Publicerad på 20 Okt - 10:51

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Profilerna på Rekat - Oliver Bergman: "Satte felspelad tvilling till 250 gånger"


Vilka är profilerna bakom rekarna på Rekatochklart? Varje vecka framöver presenterar vi en av våra tipsters i en längre intervju. Den här veckan är det dags för vår travexpert och andelsläggare, Oliver Bergman! 

Berätta om din bakgrund inom fotbollen?

– Jag har i hela mitt liv spelat fotboll både på professionell och semi professionell nivå i stort sett hela mitt liv. Karriären tog fart i Nybro IF när vi vann division tre, efter den seriesegern landade jag i Oskarshamn AIK och spelade för dem i två säsonger innan flytten till superettan och IK Brage blev ett faktum. Efter en fotbollsmässigt mindre lyckad sejour flyttade jag till Linköping och representerade Motala AIF i två säsonger. Men utvecklingen stannar inte av utan ledde till ytterligare en flytt. Då stod västkusten och Ljungskile SK på menyn och väl där lyfte karriären ordentligt. Första året blev en succé för egen del, och jag toppade statistiken i division 1. Året därpå blev jag utsedd till ettans bästa målvakt fram till sommaren, men efter att ha fått en lättare fotskada vändes allt upp och ner. Jag hade ett utgående kontrakt och klubben ville gå en annan väg efter att jag fått erbjudande från annat håll.

– Efter en turbulent höst 2022 där jag inte fick lämna för att ta klivet till OBOS i Norge, ledde tillslut frustrationen till något bra, eller? 2023 skrev jag på för Kvik Halden i Norge och jag kunde leva som professionell fotbollsspelare fullt ut. Men när sommaruppehållet närmade sig kom jag i samråd med klubben överens om att bryta mitt kontrakt och jag står just nu kontraktslös inför 2024. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att buss och kall pastasallad är en stor del av min fotbollskarriär.

Hur kommer det sig att du fastnade för betting?

– Jag är och har alltid varit extremt sportintresserad, och själv skulle jag kunna påstå att få i detta land är så breda i sitt sportintresse och följer olika idrotter i den mängd jag gör. Mitt betting intresse har alltid funnits där, jag gissar att det mycket har att göra med min extrema vinnarskalle där jag alltid är redo för att tävla och det i vad som helst. Men för att gå vinnande ur bettingkriget behöver man isolera och rikta sin kraft i en och samma riktning. I mitt fall föll det sig sen naturligt att travet och bollen blev min passion. Jag hade kompisar där jag tidigt kunde följa med dem och deras föräldrar ut till travbanan i Kalmar och det tog inte många sekunder innan jag var fast. Sen dess har travet varit mitt huvudområde inom betting. Det är där jag får ut mest av mitt kunnande och där jag kan få ut mest av att kombinera mitt intresse med betting.

Vad skriver du om/gör på Rekat och vad bettar du mest på själv?

– På Rekat är det fullt fokus på travet för min del, jag skriver analyser och gör systemförslag till hemsidan. Men förutom det så är Travmagasinet mitt hjärtebarn. Där bjuder jag och min vapendragare Niklas Robertsson på våra tankar och idéer inför V75 och V86 i magasinform. Jag ansvarar också för att skapa och sätta ihop våra andelar inom travet på hemsidan.

Hur kommer det sig att du fastnade extra mycket för travsporten?

– Jag fastnade direkt när jag fick möjligheten att följa med min kompis och hans pappa ut på travbanan i Kalmar. Hästarna, känslan att sitta i restaurangen,stallbacken och sporten. Det var helheten som tog mig med storm. Att kunna vara på plats är överlägset! Att jag sen snabbt insåg att all information jag kan införskaffa gav en viss fördel gentemot övriga spelare. Addera detta med att jag hade lätt för att lära mig och förstå hästens rörelsemönster. Dessa faktorer gjorde att jag bara blev mer och mer inbiten i travsporten och efter en tid var jag helt enkelt bara såld!

Har du någon gammal spelanekdot när det gick extra bra eller extra dåligt?

– Ja, jag har ett ögonblick som alltid kommer finnas med. Jag var på plats på Romme travbana en sommar i min ungdom. Jag hade för första gången en häst till start och jag var såklart övertaggad. Jag var där med en kompis och flera från min familj. Vi hade precis varit borta och hälsat på hästen och Jörgen Westholm som tränade. På vägen tillbaka till publikplats skulle ett av de inledande loppen starta när vi gick förbi en totolucka. Vi hade då fått in på radarn att en häst nr.9 skulle vara bra och när vi stod framför luckan och titade på oddstavlan så kombinerade vi nr.9 som utgång tillsammans med tre fyra hästar på en tvilling kupong. Oddsen på stallbackens TV var mellan 10-25ggr. Men när vi väl kom över till publikplats insåg vi snabbt att något inte stämde, på innerplan lyste våra kombinationer upp och lägsta oddset var helt plötsligt över 50ggr. Vi hade helt enkelt tittat på fel lopp.. Jaja, tänkte jag. Vi har ändå häst till start att se fram emot. 

– Loppet gick och när upploppet närmade sig leder en storskräll och nr9 kommer längst ut i banan. Jag tittar ner på kupongen och inser att det är just den ledande storskrällen som vi har på vår Tvilling, tillsammans med 9an. När det går upp för hela vårt gäng som i stort sett strunta i loppet, börjar en av livets injobbningar över upploppet. Ett gäng på 5-8 personer springer plötsligt jämsides med hästarna över Rommes upplopp och kan till slut jobba in en felspelad Tvilling till över 250ggr. Detta är ett speciellt trav minne som finns med mig från tidig ålder. Addera dessutom att jag lite senare samma tävlingsdag fick kliva in i vinnarcirkeln efter att Crazy Lady vunnit sitt första lopp med mig som ägare.

Sämsta travminne?

– Sämsta är helt klart när jag för något år sedan satt med på V75 inför sista loppet. Det visade sig efteråt att det var värt 350.000 inför sista men för mig var det endast en asterix. Jag visste alltså att V75 värdet var över 200.000. Jag har låset loppet på en betrodd och en skräll. Den betrodda galopperar tidigt men över upploppet attackerar min skräll i vida spår över upploppet, han plockar in meter för meter hela vägen och när mållinjen passeras är det hårt i mål mellan han och ledaren. Hela min magkänsla säger att skrällen han dit, bilderna tyder på det och kommentatorer sägs det dessutom att han han dit. Det handlar alltså om miljonutdelning på V75 och jag har alla rätt. TV4 väljer i sin tur att gå till reklam på grund av att de ligger dåligt till efter försenade tävlingar. Jag kan knappt tro att det är sant, men samtidigt är jag övertygad om att min skräll hann dit. 

– När väl TV4 kommer tillbaka efter sin reklam inleder kommentatorn med att rätta sig själv, han hade fel och målfotot visar att den ledande och invändiga hästen höll undan….. Det antiklimax jag byggt upp under hela reklamen försvann på bara en millisekund och detta är en händelse som etsat sig fast i mitt minne på negativt sett.

Bästa fotbollsminne?

Bästa minnet är inte ett minne utan de gångerna man som målvakt kommer in i den så kallade zonen. När man kommer in i denna zon känner man sig i stort sett övermänsklig och vet att motståndarna inte kan göra mål på dig. Det spelar ingen roll om det är friläge, öppet mål eller straff. Du är i zonen och bollen kommer inte att gå in i mål, punkt slut. Detta är en helt obeskrivlig känsla som jag tror bara de som är målvakter kan förstå.

Vilka vinner Allsvenskan?

– Malmö FF

Vilka går upp från Superettan?

– Västerås SK och Gais

VAR - är du för eller emot?

– Här blir det ett tråkigt svar. Men det beror på hur det används. Ett fullt utvecklat system med rätt antal kameror för att täcka alla vinklar och situationer är jag för. Sen handlar det såklart även om att utbilda domarna i detta, kanske helt enkelt så att det ska finnas domare som är VAR experter och endast sysslar med att sitta i situationsrummet. Detta för att få likvärdighet när situationer ska bedömas.
Men så som det just nu appliceras i Norge där kamera antalet varierar mellan arenorna och situationerna alltså inte kan bedömas ett likvärdigt sätt är ett helt uteslutet.

***


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto