PREMIÄR: Allsvenskt Allvar med Polsäter: Årets flopp och de åker ur

30 December 2021 - 15:48Det har nu gått ett par veckor sedan Allsvenskan spelades klart. Östersund & Örebro åkte ur direkt medan HBK misslyckades i kvalet mot Helsingborg. Utöver HIF välkomnar vi Värnamo och GIF Sundsvall tillbaka till finrummet. Därmed hög tid att summera årets säsong och blicka fram mot nästa. 

Årets MVP: För mig är det spelaren som lämnar störst hål när han inte spelar. Det vill säga, där jag tror det hade varit störst skillnad till det sämre för spelarens lag om han inte tillhört klubben. För mig blir då Victor Edvardsen överlägsen. Östersund gjorde 24 mål, Örebro 23 och Halmstad 21. Degerfors gjorde 34 – det blev avgörande för att ett nytt kontrakt skulle lösas. Och Edvardsen var inblandad i mer än hälften av målen. 

Årets Flopp: Jiloan Hamad. Prestigevärvning som skulle lyfta ÖSK men gjorde inte mycket väsen av sig. 

Årets målsumpare: Marcus Antonsson lyckades peta in sex mål i årets allsvenska. "Borde" gjort 12-13 sett till expected goals på de målchanser han hade under året. Hade han gjort ett mål hemma mot exempelvis Östersund (1-1 slutade den matchen och Antonsson hade säkert fem bra lägen) hade HBK tagit två poäng till och sluppit kvalet. 

Årets värvning: Svårt att komma runt Adegbenro. 

Årets sämsta fingertoppskänsla: Jag tycker ofta det är rätt lökigt när en speaker ropar ut förnamnet på spelaren som gjort mål och publiken ska svara. Men det finns såklart lägen där det kan bli mäktigt. Det var kanske inte riktigt läge för det när Örebro tog emot Degerfors hemma i höstas. Derbyt var lite av sista chansen för ÖSK, som gjort en usel säsong. Stod dock tydligt klart att Degerfors var snäppet bättre och 2-0-ledningen var odiskutabel. På tilläggstid lyckades dock Mehmeti få in ett tröstmål för Örebro med matchens sista spark. Många besvikna hemmasupportrar hade dock redan lämnat arenan vid det laget. Då tyckte speakern det var läge att vråla ut AGOOON. Gensvaret blev svalt. 

Årets sågning: Det finns mycket att gilla med Rydström. Hans förmåga att dela ut subtila kängor till exempel. ”Som att möta Varberg fast med bättre spelare” konstaterade han efter att Malmö brottat ner Kalmar på Guldfågeln Arena. 

Vilka åker ut nästa säsong? 
Värnamo bara måste få det tufft. Degerfors tror jag ligger illa till också. Svaga underliggande siffror den här säsongen och kommer troligen inte inte finnas två räddningsplankor alá ÖFK/ÖSK 2022. Väldigt svårt att få in en ersättare till Edvardsen som håller nästan samma klass. Inspelade poäng i vänsterkolumnen, förväntade poäng i högerkolumnen. Tror även Mjällby kan få det svårt. Med små resurser räcker det med ett par felsatsningar för att det ska bli jobbigt. Lånade in bra spelare den här säsongen och det nya kontraktet var inte hotat på slutet. Men spelare som Sarr och Elias Andersson lär inte bli kvar – kan de fynda på storklubbarnas bänkar även 2022? 

Årets lag? Malkolm Nilsson Säfqvist Johan Larsson, Milosevic, Ekdal, Otieno, Magnus Eriksson, Bilal Hussein, Christiansen Adegbenro, Oliver Berg, Edvardsen

AV: Christian Polsäter 

@nokkan21 på twitter