Publicerad på 22 Apr - 13:00

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Summerar veckan, blickar framåt och tipsen i Fantasy!



Foto: Bildbyrån

I Allsvenskt Allvar ger Christian Polsäter sin bild av det som händer i den svenska toppligan! 

***

Mitt i veckan-omgången är avklarad och helgen är här. Vi har en ny omgång att se fram emot med tre matcher på söndag, fyra på måndag och en på tisdag. Min summering av omgång fyra och tankar om omgång fem kommer här. 

Sirius utan Kouakou? 

Mjällby inkasserade säsongens tredje seger och nolla efter 3-0 hemma mot Sirius. Ställdes inte på särskilt stora prov mot Sirius dock, som fick klara sig uan anfallsstjärnan Kouakou. Axén menar på att Sirius utan Kouakou åker ur Allsvenskan. Mjällbymatchen är ett litet urval, men den stärkte Axéns tes. Vem ska göra Sirius mål när inte Kouakou spelar? Han måste tillbaka snart om Sirius ska börja ta poäng. 

Norrköpings bredd stjälper laget 

Lite oroligt i försvaret, men tycker prestationen överlag var rätt bra i 1-1-matchen mot Häcken. Särskilt första halvlek Tyvärr finns inte riktigt bredden i truppen för dagen. När vissa spelare kroknade i andra halvlek så fanns det inte mycket att laborera med för Norling, som bara gjorde två byten. Gjorde att Peking tappade initiativet de hade efter 1-1-målet och i slutet kändes de inte nära ett segermål. Hände många olika saker i matchen mot DIF, men även där kroknade Norrköping i slutet av matchen. 

Kalmar klarade inte av att topplagsvinna 

Att få med sig åtminstone en poäng från en bortamatch där spelet kanske inte stämmer till hundra procent är sånt som kännetecknar ett topplag. Kalmar lyckades inte göra det mot Sundsvall, efter att Engblom mycket snyggt gjort matchens enda mål i slutskedet. Efter att Kalmar gjort 4-0 och tagit sex poäng mot Varberg och Degerfors började det bubbla runt laget igen. Laget är helt klart bra även i år. Men jag tycker, om någon nu trodde de skulle blanda sig i topp fem-striden, att förluster likt den mot Sundsvall ändå visar att laget inte riktigt är ett topplag i år heller. Stundtals blir Oliver Berg lite för ensam och jag tycker även Axel Lindahls frånvaro märktes här. 

AIK på tvåans växel 

Många AIK-fans är nog trötta på snacket om hemma vs bortaspel för AIK. Hemma går de rent, borta sliter dem. Det var en tydlig trend i fjol och det har börjat på samma sätt i år. Mot Varberg fick de med sig en billig straff och gick därefter på halvfart in i mål. Ingen imponerande insats, men ny hemmaseger och ny hemmanolla. Precis vad laget behövde inför ett viktigt derby mot Djurgården i helgen. Det kanske viktigaste av allt – inget gult kort för Alex Milosevic, som hade varit avstängd om han fått syna ostskivan mot Varberg. 

Bra match i Göteborg 

1-1 mellan Göteborg och Djurgården kändes rättvist. Tycker lagen hade varsin halvlek där Blåvitt var bättre i första medan DIF tog över i andra. Djurgården fortsätter se smårörigt ut i försvaret och frågan är om Löfgren är ordinarie mittback efter sommaren. Ändå starkt av Djurgården att hitta in i matchen igen och i slutet av matchen låg de klart närmare ett segermål tycker jag. 

Bra första halvlek av IFK Göteborg, men kanske blev de lite för passiva i andra, eller om det var tröttheten som gjorde sig påmind. Tycker ändå insatsen bådade gott och de kan gå in i Malmömatchen med en skön känsla. De har allt att vinna och har redan tagit tillräckligt många poäng för att säsongsinledningen ska ses som bra oavsett vad som händer nere i Skåne. 

Hammarby kom undan med andan i halsan 

Hammarby var rätt så överlägsna första timmen. Kunde och borde gjort fler mål under den perioden, vilket hade dödat matchen. I stället tog Degerfors över spelet och hade bland annat två ribbträffar från Gyau. Dovin tog ett gult kort för maskning. När domaren blåste av var det nog mest lättnad i Bajenlägret. 

Inte den bästa insatsen men en ny seger och fjärde raka. Enda fullpoängaren kvar. Visst har spelschemat varit snällt hittills, men som jag varit inne på tidigare: Hammarby är riktigt bra i år. 

Rättvis Värnamopoäng 

Med 3-0-segern mot AIK tystade Malmö kritikerna som viskade om spelmässigt svag inledning. Mot Värnamo på en rätt svag plan kom laget inte in i matchen och lyckades inte vaska fram vassa målchanser. Som jag var inne på inför matchen så kom den här matchen lite i kläm mellan AIK och Blåvitt hemma. Malmö kändes inte fullt påkopplade. I fjol tog de bara 13/24 poäng mot de fyra lägst placerade lagen – där behöver de nog göra det bättre i år, för jag tror inte de kan räkna med att gå lika rent mot övre halvan-lagen som de gjorde i fjol. 

Värnamo behöver inte alls be om ursäkt för sin poäng. Har visat att de framför allt på hemmaplan är att räkna med den här säsongen.

Nu väntar omgång 5!


Dags att blicka framåt mot helgens omgång. Allsvenska schemaläggandet förtjänar ett eget inlägg. Tyvärr återigen en situation där fyra matcher på måndagen spelas samtidigt, vilket gör det svårt för oss som vill se ”allt”. Måste ju gå att lösa på ett bättre sätt. 

AIK-Djurgården sticker såklart ut som en het match. Bägge lagen har nog färre poäng än de budgeterat med och därmed är det viktiga poäng på spel. Jag har svårt att peka ut en vinnare och krysset ligger nog nära till hands i en match jag tror blir jämn. AIK +0 är det som ligger närmast till mig då jag tycker DIFs spel hackat + de har ett par skadefrågetecken. 

Elfsborg tar emot Sundsvall. Boråsarna förlorade nere i Helsingborg och har bara fyra poäng hittills. Tror ett revanschsuget Elfsborg gör en bra prestation här och spelar asian -1. 

Värnamo tar emot Degerfors. Två av lagen som står utan seger hittills. Viktiga poäng på spel därmed. Inga traditionella bottenlag som backar hem, spelar tajt och slår långt – det är två spelande lag. Funderar på ett överspel här. 

Ska bli väldigt intressant att se Malmö-IFK Göteborg. Blåvitt har imponerat i upptakten och kliver in i matchen med precis allt att vinna. Frågan är om Malmö har råd med poängtapp utan att det ska börja knorras rejält?

Tips till Allsvenskan Fantasy


Fantasy då? 

Ett bra kaptensval tycker jag är Jeahze i Hammarby. Särskilt om Kouakou inte är tillbaka tycker jag Bajen ska ha bra chans att hålla nollan igen. Han är alltid farlig från sin vänsterbacksposition med inspel till forwards. 

Även Johan Larsson, vars Elfsborg tar emot Sundsvall, är ett bra alternativ för bindeln. Dags för Elfsborg att ta en nolla på hemmaplan nu. Slaktade Sundsvall i Svenska Cupen och har bra segerchans igen. Tror ett revanschsuget Elfsborg tar en klar seger här. 

I omgång sex spelar Djurgården och Helsingborg två matcher. Omgången efter spelar AIK och Malmö dubbelt. Naturligt att snegla ditåt vid eventuella byten. 

Varningar?

Birmancevic. Igen. Utbytt i halvtid mot Värnamo. Återigen en prestation som inte är bra nog sett till vad han kan. Därefter väntar Hammarby borta. Malmö spelar som sagt visserligen dubbelt i omgång sju, men en av matcherna är mot AIK borta. Om du har andra bränder att släcka är det såklart ingen panik att byta ut honom, men jag hade inte bytt in honom. 

Selmani. Skapar många lägen och jobbar hårt, men får verkligen inte dit bollen. Nu vänder Hammarbys schema och blir svårare, jag hade inte bytt in honom vid det här laget. Ingen idé att byta ut honom inför Sirius redan, men om jag hade haft honom hade jag inte satt bindeln där.

Lyssna in Rekatochklarts nya podcast 3-5-2 Superettan! 


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto