Publicerad på 9 Nov - 13:08

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Profilerna på Rekat - Jimmy Ewertsson: "Fotbollen har även räddat mitt liv"


Vilka är personerna bakom rekarna på Rekatochklart? Varje vecka framöver presenterar vi en av våra tipsters i en längre intervju. Den här veckan lyfter vi fram vår expert på europeisk fotboll, Jimmy Ewertsson!


Berätta om din bakgrund inom fotbollen?

– Fotbollen har alltid varit en enorm del av mitt liv, oavsett om det varit som spelare, tränare, åskådare eller supporter. Jag har alltid tittat på oerhört mycket fotboll och slukat nyhetsartiklar, böcker och allt annat jag kommit över. Lite klichéartat går det även att argumentera för att fotbollen i räddat mitt liv. Jag fick ett anfall och tuppade av när jag nickade en boll i en fotbollsmatch i fjol, och tack vare mitt mycket svaga huvudspel kunde en hjärntumör, som kanske annars förblivit dold, upptäckas. Jag insåg annars tidigt att jag inte gick någon vidare spelarframtid till mötes och har kanaliserat intresset genom att arbeta med fotbollen på andra sätt. Jag började som sportjournalist på Eurosport och har därefter jobbat lite här och var, där jag alltid tyckt om att dyka lite djupare i människorna och historierna runt fotbollen. Som 21-åring började jag som fotbollstränare i lokala seniorlaget, Ervalla SK, och det senaste decenniet har jag arbetat inom fotbollen på olika sätt som tränare, akademichef och utbildningsansvarig i Degerfors IF och Karlslunds IF FK.

Hur kommer det sig att du fastnade för betting?

– Jag uppskattade främst bettingens sätt att addera extra krydda till matcher där man kanske annars inte har något uppenbart känslomässigt engagemang.

Vad skriver du om på Rekat och vad bettar du mest på själv?

– Jag skriver nog om allt, egentligen. Ewertssons Europa fokuserar på internationell fotboll och – som bloggens titel skvallrar om – främst de europeiska toppligorna där jag försöker berätta om människorna och historierna inom sporten som kanske inte får det största utrymmet i media generellt, samt sammanfatta den gångna fotbollshelgen. Annars följer jag Europafotbollen vitt och brett och tittar mycket på fotboll oavsett om det är från England, Italien, Tyskland, Spanien, Sverige eller Frankrike och i inför-texterna skriver jag om matcher från alla möjliga ligor.

Vilken spelmarknad gillar du mest?

– Asian och över/under, skulle jag säga.

Har du någon gammal spelanekdot när det gick extra bra eller extra dåligt?

– Hmm, jag sitter nog inte och klämmer på någon riktigt bra gammal spelanekdot, så jag får sjunka ner i klyschor igen och säga någon lördagseftermiddag när man samlas ett gäng vänner och umgås framför en fotbollsmatch med förhoppningarna till en tveksamt gemensamt sammansatt Stryktipskupong, med ytterst blandad framgång.

Vilka vinner Allsvenskan?

– Elfsborg, drar jag till med. Men jäklar vilken rafflande avslutning vi står inför.

Vilka vinner Premier League?

– Manchester City.

VAR - är du för eller emot?

– Det här kan jag skriva spaltmeter om, även om jag är urless på att prata om VAR, men det korta svaret: Jag är emot VAR. Min största invändning mot dagens implementering av VAR är hur det rycker sönder den naturliga rytmen i fotbollsmatcher och både urvattnar och till viss del dödar de spontana känsloyttringarna som är bland det finaste som finns med idrott på jakt efter någon form av absolut rättvisa som både är omöjlig att uppnå och, i mina ögon, inte eftersträvansvärd.

***


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto