Publicerad på 14 Feb - 11:28

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Silly Season: SHL-klubben som stått för hetaste draget



Foto: Bildbyrån

Ännu en spännande hockeyvecka har passerat och det är återigen dags för Powerbreak här på Rekatochklart med mig, Edvin Lindelöf att gå igenom det hetaste som hänt i svensk hockey den senaste veckan. 

… 

På tisdag stänger transferfönstret för den här säsongen och senaste veckan har vi fått se flera intressanta drag av sportcheferna i SHL och HockeyAllsvenskan, och mer lär det bli. Transfermarknaden har den här säsongen varit exceptionellt skral, och det har gjort att flera sportchefer fått trolla med knäna. För drygt en vecka sedan kom glädjebeskedet för många svenska lag när KHL gick ut med beskedet att man avslutar grundserien i förtid för att börja med slutspelet direkt efter OS-uppehållet. Anledningen är ett släpande spelschema efter flera uppskjutna matcher efter årsskiftet. Kontentan efter beskedet är att åtta lag nu tvingas till rekordtidigt sommaruppehåll och därmed har flera spelare chansen att avsluta säsongen i andra europeiska klubbar. 

Leksand har bland annat länge suktat efter Marek Hrívik som under den här säsongen spelat i Torpedo Nizhny Novgorod. Slovaken spelar för närvarande OS i Peking men ska enligt flera medier vara klar för en återkomst till Dalarna. Ett ännu bättre lag kan nu bli ännu bättre och hittar Hrívik tillbaka till fjolårets form blir Leksand en rejäl utmanare om en finalbiljett. 

Hetaste draget har nog ändå Färjestad stått för som i lördags presenterade OS-backen Theodor Lennström. 27-åringen har varit en tongivande back i SHL under flera år vilket inför den här säsongen gav Lennström ett kontrakt i KHL. Totalt har det blivit 40 matcher i Torpedo Nizhny Novgorod men nu väntar alltså en återkomst till Värmland. 

I HockeyAllsvenskan förväntas vi även kunna se värvningar från KHL, och under söndagen kom det ut uppgifter om att Västerås agerar. Ryska duon Svyatoslav Grebenshchikov och Alexander P. Sharov ska vara på ingång. Ett udda drag av sportchef Patrik Zetterberg då det är ytterst ovanligt med ryssar i svensk ishockey, men på en uttorkad marknad är det inte alls fel att gå utanför boxen i det här läget. 

Kollar vi bland andra ryska lag som redan spelat klart hittar vi svenska spelare som Sebastian Wennström, David Rundblad och Daniel Zaar. 

Utöver KHL-spelarna så har det även genomförts spelarrokader på inhemsk mark. Röglebacken Éric Gélinas har inte alls fått det att stämma sedan han återvände från Nordamerika i början av den här säsongen. Nu kommer 30-åringen avsluta säsongen i Djurgården och kan kanadensaren hitta tillbaka till fjolårets spel är det en rejäl förstärkning tabelljumbon får in. 

Vi såg även Växjö agera i veckan när dumpade Leksandsbacken Ben Thomas plockas in för resten av säsongen. Thomas värvades av Leksand i somras som en av lagets stora stjärnvärvningar inför den här säsongen men har inte alls fått det att stämma. Stundtals har den NHL-meriterade backen varit utan speltid men nu återstår det att se om backen kan lyckas bättre under Sam Hallams ledarskap. 

Dagarna innan transfer deadline är alltid intressanta, och särskilt i år när sportcheferna tvingas tänka lite annorlunda än tidigare år. Förvänta er att det kommer smattra rejält med spännande påskrifter och nyheter. 

… 

Har under veckan varit ute på resande fot och inte haft möjlighet att se så mycket hockey som jag annars gör. Även fast jag älskar sporten är det ibland välbehövligt med en paus, men det har inte gjort mig mindre taggad på månaderna som kommer med viktiga matcher och fullsatta läktare. Det här är bästa tiden på året och matcherna som kommer spelas kommer garanterat bli underhållande. 


OS-hockeyn är i full gång men ska jag vara ärlig har jag inte brytt mig särskilt nämnvärt. Jag har full förståelse för att NHL inte ville släppa sina spelare till Kina med tanke på världsläget, men när inte världens bästa spelare får chansen att spela i ett OS känns det bara meningslöst. Med det sagt hoppas jag att vi inom kort får se världens bästa spelare tävla mot varandra i landslagssammanhang. Det behövs för hockeyn. 

… 

Malmö fortsätter ha stora problem och den här veckan blev det två nya förluster efter att Frölunda och Skellefteå vunnit mot tabelltolvan. Det är ytterst oroväckande för inhoppande huvudtränare Tomas Kollar att han inte fått ett bättre poängutfall efter Joakim Fagervalls uttåg. Lyckligtvis för Skånelagets del är inte Timrå särskilt mycket bättre just nu och trots att laget gjorde två bra matcher i början av veckan mot Rögle åkte man hem utan poäng. Med 15 matcher kvar att spela är det oroväckande för både Malmö och Timrå att spelet aldrig lyfter ordentligt. Med Djurgårdens stigande form kan det bli upplagt för en rejäl strid i botten av tabellen.


Bottenstriden i HockeyAllsvenskan är riktigt intressant för tillfället och lagen därnere kämpar för fullt om att undvika bottenplatserna som innebär negativt kval i bäst av sju. Troja/Ljungby känns allt för självklara där men sedan är det frågan kring vilket lag som gör smålänningarna sällskap. Södertälje har ny tränare i Pelle Hånberg och trots att prestationerna ser bättre ut är det fortfarande problem att spela in poäng på ett kontinuerligt sätt. Tingsryd har gjort det riktigt bra på sistone och har just nu sista platsen till play in. Almtuna och Vita Hästen har inte rosat marknaden senaste tiden och kan mycket väl hamna i en tuff fight hela vägen in i slutet. Mitt tips landar ändå i att Almtuna och Troja/Ljungby spelar negativt kval. 

Veckans stolpe in: Efter en tuff period för HV71 har laget återigen hittat tillbaka till spelet man hade inledningsvis av grundserien. Under veckan inkasserades nio av nio poäng och det är oerhört viktigt inför slutspelet att storfavoriten kan skapa en god känsla. I veckan väntar möten med Södertälje, Tingsryd och Almtuna och det skulle inte förvåna mig om det blir ännu en niopoängsvecka. 

Veckans stolpe ut: Timrå hade chans på poäng två gånger om i dubbelmötet med Rögle i början av veckan, men föll till slut i båda matcherna. I en jämn och tät bottenstrid kommer minnesbilderna dyka upp en efter en om Timrå faller på en ynka poäng eller två. Resultat som i slutändan kan vara skillnad på SHL och HockeyAllsvenskan. 

Veckans powerplay: Skellefteå har jag tidigare hyllat och lyft fram som stora favoriter till att kunna vinna grundserien. Under söndagen spelade man mot Malmö på hemmaplan och vann med 7–3 efter att Robert Ohlssons gäng stått för fyra mål i powerplay. 

Veckans lån: Växjö drabbades av målvaktskris i lördags när både Adam Åhman och Janis Kalnins var indisponibla. Då fick MoDo-målvakten Henrik Tikkanen chansen i bortamötet med Brynäs, och den chansen tog han. 21-åringen räddade 20 av 21 skott och spelade hem en välbehövlig trepoängare till de regerande mästarna. 

Veckans glädjebesked: Publiken är tillbaka. Viktigaste beskedet för svensk ishockey på länge. 

Veckans MVP: Tim Söderlund stod för två mål i Djurgårdens möte med Luleå under lördagen. När matchen sedan skulle avgöras på straffar klev nyförvärvet in och avgjorde till Stockholmarnas fördel. Hattrick av Söderlund! 

Veckans nedsläpp: Rögle och Luleå är två lag som har goda möjligheter att utmana om seriesegern. Under veckan möts lagen två gånger om och det brukar alltid bli heta matcher när Cam Abbott och Thomas “Bulan” Berglund ställs mot varandra i en het coachduell. Vill lagen haka på Skellefteå krävs det två riktigt prestationer här. Vem tar taktpinnen? 

Nästa måndag är jag tillbaka med att summera hockeyveckan som gått – något du inte tycker får missas? Skicka mig en digital crosschecking eller något! Det gör du lättast på Twitter genom att leta reda på användarnamnet @lindelof99

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto