Publicerad på 16 Maj - 16:16

0
article-img
Foto: Bildbyrån

POWERBREAK: Tack, det här kommer jag att minnas väldigt länge!



Foto: Bildbyrån

Vi har fått en ny svensk mästare och mästare siktar även Tre Kronor på att bli när Hockey-VM började i fredags. Det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf. Tillsammans går vi igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan och blickar mot det som kommer. 


Förra söndagen var jag övertygad om att Luleå skulle lösa SM-guldet, men så blev det inte. Färjestad blev första laget att vinna två raka matcher i finalserien och dessutom plocka hem en vinst på bortaplan. 

Det är en imponerande resa Färjestad har stått för den här säsongen. Inför säsongen var storklubben guldfavoriter men snabbt uppkom det tvivel om det här laget verkligen var optimalt byggt. En bit in i grundserien låg Färjestad i botten av tabellen och krisrubrikerna följdes upp en efter en. Johan Pennerborn var hårt ansatt och sportchefen Peter Jakobsson fick lämna sitt uppdrag för klubbikonen Rickard Wallin. 

Spelet blev bättre men inte tillräckligt bra och trots att laget lyfte ett par tabellplaceringar ansåg inte nytillträdde sportchefen Wallin att Pennerborn var rätt man för att ordna upp säsongen. Istället kom Thomas Mitell in och sedan dess har Färjestad tagit steg för steg mot att bli ett bättre lag, utan att någon riktigt trott på dem. I kvartsfinalen mot Skellefteå trodde ingen på Färjestad och likaså när Rögle väntade. Även i SM-finalen trodde många att Luleå var den självklara favoriten vilket återigen motbevisades. Att slå ut lag som Skellefteå, Rögle och Luleå i ett SM-slutspel är bland det starkaste jag sett i hockeysammanhang och inte för att Färjestad har någon dålig trupp, tvärtom. Att resa sig som det här laget har gjort under den här säsongen är ingen annat en än bedrift som förtjänar att lyftas. Stort grattis Karlstad och Färjestad!

Vilken hockeyfest!

     
Medan guldet gick till Värmland fick Luleå snopet se sin guldfest gå i kras. Luleå har kanske varit säsongens bästa lag sett över hela säsongen men när det väl gällde som mest var man inte bäst. För mig blev Luleå allt mer en guldkandidat under säsongen och när det fanns chans att avgöra i Löfbergs Arena förra måndagen trodde jag att det skulle gå, men icke. Spelare som Linus Omark, Pontus Andreasson, Sami Lepistö och Joel Lassinantti har spelat sin bästa hockey, men det räckte inte den här gången. Det kommer nya chanser men för Luleås del väntar ett hårt jobb för att kunna ställa ett så pass bra lag på banan som man hade den här säsongen. 

Sist av allt väljer jag att hylla både Luleå- och Färjestadssupportrarna. I varenda match har det varit ett sjuhelsikes drag och hade båda lagen haft arenor för 20 000 hade nog samtliga stolar sålt slut. Det draget som var i sista och avgörande matchen i Coop Norrbotten Arena kommer jag minnas länge. Hatten av! 


Den svenska hockeysäsongen är slut för den här säsongen, men då får vi istället möjlighet att följa Tre Kronors resa i Hockey-VM som inleddes i fredags. Det här året känner jag däremot att den anrika turneringen är ovanligt blek, och rent krasst har inte spelet bjudit upp på någon större nivå. Trots att det var helt rätt att utesluta Ryssland från spel blir det påtagligt när ett så pass skickligt lag försvinner. Dessutom har topplagen inte alls lyckats få NHL-spelarna att hoppa på tåget vilket gör turneringen ännu mer tafatt. Jag förstår att det är svårt att locka alla lediga NHL-spelare till landslagen, men som det ser ut nu urvattnas konceptet rejält. Den här utvecklingen måste Internationella Ishockeyförbundet stoppa för annars kommer VM snart likställas med alla andra meningslösa landslagsturneringar. 

För Tre Kronors del har inledningen på VM varit klart godkänd, och i gårdagens match mot Tjeckien såg det väldigt bra ut under vissa perioder, även fast det finns utrymme för förbättring. Premiärmatchen mot Österrike bjöd inte på något skönspel men oftast brukar första matchen kunna vara av bristande kvalité samtidigt som Österrike inte ska underskattas. Efter premiärförlusten mot Tre Kronor kunde Österrike sno med sig en poäng från mötet med USA och trots att alplandet inte har den lättaste gruppen ser jag det inte som någon självklarhet att det blir en jumboplacering. 

Som sagt så var det en riktigt bra prestation vi fick se av Tre Kronor under söndagskvällen när Tjeckien slogs med 5–3. Främst var det stjärnspelare i Rasmus Asplund, Rasmus Dahlin och Mathias Bromé som levererade för svensk del och att den trion är på spelhumör kommer smitta av sig på resten av laget. Som det verkar nu kommer inte den här truppen spetsas allt för mycket och det kommer betyda att andra spelare behöver kliva fram. Frågan är om spelare som Emil Bemström och Lucas Wallmark kan kliva fram och understödja den absoluta spetsen i den här upplagan av Tre Kronor. 

Nu väntar en intressant vecka för svensk del med ett intensivt spelschema. Redan under tisdagskvällen ställs Tre Kronor mot Storbritannien och dagen därpå väntar Finland i ett klassiskt möte som blir en nyckelmatch. USA och Tjeckien är två bra lag men jag tror att gruppsegern står mellan Tre Kronor och Finland, och matchen på onsdag kan mycket väl avgöra det.

Veckans lista


Veckans stolpe in: 0–0 stod sig länge i den sjunde, och avgörande SM-finalen. Då fick Jesse Virtanen chansen att få ett skott på mål och efter ett ihopslag flög pucken in bakom en storspelande Joel Lassinantti. Tillfälligheter brukar oftast kunna vara avgörande i sådana här matcher och Virtanens skott var inget undantag. 

Veckans stolpe ut: Medan Färjestad firade klubbens tionde SM-guld fick Luleå se sina gulddrömmar gå i kras ännu en gång. Luleå har förvisso befäst sig i toppen av SHL, men ett bommat guld på upploppet kommer kännas ett bra tag framöver. Får vi se Luleå gå hela vägen nästa säsong? Det är inte omöjligt. 

Veckans värvning: Mathias Bromé spelar just nu VM med Tre Kronor men kommer nästa säsong återvända till Örebro efter ett år i Schweiz och Davos. En av SHL:s bästa värvningar inför nästa säsong. 

Veckans backuppgradering: Södertäljes stora akilleshäl senaste säsongerna har varit defensiven. Den gångna veckan har den nytillträdde sportchefen Emil Georgsson plockat in både Daniel Norbe och Johan Ivarsson. Två backar som kommer göra Södertälje till ett betydligt bättre lag. 

Veckans hjärnsläpp: Det hann bara gå någon minut i den sjunde och avgörande finalmatchen mellan Luleå och Färjestad. Då brakade Juhani Tyrväinen in med armbågen före rakt in i Linus Johanssons bakhuvud. Tyrväinen kom undan med blotta förskräckelsen men att gå in på det sättet så tidigt i en avgörande SM-final är inget annat än huvudlöst. 

Veckans storm: Jacob Andersson är tillbaka i Björklöven meddelade Umeåklubben förra veckan. Inte en helt smärtfri rekrytering av sportchef Per Kenttä som snabbt blev kritiserad då Andersson förut valde att göra det förbjudna bytet mellan Björklöven och Skellefteå. Andersson är en klassback i HockeyAllsvenskan och även fast han förtjänar kritik mot att göra en så pass känslig flytt är det lite väl uppförstorat i mina ögon. 

Veckans MVP: Linus Johansson har växt under den här säsongen och bara blivit bättre och bättre. Färjestad har mycket att tacka sin kapten för när han var en av huvudrollsinnehavarna i att Karlstadsklubben kunde ta sitt tionde SM-guld i torsdags. 

Veckans nedsläpp: Under onsdagskvällen väntar ett klassiskermöte i Tammerfors när Finland möter Tre Kronor. Räkna med ett kokande Nokia Arena och rejäl underhållning när båda lagen jagar en förstaplats i gruppen. 

Nästa vecka är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto