Publicerad på 3 Maj - 13:30

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Polsäters tankar efter 20 procent av Allsvenskan



Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar skriver Christian Polsäter om Allsvenskan - varje vecka på Rekatochklart. Följ honom på twitter: nokkan21 

En femtedel av årets allsvenska har spelats. Hajpade Bajen-Malmö blev lite av ett antiklimax, nykomlingarna fortsätter att ha det tungt och Blåvitts start har gått från mycket bra till godkänd. Här är mina tankar om sjätte omgången. 

Adjö Sundsvall & Degerfors? 

Sex omgångar in i säsongen har Sundsvall tre poäng medan Degerfors är nollade. Lagen möts i en ångestfylld sexpoängsmatch nästa vecka. Frågan är om det spelar någon roll vilket lag som vinner den, jag tror bägge ryker ändå. Degerfors dagisförsvarsspel och Giffarnas grundkvalitet gör att jag tror inget av lagen klättrar upp ovanför strecket. 

Det var faktiskt pinsamt att se Degerfors mot Elfsborg. (Ett förvisso effektivt) Elfsborg gjorde lite som de ville mot ett totalt vilset hemmalag. Att Djurdjic, som ska vara en av de rutinerade nyckelspelarna som bär Degen, valde att ta ett fullkomligt horribelt rött kort så han är avstängd i nästa veckas viktiga match mot Sundsvall säger att något inte är rätt ställt i truppen. Om nu 0-6 på tavlan inte talade tillräckligt tydligt. 

Sundsvall kämpar på men är helt enkelt inte bra nog för den här serien. Skapar väldigt lite och släpper till alldeles för mycket.

Fel om Jeremejeff


Bara att lyfta på hatten för Jermejeff 

Jobbig försäsong med en del skadeproblem. En lite väl hajpad fjolårssäsong med många straffmål. Ett Häcken jag inte visste vart jag hade. Med detta i bakhuvudet spelade och rekommenderade jag ett säsongsspel att Jeremejeff skulle göra under 11,5 mål. En femtedel in i säsongen är han redan halvvägs och spelet ser därmed kört ut. Visst blev det en del pikar efter att (en dessutom magsjuk) Jermejeff gjorde hattrick i premiären mot AIK. 

Men det är bara att lyfta på hatten för anfallsstjärnan. Hans Häcken har gjort en bra säsongsinledning och han är med där framme som referenspunkt och målskytt. Bara att krypa till korset och erkänna att jag var snett på det. 

Var inget snack om saken hemma mot Varberg. Häcken tog en klar 3-0-ledning och dominerade. Släppte till två straffar i slutskedet men var aldrig nära att tappa poäng. Häcken smyger med i gruppen strax bakom Stockholmslagen + MFF. 

Ge Hien förtroendet nu 

Djurgården studsade som väntat tillbaka efter derbyförlusten mot AIK. 4-0 hemma mot Sirius var lika klart som det låter. Var bara att tacka och ta emot för Djurgården som bjöds på ett par mål av ett rekordnaivt Sirius som själva var uddlösa. 

Sirius utan Kouakou är vad det är, men jag imponerades av Hien. Visst, han är ung och kan göra misstag. Men han bidrar också offensivt med ett bra passningsspel. Hade jag varit Kim & Tolle hade jag gett honom ett gäng matcher i rad nu så han känner förtroendet och kan bygga något ihop med Hjalmar Ekdal. Tycker han imponerat mer än Löfgren hittills den här säsongen.

Bajen tog inte chansen

 

Bajen missade drömläge 

Malmö kom till spel utan Thelin, Birmancevic och Christiansen. Sedan tidigare dras de med skador på Nalic, Knudsen och Moisander. Jo-Inge Berget gick sönder tidigt och tvingades byta. Att möta Malmö hemma på konstgräset utan alla de här spelarna är såklart ett drömläge för toppkonkurrenter. Vid seger hade Bajen varit sju poäng före Malmö. Ett inte helt tokigt utgångsläge inför fortsättningen. Tyvärr för Hammarbys del lyckades de inte ta tillvara på möjligheten. Lite för oskarpa i sista passningen och det blev inte många riktigt skarpa lägen. 

Såklart imponerande av Malmö att åka upp till Stockholm och ta en poäng givet skadeläget. Förra veckan var jag inne på Malmös starka defensiv. Bara ett insläppt på sex matcher är starka papper och Hadzikadunic ser fortsatt ut som en av de absolut bästa mittbackarna i serien. I slutskedet av Hammarbymatchen hade de till och med ett par halvchanser och med lite flyt hade de kunnat stjäla en blytung trea. 

Även om det var besvikelse i Bajenlägret över prestationen tycker jag matchen visade att det här är två riktigt bra lag. Malmö är såklart favorit till guldet alltjämt, men jag är fortfarande rätt övertygad om att Hammarby är med i kampen in i mål. 

Kalmar stack hål på den blåvita ballongen 

Segrar mot två nykomlingar plus i derbyt mot Häcken. Bra kryssprestation mot Djurgården. Där och då pekade mungiporna uppåt hos Blåvitt. Sedan dess utspelade av Malmö och tappad ledning hemma mot Kalmar. En inledning som var bra är nu plötsligt max godkänd. Jag tycker många runt IFK Göteborg var lite väl positiva över prestationerna i inledningen. De hade lite medstuds som fick sex poäng mot Värnamo/Helsingborg, sånt jämnar ut sig. Härnäst väntar AIK borta i en tuff bortamatch. Förlust där och de tappar kontakt med topplagen och får sikta in sig på att bli bäst i skiktet med Norrköping, Häcken & Kalmar, vilket var precis vad de flesta trodde inför säsongen. 

Efter ett gäng mediokra säsonger ligger frustrationen i fansskaran nära till hands när resultaten börjar gå emot. Hajpballongen är ömtålig och känslan är att den började spricka (om en ballong nu kan göra det) mot Kalmar.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto