Publicerad på 18 Sep - 12:27

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Storklubbens kris: Sämsta starten sedan 1964/1965



Ny klubbledning, ny sportchef, ny tränare – samma kris. Ajax föll på nytt i helgen, 1–3 mot FC Twente, och har nu gjort klubbens sämsta säsongsstart sedan 1964/65.

Vi börjar med att backa bandet till hösten 1964, när Ajax under engelsmannen Vic Buckingham genomgick en mardrömssäsong och inledde Eredivisie miserabelt. Enda framgången under en nattsvart säsong var att Buckingham under hösten lät en 17-årig Johan Cruijff göra seniordebut. I januari 1965 lämnade Buckingham Amsterdam och ersattes av en viss Rinus Michels, och vad som efterföljde är historia när Michels, denne totalfotbollens pionjär, ledde Ajax till enorma framgångar.

2023/23 har varit Ajax sämsta säsongsinledning sedan Vic Buckinghams olyckliga säsong för 59 år sedan. Ajax vann öppningsmatchen i Eredivisie mot nykomlingen Heracles, men sedan dess har det gått minst sagt knackigt för den nederländska storklubben. Efter fyra spelade matcher står Ajax noterade för fem inspelade poäng och för ovanlighetens skull återfinns Ajax på den nedre tabellhalvan.

Efter ännu en förlust i helgen, när Twente rättvist vann med 3-1, har nye tränaren Maurice Steijn – vars son dessutom spelar i söndagens motståndare Twente – redan hamnat under press efter den tunga inledningen.

Årets säsong skulle bli något av en nystart för Ajax efter fjolårssäsongens misslyckande. Då inledde Ajax säsongen med Alfred Schreuder på tränarbänken, som fick det otacksamma uppdraget att ersätta Erik ten Hag. Det gick sisådär. Efter en tuff säsongsstart fick Schreuder sparken redan i januari och ersattes av forne landslagsspelaren Johnny Heitinga, som ledde Ajax till en tredjeplats i Eredivisie och inte fick fortsatt förtroende efter missat Champions League-spel.

Det har varit en minst sagt turbulent period det senaste dryga året i Ajax. I våras utsågs Sven Mislintat – mannen som beryktat rök ihop med Thomas Tuchel i Borussia Dortmund, och som sedermera hade en misslyckad sejour i Arsenal – till ny sportchef efter forne storspelaren Marc Overmars, som abrupt fick lämna klubben efter en skandal där flera kvinnor anklagat Overmars för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. I slutet av maj meddelade dessutom Edwin van der Sar att han, efter elva år i klubbledningen, lämnar VD-posten i klubben. Under sommaren drabbades Van der Sar av en hjärnblödning under en semesterresa i Kroatien. I augusti presenterades hans ersättare, Alex Kroes från AZ.

När nye sportchefen Sven Mislintat i somras skulle utse en ny tränare diskuterades namn som Peter Bosz, Kasper Hjulmand och Bodö/Glimts Kjetil Knutsen. Mislintat gick dock på ett minst sagt oväntat val – doldisen Maurice Steijn. Steijn, med bakgrund i ADO Den Haag, VVV-Venlo, Al Wahda och NAC Breda, fick jobbet efter en fin säsong med Sparta Rotterdam, som han ledde till en sjätteplats i Eredivisie.

Ajax övergångsperioden gällde dessutom inte ”enbart” klubbledning och tränarsidan, utan truppmässigt har Ajax också genomgått stora förändringar under sommaren. Bärande spelare som Mohammed Kudus, Jurrïen Timber, Edson Álvarez, Calvin Bassey och Davy Klaassen lämnade under sommaren och ersättarna – däribland Benjamin Tahirovic, Borna Sosa, Chuba Akpom, Gastón Ávila, Josip Sutalo och Georges Mikautadze – bär inte samma namnmässiga tyngd som de som lämnat.

Inför landslagsuppehållet lät det som att Steijn och sportchef Mislintat inte riktigt var på samma sida kring sommarens transferaktiviteter, och på frågan om hur mycket inflytande han haft över Ajax värvningar svarade han plumpt:

- Inte noll, men väldigt litet. Sven har värvat alla spelare. Jag kan leva gott med spelare som Sutalo. Som tränarstab har vi kommit med våra idéer och tankar, men Sven har gjort andra val.

Steijn har sedan spelat ned kommentarerna och viftat bort rapporterna om några eventuella sprickor mellan honom och Mislintat.

- Jag tror att ni måste se allt i sitt rätta sammanhang och för många togs de kommentarerna helt ur sin kontext. I mina ögon sade jag ingenting uppseendeväckande. Det är bara Vilda Västern-stories. Vi har varit i ständig kontakt, Sven har varit på semester och jag också, under ett par dagar. När vi träffades igen i Amsterdam tog vi en kaffe och fortsatte där vi hade avslutat, sa Steijn till Voetbal International.

Säsongsinledningen har varit allt annat än vad Ajax hoppades på. Med så många förändringar, både i klubbledning och på tränar- och spelarsidan kommer det högst troligt ta lite tid att få alla bitar på plats. Men Steijn är redan under press och behöver vända den negativa spiralen när Ajax nu kliver in i en vital vecka. På torsdag väntar Olympique Marseille i Europa League och på söndag väntar regerande mästarna Feyenoord i rivalmötet De Klassieker.

Helgens rubriker


Inter spände musklerna i Derby della Madonnina

Inter har inlett Serie A-säsongen i imponerande stil och Simone Inzaghis lag ser oerhört starkt ut. Under lördagen spände I Nerazzurri verkligen musklerna mot stadsrivalen AC Milan i Derby della Madonnina. Inter vann klart med 5–1 efter en dubbelsalva från Henrikh Mkhitaryan och mål från sommarvärvningarna Marcus Thuram och Davide Frattesi. En imponerande styrkedemonstration. Inter tycks redo att utmana om både Serie A-titeln och att på nytt gå långt i Champions League.

- Förra säsongen vann vi fyra derbymatcher, vilket gav oss Coppa Italia-titeln och en Champions League-final. Dagens seger ger oss förstaplatsen i Serie A, men det är långt kvar av ligasäsongen, sa Inzaghi efteråt.

Kane målskytt igen – men Bayern tappade poäng

Harry Kane fortsätter att göra mål i Bundesliga. I torsdags hann klockan inte ens ticka upp till sju minuter innan Kane smugit sig fri vid den bortre stolpen på en hörna och löjligt enkelt kunde nicka in ledningsmålet för sitt Bayern München.

Några tre poäng blev det dock inte för Bayern, trots att Leon Goretzka gav Thomas Tuchels lag ledningen ett par minuter från slutet, efter fint förarbete från unge Mathys Tel. På tilläggstid kvitterade Bayer Leverkusen – som inlett säsongen väldigt fint under Xabi Alonsos ledning – när Exequiel Palacios slog till från straffpunkten efter VAR-bedömning. Kanske är Leverkusen det lag som är bäst lämpat att utmana Bayern om Bundesligatiteln?

Blytung säsongsinledning för Ten Hag – United föll hemma mot Brighton

Manchester Uniteds mardrömsinledning på säsongen fortsätter. Det har varit stökigt vid sidan av planen med distraktioner – Greenwood, Antony, Sancho och en klubbförsäljning som tycks stå still – och på planen har det inte sett bättre ut. Efter förlusterna mot Tottenham och Arsenal åkte United på sin första förlust på Old Trafford på ett år när Erik ten Hags mannar föll helt rättvist mot ett oerhört imponerande Brighton. Det går inte att berömma The Seagulls nog för hur klubben, med knappa resurser och trots att man sålt sina nyckelspelare, presterar.

United ställde lite överraskande upp med en 4-1-2-1-2-formation med en mittfältsdiamant och Marcus Rashford bredvid nyförvärvet Rasmus Höjlund som anfallsduo. Den nya formationen förbryllade Brighton i matchinledningen när ett aggressivt United inledde starkt första tio minuterna. Intensiteten mattades dock och United kom allt längre ifrån i presspelet när ett bolltryggt och spelskickligt Brighton gång på gång hittade vägar igenom i speluppbyggnaden, där de rödklädda alltid var ett par meter för långt ifrån och där Brighton hittade spelvägar längs kanterna.

Brighton vann rättvist med 3-1 och Ten Hag har en hel del att fundera över inför onsdagens Champions League-batalj mot Bayern München.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto