Publicerad på 6 Sep - 19:07

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polsäter: Bajen måste slå DIF, Malmö FF och kommer Häckentappet nu?



Bajentapp, ny MFF-förlust och sent Häckentapp. Djurgården blev topplagsvinnare då de höll ut till en uddamålsseger mot Sirius. I botten säkrade (?) Värnamo kontraktet via ett Antonsson-hattrick. Mina tankar om matcherna här. 

Nu måste Bajen slå Djurgården 

1-0-ledning och okej kontroll i en svår bortamatch i Norrköping. Då drog Kurtulus på sig en otroligt onödig straff när han fick bollen för långt ifrån sig och valde att glidtackla. Sigurdssons straffkvittering lyfte hemmastödet och Norröping kom in i matchen på allvar. 2-1-målet var inte ologiskt och när sedan Oscar Jansson gjorde några fina räddningar blev det för jobbigt för Hammarby. Nymans klassmål till 3-1 avgjorde matchen och Hammarby hann även med att ge bort en till straff. 

Inte bara en poängsmäll, även tre minusmål till målskillnaden. Till helgen väntar Djurgården i ett glödhett derby. Med Norrköpingsförlusten i ryggen så säger jag att Hammarby måste vinna mot DIF för att guldchansen ska vara fortsatt realistisk. För därefter väntar Häcken och Malmö på bortaplan. Knappast sex poäng där, inte minst med tanke på att de har ett gäng spelare som riskerar avstängning. Tvåmålsskytten Sigurdsson framstår allt mer som ett måsteval i Fantasyn. Stod även för en assist till Nymans mål och är överlag väldigt involverad i Norrköpings anfallsspel. Kan ta in honom redan till Malmömatchen om det finns utrymme, men definitivt efter det. 

Kommer Häckentappet nu? 

Serieledarna från Hisingen skulle bara vinna hemma mot Degerfors. Men stod inte för någon superinsats. När Jeremejeff ändå gjorde 2-1 med ett par minuter kvar verkade det som att tre poäng trots allt skulle bärgas. Men Degerfors hittade en kvittering och matchen slutade 2-2 trots att Häcken skapade två jättelägen efter tilläggstidskvitteringen. 

Många har förutspått att Häckens tapp kommer att komma. Frågan är om det är dags nu. Haft en del medstuds i många matcher men här hade de faktiskt oflyt. Är en sån math som kan vända psyjkologin runt laget, skillnaden mot att avgöra i 88:e och tappa två poäng i 94:e är såklart enorm. Härnäst väntar svårspelade Kalmar på gräs och därefter Bajen hemma. Två luriga matcher där jag kan se poängtapp. Tappar Häcken serieledningen tror jag inte de orkar bryta sig in i pole position för guldet igen. 

Elfsborg vann svängig match – nu krossar de Sundsvall 

I min spelrekommendation inför Elfsborg-Malmö skrev jag att det var en lurig match som kunde gå hursomhelst. Därför valde jag att rekommendera att båda lagen skulle näta och över 2,5 mål i matchen. Visst blev det svängigt där lagen turades om att ha ledningen fram till 3-2. Äntligen fick Elfsborg ut något av sin offensiva kvalitét och äntligen hade de lite medstuds i en underhållande match. Thelins lättnad efter matchen gick att ta på. Ett tidigt spel jag tagit till nästa omgång är Elfsborg -1 (pengarna tillbaka på uddamålsseger) uppe i Sundsvall. Minns matchen i Borås som en av de värsta överkörningarna jag sett. Visst, bortamatch nu, men Sundsvall ser vissna ut. Jag kommer även ta mindre spel på tuffare hcp-linor för jag tror det här kan bli proppen ur för Elfsborg och en rejäl överkörning. Oddset har droppat lite, men finns fortfarande värde tycker jag. 

Malmö? 

Blir värre och värre för Sveriges rikaste klubb. Vet inte för vilken gång i ordningen spelare och ledare fått stå till svars inför klacken efter matchen. Något verkar helt klart ruttet i truppen med tanke på hur prestationerna ser ut och rapporterna om missnöje i delar av truppen. Ser man till vissa matcher så är höjden högre än för något annat lag i serien. Slaktade exempelvis IFK Göteborg totalt i våras, ett lag man nu ligger efter i tabellen. Inte jättemånga poäng kvar att spela om för att lösa en europaplats, vilket får ses som en skamgräns. 

Framstår som alltmer märkligt att klubben sparkade Milojevic när de uppenbarligen inte hade någon särskilt bra lösning på plats. Nu ryktas Hareide komma in som interim och det kan såklart bli bra sett till vad han gjorde senast och han kan verkligen klubben. Men knappast så det var tänkt när Milojevic sparkades va? 

Blir en extremt intressant vinter där ny tränare ska sättas och stor spelaromsättning väntas. 

Orkar Djurgården dubbleringen? 

Med 9-2-0 senaste elva i Allsvenskan är Djurgården det mest formstarka laget. Många av prestationerna under sommaren har varit extremt bra. Med Djurgårdsmåttmätt har dock prestationerna mot Elfsborg (2-1) och Sirius (1-0) varit lite sämre. Hade inte varit helt skevt med två poäng i de matcherna i stället för sex. Men går att vända på det och konstatera att det är topplagssignifikativt att vinna såklart. I veckan drar gruppspelet i Conference League igång med bortamatch mot Shamrock. Bara ett par dagar senare väntar Hammarby i ett hett derby. Där får laget klara sig utan avstängde Edvardsen, som drog på sig ett gult kort för protest mot Sirius. 

Mot Sirius åkte Ekdal och Asoro dessutom på smällar. Återstår att se om det kommer hålla duon borta från spel framöver, men med tanke på hur mycket Djurgården spelat under sommaren är det inte otänkbart att skador kan börja dyka upp. Detta + de lite svagare prestationerna mot Elfsborg och Sirius gör att jag höjer lite varningens finger för om Djurgården orkar hålla sig kvar i guldstriden? Och hur väljer klubben att prioritera Conference League-gruppspel mot allsvensk guldstrid? Blir en intressant höst att följa. 

Duellen Degerfors vs Helsingborg blir höstens bästa drama 

Helsingborg gjorde en rätt bra insats mot Värnamo och hämtade igen ett tvåmålsunderläge för första gången den här säsongen. Men målkungen Antonsson avgjorde med en hörnnick 94:10. Tycker Helsingborg gjorde en okej insats och förtjänade poäng. 20 avslut och 2.63 i wyscout-xg är bra siffror i Värnamo. Men slarvigt att släppa in en fast situation så sent såklart. 

Sundsvall är avhängda. Värnamos trepoängare gör att de har rätt bekvämt avstånd ner till kvalplats. Varberg har också ett rätt bekvämt avstånd ner. Blir därför Degerfors och Helsingborg som gör upp om den räddningsplanksbetonade kvalplatsen. Bägge känns lite på gång efter att ha förstärkt trupperna under sommaren. Men medan Degerfors räddade en sen poäng mot Häcken tappade Helsingborg en poäng i Värnamo med matchens sista spark. En swing på två poäng som gör att Degerfors har grepp om kvalplatsen nu. Tycker även de har lite enklare schema med vinnbara hemmamatcher mot Mjällby, Sirius och Värnamo bland annat. Som sagt tidigare – ringa in 23 oktober, Helsingborg-Degerfors.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto