Publicerad på 30 Sep - 14:25

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polsäter: Djurgården tar guldet, Helsingborg ryker


Sju omgångar återstår, 21 poäng kvar att spela om. Guld ska vinnas, Europaplatser säkras och en kvalplats räddas. Såhär tror jag det slutar. 

Toppstriden: 
Vill initialt betona att det här är vad jag tror här och nu. Kan mycket väl bli så att kommande spelrekommendationer kommer föreslå något helt annat än jag skriver här, det beror såklart på hur oddsen ser ut och läget är då. 

Efter en ruggigt stark sommar och tidig höst har Djurgården guldgreppet. Ligger en poäng före Häcken (48 mot 47) och sex före Hammarby. 

Återstående DIF-schema och min poänggissning vare match i parentes: 

Degerfors borta (3p)
Häcken hemma (1p)
AIK hemma (1p)
Malmö borta (0p)
Sundsvall hemma (3p)
Norrköping borta (1p)
Mjällby hemma (3p) 

Stämmer mitt tips landar Djurgården på 60 poäng.
Matcherna mot Häcken, AIK och Norrköping kommer direkt efter Europaspel med de utmaningar detta innebär. Har gjort det bra i Malmö senaste säsongerna, men jag tror MFF kommer göra en stark höst och bli för svåra den här gången. Sundsvall och Mjällby hemma ska vara sex givna poäng. 

Årets positiva överrasktning BK Häcken ligger tvåa och har detta återstående schema:

Varberg borta (1p)
Djurgården borta (1p)
Sundsvall hemma (3p)
AIK borta (0p)
Malmö hemma (1p)
Göteborg borta (3p)
Norrköping hemma (3p) 

Om jag får rätt enligt ovan landar Häcken på 59 poäng. Varberg nu i helgen blir ett test med halva elvan avstängd/skadad. Skulle de lyckas vinna den matchen lär det bli en rejäl boost till truppen inför sista rycket. Nytt poängtapp och känslan av pyspunka blir starkare. Djurgården borta i kommande omgång avgör såklart mycket också. 

Trean Hammarbys återstående schema: 

Malmö borta (0p)
Varberg hemma (3p)
Mjällby borta (3p)
Sirius hemma (3p)
Elfsborg borta (1p)
Kalmar hemma (3p)
Helsingborg borta (3p) 
 
58 poäng. Sex poäng mot både Helsingborg och Mjällby borta kanske är lite väl optimistiskt sett till att det är matcher Hammarby historiskt inte bara åker ner och vinner. Men Mjällby verkar få lite mer rimlig (sämre) utdelning jämfört med första halvan av säsongen och har inte mycket att spela för. Helsingborgmatchen i sista omgången kommer vara mot ett lag som har allt eller inget att spela för: Antingen har Helsingborg åkt ur/säkrat kvalplatsen eller så måste de ha ett resultat för att lösa den. Tyvärr för Bajens del tror jag de kastat bort guldet via alla oavgjorda matcher mot toppkonkurrenter + noll poäng över två Värnamomatcher. 

Regerande mästarna Malmö FF då? 

Hammarby hemma (3p)
Värnamo hemma (3p)
IFK Göteborg borta (3p)
Djurgården hemma (3p)
Häcken borta (1p)
Varberg borta (1p)
Degerfors hemma (3p)

57 inspelade poäng till Malmö FF. Flera gånger den här säsongen har Malmö FF känts på gång, för att sedan floppa igen. Nu under Hareide har spelarna åtminstone visat lite mer hunger – utan att för den sakens skulle spela briljant. Det räcker ändå långt med tanke på höjden som finns. Värnamo hemma kommer direkt efter en Europamatch, tacksam uppgift. Även Blåvittmatchen gör det, men där får Malmö tre vilodagar istället för två. Varberg borta i näst sista omgången kommer också mellan två Europamatcher - en potentiell rysare. Frågan är om Jocke Perssons gäng kommer ha något alls att spela för vid det laget? Kan även vara så att Malmö redan är avancemangschanslösa vad gäller Europa League och prioriterar Allsvenskan helt. Jag tror Malmö kommer göra en stark höst, men de är i högsta grad beroende av att lagen ovanför tappar poäng. 

AIK ligger femma i skrivande stund, samma antal poäng som Malmö FF. 

Sirius borta (1p)
Helsingborg hemma (3p)
Djurgården borta (1p)
Häcken hemma (3p)
IFK Göteborg borta (0p)
Mjällby borta (1p)
Elfsborg hemma (1p) 

50 inspelade poäng till AIK om jag får rätt. Viktig match för AIK direkt i helgen. Lyckas de vinna där kan de säkert piska upp den engagemangsmedvind klubben behöver. Nytt poängtapp och den öken laget upplevt senaste tiden kommer fortsätta. Oavsett vilket tror jag inte AIK är bra nog för att ta topp tre den här säsongen.

Så min topp 5:

1. Djurgården
2. Häcken
3. Hammarby
4. Malmö
5. AIK 

Bottenstriden då? 

Degerfors har följande återstående schema: 

Djurgården hemma (0p)
Sirius hemma (3p)
Elfsborg borta (0p)
IFK Göteborg hemma (1p)
Helsingborg borta (0p)
Värnamo hemma (3p)
Malmö borta (0p) 

25 poäng landar Degerfors på om jag får rätt. Bortamatchen i Helsingborg såklart extremt viktig. Jag tror dock Degerfors kan vara i en situation där kryss är okej i den matchen, vilket hade varit ett stort plus. Bör ha bra chans att slå både Sirius och Värnamo i hemmamatcherna tycker jag. 

Helsingborgs återstående schema:

Kalmar borta (1p)
AIK borta (0p)
Varberg hemma (3p)
Norrköping borta (0p)
Degerfors hemma (3p)
Elfsborg borta (0p)
Hammarby hemma (0p) 

24 poäng hamnar Helsingborg på om jag får rätt. Innebär i så fall att de spelar i Superettan säsongen 2023. Kan de ge mig fel och stjäla poäng i någon av de svåra bortamatcherna mot AIK, Norrköping eller Elfsborg? Varberg och Degerfors hemma är riktiga sexpoängsmatcher där segrar är mer eller mindre ett måste. 

Känslan är att klubben och Granqvist har gamblat rejält i sommar med flera kortsiktiga nyförvärv (och i vissa fall lån) för att lösa den där kvalplatsen. Skulle det bli så att HIF åker ur lär det bli en rejält händelserik vinter med stor spelaromsättning. Med andra ord; Degerfors tar kvalplatsen. 

Hur tror du det slutar?

Av: Christian Polsäter - @nokkan21 på twitter

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto