Publicerad på 9 Maj - 13:50

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Stjärnorna som bär till SM-guld, grattis HV71 och fokus på VM!



Foto: Bildbyrån

Luleå kan säkra klubbens andra SM-guld under måndagskvällen och HV71:s allsvenska sejour är över när Fredrik Forsberg sköt klubben tillbaka till SHL. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer.

… 

Vi har matchboll i finalserien. Luleå har kopplat greppet om jakten på SM-guldet efter att ha vunnit den viktiga femte matchen i Coop Norrbotten Arena under lördagseftermiddagen, och det med besked. Luleå satte tonen direkt och förde spelet under stora stunder vilket blev alldeles för svårt för Färjestad i längden, något som måste åtgärdas i kommande match för att hålla gulddrömmarna vid liv. Färjestad är ett spelande lag som behöver föra spelet för att vinna matcher, något som blir svårt mot ett defensivt kompakt Luleå som dessutom har ett vapen som krävs för att kunna gå hela vägen, en målvakt i absolut toppform. 

Joel Lassinantti har hittills varit en vägg i det här SM-slutspelet och även fast Luleå haft svårt på bortaplan mot Färjestad räddade Lassinantti sitt lag under lördagens rafflande match. Michael Lindqvist fick chansen att raka in 1–1-målet i öppen bur men från ingenstans fick Lassinantti ut sin klubba och kunde avvärja ett självklart mål. Sådana räddningar växer inte på träd och särskilt inte i det här läget båda lagen befinner sig. 

När dessutom spelare som Linus Omark, Einar Emanuelsson och Sami Lepistö spelar sin bästa hockey för säsongen framstår Luleå allt mer som den självklara guldfavoriten. Hemmaplan har däremot varit melodin i den här matchserien men med det mentala övertaget Luleå har nu skulle det inte förvåna mig om gästerna kan bryta den trenden. Klockan 19:30 släpps pucken i Karlstad ikväll och det kommer garanterat bli underhållning på hög nivå.

Björklöven förtjänar att hyllas



Medan Luleå sitter i förarsätet i SM-finalen har det allsvenska slutspelet kommit till ända, och vi hälsar HV71 tillbaka till SHL. Slutspelets stora stjärna, Fredrik Forsberg kunde sätta det avgörande målet tidigt i den andra förlängningsperioden. 25-åringen har varit HV71:s klart viktigaste spelare den här säsongen och i slutspelet har Forsberg höjt sitt spel ytterligare en nivå, vilket mycket väl kan vara anledningen till att sejouren i HockeyAllsvenskan bara blev en säsong. 

Däremot förtjänar motståndarna i den här matchserien att hyllas. Björklöven hade en tuff period i vintras när resultaten inte alls gick lagets väg. Huvudtränaren Hans Wallson var hårt kritiserad och många vädrade sitt missnöje över att den meriterade coachen inte lyckades vända den negativa trenden som både speglade av sig resultat- och spelmässigt. Efter hårda påtryckningar orkade inte Wallson längre och klev av självmant vilket banade väg för Viktor Stråhle, och väl där började den totala scenförändringen. Vinsterna radades upp en efter en och sedan dess har Björklöven varit ett av HockeyAllsvenskans klart starkaste lag. Att sedan slå ut både Västerås och MoDo är inte det enklaste, och med en tunn trupp utmana HV71 ända in i slutet gör att jag blir mäkta imponerad av Björklöven i år. 

HV71 har levt med målet sedan förra våren att ta sig tillbaka så fort som möjligt och även fast det funnits tvivel på vägen har Jönköpingsklubben hela tiden suttit i förarsätet. HV71 har gjort en imponerande resa och det här året behöver absolut inte vara negativt i slutändan för föreningen. Det finns gott om kapital och förutsättningar för att vara ett topplag i SHL nästa säsong och vara med i diskussionen om SM-guldet. Bra jobbat HV71! 

… 

FOKUS PÅ HOCKEY-VM

Samtidigt som hockeysäsongen leder mot sitt slut för de svenska klubbarna är det hög tid att börja varva upp för Hockey-VM som startar till helgen. På lördag spelar Tre Kronor sin första match och Österrike står för motståndet. 

Den senaste tiden har NHL-spelare som Rasmus Dahlin, Oliver Ekman-Larsson och Rasmus Asplund bland annat tackat ja för spel i VM, och det är bra förstärkningar som kommer göra Tre Kronor bättre. Däremot saknar jag hittills den offensiva spetsen som krävs för att gå riktigt långt. Spelare som Elias Pettersson, Lucas Raymond och William Karlsson har tackat nej vilket riskerar att bli Johan Garpenlövs fall i sitt sista framträdande som svensk förbundskapten. Det finns fortfarande hopp om nya svenska spelare som kan ansluta från Stanley Cup-slutspelet, men som det ser ut just nu blir det tufft att hävda sig för att på allvar kunna utmana om ett VM-guld. 

Österrike är ändå en given vinst oavsett hur många svenska NHL-spelare som finns till förfogande. Jag förväntar mig ett Tre Kronor som visar upp en stor revanschlusta efter fjolårets debacel vilket till en början måste genomsyra hela gruppspelet. För svensk del väntar en förhållandevis tuff grupp med Tjeckien, Finland och USA bland annat, vilket gör att spelet måste sitta från start. 

11:30 släpps pucken på lördagsförmiddagen mot Österrike och redan på söndagskvällen väntar nästa match mot Tjeckien. Förhoppningsvis har vi ett par intressanta veckor framför oss med underhållande matcher. 

VECKANS LISTA

Veckans stolpe in: Luleå hade ledningen med uddamålet en bra bit in i lördagens match mot Färjestad. När väl Michael Lindqvist fick det gyllene läget att utjämna kunde Joel Lassinantti få ut klubban och rädda ett givet mål. Mål där och Färjestad hade kunnat sitta i förarsätet inför kvällens match. Luleå är nog mer än glada över sin storspelande målvakt just nu. 

Veckans stolpe ut: Björklöven har gjort en fantastisk säsong och överträffat mig i slutspelet med en tunn och skadeskjuten trupp. Efter två heta matchserier mot Västerås och MoDo trodde jag bränslet var slut men “Löven” stretade verkligen emot ända in i kaklet. Det här var Björklövens tredje raka finalnederlag, och det är naturligtvis tufft att återigen falla på målsnöret. 

Veckans VM-pepp: Jag är ingen större entusiast av meningslösa landslagsturneringar, men när det nalkas Hockey-VM är det något helt annat. Att slå på en match mellan Frankrike och Slovakien en tisdagseftermiddag medan sommarvärmen smyger sig på utomhus är nog bland det bästa jag vet. Hockey-VM är ett säkert vårtecken och vad passar bättre att kombinera en fantastisk årstid med hockey? 

Veckans backkanon: Linköping har gjort ett par intressanta drag hittills inför nästa säsong och under veckan kunde klubben presentera en återvändare i form av Linus Hultström. 29-åringen är en klassback som kommer lyfta Linköping till ett betydligt bättre lag. 

Veckans smarta värvningar: Mora och Djurgården har den gångna veckan stärkt upp sina backsidor inför kommande säsong. Johannes Johannesen spelar i Mora kommande säsong medan Djurgården förstärker med Troja/Ljungbys succéman Kevin Karlsson. Två smarta värvningar som är redo för nästa steg i sina karriärer. 

Veckans upptrappning: Linus Omark sågade och allt och alla i Färjestad i en pausintervju under den gångna veckan. Inledningsvis tyckte jag att finalserien mellan Luleå och Färjestad var ovanligt lam, men nu är det en fröjd att se spelet både på och utanför isen. Veckans oväntade värvning: Forwarden Anthon Eriksson spelade den gångna säsongen i polska ligan och var en av huvudrollsinnehavarna när Katowice vann slutspelet. 27-åringen var tidigare en publikfavorit i Västerås men hade tufft att få kontinuerligt med speltid vilket till slut gjorde att båda parterna gick skilda vägar. Nu ska Eriksson spela SHL-hockey med Oskarshamn kommande säsong. En oväntad värvning som mycket väl kan bli ett lyckat nytillskott i Martin Filanders lagbygge. 

Veckans MVP: Han klev fram när det krävdes som mest. Fredrik Forsberg sköt HV71:s båda mål under ordinarie tid i onsdagens sjätte finalmöte med Björklöven. När det dessutom stod och vägde i förlängningen klev Forsberg fram och pricksköt segermålet som betyder att HV71 spelar i SHL nästa säsong. Det är inte alls som får skjuta upp sin klubb och samtidigt göra ett hattrick. Veckans nedsläpp: Under måndagskvällen har Luleå chansen att ta klubbens andra SM-guld genom tiderna, och skulle Färjestad vinna har vi en fantastisk sjunde och avgörande match som väntar oss. Nu ska det avgöras! 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto