Publicerad på 17 Mar - 10:32

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Semifinaldags i Svenska Cupen

Efter flera fantastiska kvartsfinaler är vi framme vid semifinal i Svenska Cupen. Mina tankar om helgens matcher här – Häcken, Djurgården, Bajen och Mjällby vidare till semifinal. Inte lagen jag trodde skulle avancera, vilket till viss del reflekteras i summeringen av speltankarna från förra veckan:

- Underspelet i Kalmar mot Mjällby var klockrent. 0-0.
- AIK lyckades inte ”ta poäng” mot Bajen trots en rätt jämn fajt. Otur med ett 2-1-mål som borde dömts bort på grund av hands. Förlust på X2-spelet.
- Valde BLGM + över 2,5 mål i Häcken mot Norrköping, vilket kändes bra på förhand. Nyman dock bänk från start dock vilket var en offensiv försvagning för bortalaget. Men inget jättebra spel även om Peking hade sina chanser att göra mål. 3-0 Häcken ett styrkebesked.
- I Djurgården mot Malmö hade jag inget spel även om jag skrev att jag lutade åt en målsnål match, vilket det blev (1-1).

För statistiknördarna, här är wyscouts expected goals-summor från kvartsfinalerna med slutresultatet inom parentes:

Häcken – IFK Norrköping 2.93-0.85 (3-0)
Djurgården – Malmö FF 1.87-2.34 (2-2)
Kalmar – Mjällby 1.35-2.2 (0-0)
Hammarby – AIK 0.7-1.51 (2-1)

Hammarby fortsatt väldigt effektiva. 7.19 i förväntade mål i cupen enligt wyscout – 17 gjorda.

Några reflektioner i övrigt:

Underlaget på Tele2?

Det nylagda konstgräset på Tele2 har det pratats om en del under försäsongen. Många spelare har varit inne på att bollen liksom ”svävar” över konstgräset. Initialt talades det om att underlaget skulle ”sätta sig” efter ett tag. Nu har det gått någon månad med flertalet matcher och träningar på arenan – men jag ser ingen skillnad. Ingen tendens att underlaget är på väg att sätta sig. Helt klart är att bollen rullar långsammare än tidigare. En tillfällighet att Malmö och AIK i stundtals gjorde sina bästa Tele2-matcher på flera säsonger?

En öppen dörr kanske, men det som stör mig och som verkar påverka spelet är all sand på banan. Sanden yr när bollen rullar och i slutskedet av matchen såg det ut som det brukar göra när gräsplaner är vattensjuka. Gick knappt att rulla bollen, såg ut som en Tipsextramatch från tidigt 90.tal. För mig ser underlaget såhär långt parodiskt uselt ut.

Väntar mig en kritikstorm om det blir så att ett av arenans hemmalag försöker (och misslyckas) jaga mål mot ett lågt stående bortalag på en plan som knappt går att rulla boll på. Bättring önskas.

Starkt av Djurgården

Malmö FF första halvlek var nog den bästa jag sett laget göra på Tele2. 1-0-ledningen kunde varit större. Andra halvlek blev helt annorlunda när Djurgården fick bra effekt på ett par byten. Kvitteringen till slut logisk och rättvis. Kändes som att Djurgården hade momentum i förlängningen, så Christiansens 2-1-mål kom lite från ingenstans. Men återigen hittade Djurgården en kvittering.

Väldigt starkt av DIF att orka in i matchen två dagar efter en tuff förstamatch i Polen. Truppbredden när de kunde byta in Asoro, Berg, Finndell, Sabovic och Pierre Bengtsson blev avgörande.

Men räckte inte till i hemmamatchen mot Poznan. Bredden i all ära, om både Edvardsen och Berg saknas blev det väl uddlöst när Asoro och Wikheim inte hade sina bästa dagar. Orkar de ladda om till söndagens semi?

Semifinalerna då?

Hammarby klara bortafavoriter mot Mjällby. Rättmätigt, men kanske lite väl lågt odds på bortaseger för mig. Matchen ska spelas på Strandvallens gräs om jag förstått det rätt. Frågetecken kring hur bra underlag det är nu i mars och vi lär se ett Mjällby som backar hem och försöker göra det svårt för Bajen.

Jag är lite inne på ett underspel här:
Mjällby hade 3.25-lina mot Dalkurd i cuppremiären. 1-0.
3.0-lina mot Oskarshamn. 1-2.
2.5-lina mot Sirius i en utslagsmatch i cupavslutningen, 3-2.
2.5-lina mot Kalmar senast, 0-0.

Så hittils har de varit målsnåla sett till förväntningarna. Samtidigt har Hammarby överpresterat sett till expected goals mycket kraftigt i de få matcherna de spelat hittills.

Tips: 0-2? 1-1?

Häcken är klara favoriter mot Djurgården. Här lockas jag av +0,5 på Djurgården, trots att de dubblerar med Europaspel. Tufft uttåg mot Poznan, men skulle tro att det mer finns ett stort revanschsug än en känsla av uppgivenhet, för det här dubbelmötet avgjordes i ärlighetens namn i förra veckan. Bredden dock bra i DIF som lär rotera in 4-5 kvalitativa namn i startelvan, bland annat Edvardsen som var avstängd. Hemmalaget såklart med väldigt hög kapacitet, men jag har stor respekt för Djurgårdens förmåga att inte förlora. Kryss?

Tips: 1-1

I veckan slog Fantasy Allsvenskan upp portarna till sajten. Har varit inne och scoutat lite och tror mig ha hittat några fynd. Mer om det nästa vecka! Glöm inte bort att skapa ett eget lag.

Ha en fin helg!





Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto