Publicerad på 8 Maj - 10:21

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Real Madrid tar titeln för 20 gången – ett uppdrag kvar


Real Madrid vann i helgen sin 20:e Copa del Rey-finalen när Osasuna besegrades i 2023 års spanska cupfinal. Carlo Ancelotti har därmed kompletterat ett fullt set titlar i sin andra säsong sedan återkomsten till Real Madrid. Det fortsätter samtidigt att ryktas om Ancelottis framtid i den spanska huvudstaden när Los Blancos kliver in i säsongens viktigaste skede, när Pep Guardiolas Manchester City under tisdagen gästar Santiago Bernabéu i den första Champions League-semifinalen.

Carlo Ancelotti återvände för sin andra sejour i Real Madrid inför säsongen 2021/22 och krönte återkomsten med La Liga-titeln såväl som en Champions League-titel. Någon ligatitel blir det inte den här säsongen – Real har varit alldeles för ojämnt under säsongen samtidigt som Barcelona varit betydligt starkare än under fjolårssäsongen – och under lördagen fick Ancelotti komplettera återkomstens titelskåp med en Copa del Rey, när Osasuna besegrades med 2–1 i finalen på La Cartuja i Sevilla.

Rodrygo Goes har visat en förkärlek för att kliva fram när det gäller som mest och bidra med viktiga mål – så även i cupfinalen. Landsmannen Vinicius Junior var måhända finalens främste aktör, men det var 22-årige Rodrygo som gjorde målen i 2–1-segern. Han gav Real ledningen bara två minuter in, och återtog sedan ledningen efter Lucas Torrós kvitteringsmål efter en knapp timme. Rodrygo får ofta finna sig i att stå i skuggan av Vinicius, som ständigt befäster sin position som en av världens främsta offensiva spelare, men Rodrygo har lite i det tysta fortsatt sin utveckling och haft en produktiv säsong, trots att positionen som högerytter är den mest omdiskuterade i Real Madrids fronttrio. I fjol användes ofta Fede Valverde till höger – i en position där den outtröttlige uruguayanen kunde stötta upp även centralt på mittfältet – men efter att Rodrygo producerat 16 mål och 11 assist den här säsongen har han visat varför han förtjänar att vara framtiden på högerytterpositionen hos Real Madrid.

– Det här är mitt största ögonblick. Det är en väldigt speciell stund att prisas som matchens spelare. Jag är väldigt stolt. Varje dag lever jag min största dröm och fansen sjunger mitt namn. Nu har jag vunnit alla titlar i den här tröjan. Tränaren visar stort förtroende för mig och jag bidrar med fler och fler mål, sa Rodrygo efter finalen.

Ancelotti fyllde i:

– Jag vet inte vad som är hans tak. Han är elegant, rör sig så bra och han gör mål. Han genomgår en spektakulär utveckling, säger italienaren.

Ancelotti är annars ryktenas man och det spekuleras friskt i tränarveteranens framtid. Brasiliens landslag visar intresse och trots att Ancelottis kontrakt sträcker sig även över nästa säsong viskas det om att Real Madrid inte är nöjda med den krackelerade La Liga-säsongen och att Los Blancos överväger att gå en annan tränarväg.

Inför finalen medgav Ancelotti att framtiden är oviss och att han ser varje final som hans potentiellt sista. Reals klubbledning är inte nöjd med prestationerna i La Liga och att man inte kunnat utmana Barcelona om ligatiteln. Copa del Rey-titeln är plåster på såren, men det enda som skulle kunna rädda Real Madrids säsong är om lördagens titel ackompanjeras av ännu en Champions League-titel.

– Han har kontrakt över den här säsongen och ytterligare än, vi är väldigt nöjda med honom, sa Real Madrids president Florentino Pérez till Movistar.

På tisdag gästar Manchester City Santiago Bernabéu i det första mötet av Champions League-semifinalen.

– Vi uträttade något viktigt i och med titeln idag, men kravställningen i Real Madrid innebär nu att vi direkt måste gå vidare och förbereda oss inför ännu en stor match på tisdag, säger Ancelotti.

Real Madrid slog ut Manchester City i fjol, efter att ha vunnit med totalt 6–5 på efter förlängning i det målrika dubbelmötet. Premier League-ledaren Manchester City, som har siktet inställt på att bli andra engelska klubb att vinna trippeln, kommer bjuda på formidabelt motstånd. Erling Haaland öser in mål i parti och minut och trots att Pep Guardiolas lag tvingats bolla spel i flera turneringar – och tagit sig till CL-semifinal och FA-cupfinal, där ett Manchester-derby väntar – har man lyckats käka i kapp Arsenals avstånd och övertagit förstaplatsen i England.

Manchester City är favorit att ta sig till final den här gången, och är till och med oddsmässig favorit i första mötet i Madrid. Vi har dock lärt oss att Real Madrid är ett helt annat fotbollslag, en helt annan best, när det vankas spel i den största av klubblagsturneringar, och det ska bli så vansinnigt intressant att se om Carlo Ancelottis Los Blancos än en gång kan trolla fram lite Champions League-magi.

Helgens rubriker:

Galet målfyrverkeri i Lyon

Ni får ursäkta kvällspressrubrikstouchen, men det är svårt att inte ta ifrån tårna i beskrivningarna av Lyons 5–4-seger mot Montpellier. Gästande Montpellier ledde med 4–1 efter hela fyra mål av Elye Wahi – innan Lyon vände och vann i slutminuterna efter fyra mål av Alexandre Lacazette. Galet är baskemig ordet.

United löper risk att tappa CL

Erik ten Hags Manchester United tycks tappa formen just när säsongen kliver in i sitt mest avgörande skede, och riskerar nu att gå miste om den Champions League-plats man såg ut att ha säkrat för länge sedan. Under söndagsaftonen förlorade United för andra gången på ett par dagar med 0–1 på bortaplan. I torsdags vann Brighton med efter att Alexis Mac Allister gjort mål på straff i den 99e:e minuten. Under söndagen lyckades inte Manchester United bryta ned West Ham och David De Gea bjöd Said Benrahma på matchens enda mål efter en rejäl tavla från den spanska burväktaren. Trots tavlan talade Ten Hag efteråt om att United hoppas på att förlänga kontraktet med De Gea.

Manchester United har nu bara en poäng ner till jagande Liverpool – som vunnit sex raka matcher – och även om United har en match till godo så måste The Red Devils börja återfinna formen för att inte sjabbla bort topp fyra-placeringen.

Dortmund spände musklerna

Först vann Bayern München utan att förta sig med 2–0 i en dominant insats mot nedflyttningshotade Hertha Berlin och under lördagen visade Borussia Dortmund återigen att man är fast inställt på att haka på Bayern i titelstriden in i det sista. Dortmund stod för en mäkta imponerande insats mot Europajagande Wolfsburg, som man krossade med hela 6–0 på Westfalenstadion. Karim Adeyemi och Jude Bellingham gjorde två mål vardera, och Sébastien Haller och Donyell Malen fick också känna på nätrassel när Dortmunds offensiva stjärnor visar målform inför vad som utlovar att bli en högintressant avslutning på Bundesligas titelstrid.

Serie A:s stekheta CL-strid

Hela Neapel fortsätter att fira Napolis första scudetto på 33 år och Luciano Spallettis lag togs emot som hjältar på Stadio Diego Armando Maradona när Napoli under söndagen, trots alla firanden, lyckades besegra Fiorentina med 1–0 efter Victor Osimhens straffmål.

Scudettostriden är död, men kampen om Champions League-platserna fortsätter att vara benhård. Den gångna helgen bjöd på en rad toppmöten med direkt inverkan på toppstriden. Milan 2–0-besegrade Lazio, som förlorade sin tredje match på de fyra senaste vilket gjort att en till synes trygg andraplats förvandlats till en kamp för att behålla en CL-plats. Senare under lördagen vann även Milano-kollegan Inter med 2–0 i ett toppmöte, när Roma bortabesegrades på Stadio Olimpico, vilket nog grusar José Mourinhos lags CL-förhoppningar. I Giallorossi är nu sjua, fem poäng efter Inter på den sista Champions League-positionen.

Läget ser även tufft ut för Gian Piero Gasperinis Atalanta, som under söndagen föll tungt hemma mot Juventus – som är ny tvåa- bakom Napoli. Atalanta har, precis som Roma, nu fem poäng upp till fjärdeplatsen. Unge Samuel Iling-Junior gav Juventus ledningen i den andra halvlekens inledning och när Atalanta tryckte på för en kvittering kunde i stället Dusan Vlahovic avgöra matchen med sitt 2-0-mål i slutminuterna, vilket efterföljdes av att den serbiske anfallaren fick utstå rasistiska glåpord och ramsor från hemmapubliken.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto