mary och Brother Bill. Men insatsen i sig visade på att han har spetsegenskaper som gör sig gällande i årets upplaga. Dessutom att färgstarka stall Kolgjini får en biljett är en krydda som också inte ska negligeras i dessa sammanhang.

MISTER HERCULES - Odds 35,00 - Bet365

Mister Hercules vann Prins Daniels lopp “vägen till Elitloppet” på Gävletravet på ett mycket imponerande sätt där klockan stannade på 1.09,7 över 1609 meter trots att han fick göra en hel del grovjobb på egen hand. Därmed inkasserades också en rosa biljett och när väl tränaren Daniel Redén bestämt sig för att tacka ja så blev han stallets tredje häst i världens största sprinterlopp.

USAIN TÖLL - Odds: 100,00 - Bet365

Usain Töll galopperade på upploppet i spets i Prins Daniels lopp "Vägen till Elitloppet” med sparade krafter. Men trots detta fick man i efterhand en rosa biljett av Anders Malmrot. Detta är en individ som gjort flera bra insatser både i Frankrike och Italien. Nu blir det debut i världens största sprinterlopp och med tanke på hans startsnabbhet kan han bli en faktor att ta hänsyn till i sitt försök. Dessutom sitter toppkusken Alexandre Abrivard i vagnen.

BEST OFDREAM TRIO - Odds 50,00 - Bet365

Best Ofdream Trio den sista deltagare som bjuds in till årets upplaga av Elitloppet 2023. Han var redan förra året länge med i snacket kring platserna om en rosa biljett, men biljetten kom aldrig. Men i år kom biljett, detta är en speedig individ som vi vet kan lägga iväg rejält från start. Även om det i år kommer bli tufft att blanda sig i slutsegern så är Best Ofdream Trio ett häftigt ekipage att få med i årets upplaga av Elitloppet.

Nu är samtliga 16 deltagare inbjudna till årets upplaga av Elitloppet 2023 och det är dags att spänna fast sig på allvar Världens största sprinterlopp ligger runt hörnet och på Solvallas oval kommer vi bjudas på häftig travsport i dagarna tre. Nu är det bara att njuta för alla oss travälskare. För det nu är det “EEEEEEEE, ELITLOPPET EN GÅNG OM ÅRET!!!”


// Oliver Bergman
@MVberra

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto