Publicerad på 14 Feb - 14:07

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polsäter: Det ENDA som talar emot "Real Malmö"

Rekatochklarts expert på svensk fotboll, Christan Polsäter, pekar ut sina största favoriter och floppvarningar inför Svenska Cupen 2024. Vilket lag har gjort det bästa och det sämsta transferfönstret? Vad talar egentligen emot MFF som segrare? Han ger er också sina två bästa spelförslag inför den första omgången som startar i helgen. 

✔️ Häcken kan bli en flopp
✔️ Missnöje i Djurgården?
✔️ IFK Göteborg kan skrälla
✔️ Osäker på AIK
✔️ Spänd på Hellbergs Bajen

Ny bonus hos Bet365 - upp till 1500 kr!

Vilka lag är du allra mest nyfiken på inför Svenska Cupen?

– Rydströms Real Malmö är jag alltid nyfiken på, men det känns ganska självklart att det kommer se bra ut där. Då är jag lite mer spänd på hur Hellbergs Hammarby kommer se ut. Unga Baby-Bajen kryddat med befälhavar-Besara...jag tror det kan bli riktigt bra. Får tre hemmamatcher i gruppspelet då Sundsvallsmatchen flyttats till Södermalm. 

- Sen är min känsla att det bubblar av missnöje runt Djurgården. Någon svag insats i gruppspelet och det kan bubbla över – hur agerar klubben då? Nyförvärv? Personaländringar? 

Finns det någon "dödens grupp" i dina ögon?

– Kanske inte så sexigt val, men grupp fem med Värnamo, Halmstad, Helsingborg och Trelleborg känns som ett getingbo där kampen om gruppsegern kommer att bli hård.

Vilket lag har sett allra bäst ut på försäsongen?

– MFF ser såklart starkast ut på pappret, men jag vill nästan passa på frågan, för jag är inte så imponerad av något lag hittills. Resultat av träningsmatcher fäster inte jag så stor vikt vid, men prestationerna har svajat på många håll. 

– Relativt sett ser lag som bygger vidare med stora delar samma trupp som i fjol rätt okej ut, de lagen bör starta bra. Tänker på lag som Kalmar och Mjällby för att ta ett par exempel.

Vilka allsvenska lag tror du kommer få det tufft att gå vidare? 

– Om jag utgår från de lite större gruppfavoriterna tror jag Djurgården och Häcken kan få det svårare än oddsen indikerar. Värnamo/Halmstad, Sirius/Norrköping och AIK/Kalmar känns väldigt jämna – där kan det bli vilket som. 

Största skrällvarningen? 

– Häcken har som bekant tappat stora namn + coach Högmo. Sett skakigt ut på försäsongen för deras del. Tror faktiskt BP har en okej chans att göra match av den där gruppvinsten. 

Två mindre skrällar:
Med tanke på Djurgårdens offensiva problem kan jag se ett scenario där Blåvitt matchar målskillnaden inför en förmodad gruppfinal. Skulle då Blåvitt klara sig vidare på kryss sista matchen har de såklart en bra chans.

– Värnamo tycker jag är lite väl stora favoriter i grupp 5. I den gruppen tror jag inte att vinnaren kommer ta full pott med idel segrar, då kan HBK och de mindre skånelagen utmana.

Allsvenskans bästa och sämsta sillyfönster

Vilket lag har gjort det bästa transferfönstret?

– Kan fortfarande hända en del saker fram till Allsvenskan börjar såklart. Men måste säga att Malmö imponerar då de förstärkt de potentiella svagheterna som fanns i fjol: 
- Friedrichvärvningen innebär att de kommer ha två bra målvakter. Oavsett vem som får chansen finns ett bänkalternativ som är starkare än i fjol.
- Förstärkt högerbackspositionen genom att ta in Stryger Larsen. Tinnerholms frånvaro märktes i fjol.
- Botheim är en annan spelartyp än IKT, vilket ger alternativ på forwardspositionen.
- Inte med transferfönstret att göra egentligen, men Anders Christiansen har varit en av Allsvenskans bästa spelare senaste säsongerna. Kan han hitta tillbaka till en liknande nivå är det också som ett nyförvärv för skåningarna då han missade stora delar av fjolåret som bekant.

– Enda frågetecknet är kanske att truppen är rätt så ålderstigen (Dahlin, Friedrich, Pontus Jansson, Martin Olsson, Stryger Larsen, Tinnerholm, Christiansen, Lewicki, Rieks, Oliver Berg och IKT är samtliga över 30). Har dock sålt unga spelare (Hugo Larsson bland annat) och har ett par till som bör kunna bringa in bra med pengar framöver (Nanasi, kanske Ali). Men rätt tydligt att klubben går hårt på att nå ett bra intäktsbringande gruppspel i Europa.  

Och det sämsta? 

– Tycker Häcken (även om de gjort bra försäljningar som inbringat pengar) i skrivande stund känns ett snäpp sämre än i fjol med del tunga spelartapp. Dessutom har Högmo lämnat. Simon Gustafson är en potentiell toppspelare i Allsvenskan, men har tyvärr varit skadebenägen. Rygaard har varit briljant, men är 33 år. Jag blir förvånad om han är bättre än de två senaste säsongerna i år. 

– Sen är jag kluven inför AIK. Berntsen har behövt rensa upp efter fjolårets haveri. Att köpa ut spelare är en bra lösning på en dålig situation, men knappast positivt i ett större perspektiv. I och med att klubben förlängt med en del äldre pjäser samtidigt som värvningarna varit lite äldre också är känslan att de går för framgång på kort sikt. Jag tror också att AIK kan vara ett av lagen som förbättrar sig mest poäng och placeringsmässigt jämfört med 2023, men problemet var att de låg i botten då. Att ta en Europaplats i år blir svårt. Slutar laget femma-sjua med den här truppen är det rätt rimligt och bra jobbat. I så fall går AIK in i förberedelserna för 2025 med en trupp som knappast blir så mycket bättre om exakt samma spelare blir kvar. Hade nog hellre satsat på att föryngra nu och försöka nå en mittenplacering i år. Då hade de kunnat gasa på lite mer inför 2025. 

Vilka lag tror du går vidare från varje grupp? 

Grupp 1: Malmö FF
Grupp 2: Elfsborg
Grupp 3: BP (se skrällchansen ovan!)
Grupp 4: IFK Göteborg
Grupp 5: Halmstad
Grupp 6: AIK
Grupp 7: Hammarby
Grupp 8: IFK Norrköping

Vinnaren av Svenska Cupen 2024

Ditt spel på vinnaren av Svenska Cupen är... ?

– Malmö är det givna svaret. Men flera andra stora klubbar bör vara totalt all in på cupen för att försöka nå Europa. Tänker bland annat på Hammarby. Tror Bajen går vidare som en av de bästa gruppettorna – därmed hemmaplansfördel i kvartsfinal och bra hugg på semi, då kan allt hända.

– Ett roligt skrällbud är Blåvitt. Tror som nämnts ovan att de kan slå ut Djurgården i gruppspelet och med sin rutinerade trupp kan de få till det mot alla svenska lag i en enskild match. Var sekunder från att vinna i Malmö i höstas exempelvis. 

Bästa spelet i första omgången:

– För transparensens skull får jag säga att det här skrivs onsdag förmiddag. Så lite reservation för att det kan framkomma intressanta nyheter om skadeläge och annat senare i veckan. 

Men jag gillar:
- Överspel i Hammarby-Västerås. Över 2,5 mål eller en ännu högre lina fungerar. Hellbergs första tävlingsmatch, dessutom hemmaplan med bra publikstöd. Mot ett Västerås som jag tror kommer försöka bjuda upp. Tror det kommer att bli en körning till slutvisslan.
- Underspel i Luleå mot Varberg bör vara bra. Arcushallen bjuder sällan upp till skönlir. Varberg tränas numera av Tobbe Linderoth, som vi känner igen från Skövde, som också sällan bjöd upp till skönlir. Under 3 mål asian bör vara bra till över dubbelt betalt. 

Ny bonus hos Bet365 - upp till 1500 kr

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto