Publicerad på 30 Maj - 11:03

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Sportchefen: De flesta i Allsvenskan vet vem som leder skytteligan


Favorittippade Öster rivstartade i Superettan och radade upp segrar. Sedan kom dippen som tog ned laget på jorden igen. I en intervju med Rekatochklart svarar sportchefen Vito Stavljanin på vad som behövs för att nå drömmen om Allsvenskan och om intresset för sina nyckelspelare. 
– Adam Bergmark Wiberg har tagit nästa steg, säger han. 

Öster var tippade på en förstaplats på upptaktsträffen inför säsongsstarten och med fyra raka segrar i inledningen minskade inte direkt förväntningarna på den klassiska klubben. Sedan hände något. I de följande fyra omgångarna tog Öster bara en poäng (2-2 borta mot Örgryte) och förlorade mot Östersund, Gais och Västerås. Nu senast fick laget äntligen jubla igen genom 2-1 hemma mot Landskrona och inför veckans Smålandsderby borta mot Jönköpings Södra är Öster fyra i tabellen på 16 poäng, fyra poäng bakom Utsikten som oväntat leder tabellen. 

– När man vinner fyra raka matcher byggs förväntningarna upp på året, men alla vet att Superettan är en tajt serie och vår svacka är beviset på att det inte är så enkelt som man kanske tror, säger Östers sportchef Vito Stavljanin till Rekatochklart. 

– Men vi tror fortfarande att vi har en väldigt bra trupp för att slåss om de främsta platserna i serien. Det är bara att jobba vidare mot nästa match. 

Vad har ni lärt av er av den tuffa perioden?

– Att det är små marginaler i Superettan och att det gäller att vara mer effektiva än vi har varit i dessa matcher. Vi har egentligen inte varit så dåliga rent spelmässigt utan det har med effektiviteten att göra där motståndarna varit bättre än oss och fått utdelning. 

Ni har två av seriens bästa målskyttar i skytteligaledaren Adam Bergmark Wiberg (åtta mål) och Jesper Westerberg (sex mål). Är det något som talar för er i längden?

– Klart att det är viktigt att ha sådana spelare. Dessutom levererar de på en väldigt bra nivå. Fotboll handlar förstås inte bara om en-två spelare men det är en stor fördel att ha offensiva spelare som levererar på en hög nivå. 

Har Bergmark Wiberg någonsin varit bättre?

– Han är väldigt, väldigt bra. Det var han även förra året så han har bevisligen levererat på en hög nivå i Superettan i flera år. Just nu känns det som att han har tagit nästa steg. I fjol hade han lite längre perioder utan mål men det känns som han hittat den där kontinuiteten som är viktigt för alla anfallare. 

Finns det något intresse för honom från allsvenska klubbar?

– Det tror jag säkert. Han finns säkert i många klubbars tankar, mer än så kan jag inte säga. De flesta allsvenska klubbar vet vem som leder skytteligan i Superettan... 

Med tanke på att ni vill gå för det i år så krävs det kanske mycket för att släppa honom i sommar?

– Vi har vår vision och målsättning dit vi vill. Vi har värvat Adam för att hjälpa oss uppfylla vår vision och målsättning. Så jag tänker inte mer än så. Adam är vår spelare och han levererar just nu och kommer förmodligen leverera ännu bättre framöver. 

Sportchefen är på det stora hela nöjd med truppen men öppnar för en förstärkning i de bakre leden i sommar. 

– Vi har en bra trupp men sedan så kan saker och ting ändras på resans gång och vi utvärderar dagligen vår trupp och våra möjligheter. Vi är medvetna om att det finns en risk att spelarna som presterar hos oss blir intressanta för andra klubbar. 

– Ska man prata antalsmässigt är vi ganska bra ställda i de flesta lagdelar. Möjligtvis är vi en försvarsspelare kort. 

Är Östers IF redo för Allsvenskan?

– Vi har tagit steg framåt i alla delar. Marknad gör ett grymt jobb, vår supporterbas ökar och akademin tar kliv. Vi försöker hänga på i toppen och jag tror att Öster har förutsättningar att ta nästa steg. Sedan är det omöjligt att säga när vi tar steget, men när det händer så är det dags och då måste man vara redo. Det görs i alla fall bra saker i många delar av klubben och vi ser ljust på framtiden. 

***

Lyssna på senaste avsnittet av Rekatochklarts podcast Superettanpodden - nytt avsnitt varje onsdag!
    

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto