article-img
Foto: Bildbyrån

Superettans hetaste talang?: “Roligt att höra”


Malmö FF-produkten Melker Widell går mot ett rejält genombrott i Landskrona Bois. 21-åringen är redan nedprintad i många klubbars excelark och enligt uppgifter till Rekatochklart följs han bland annat av Kalmar FF och danska Odense. I en lång intervju berättar han om derbysegern mot rivalen och brorsan, "Erik Edman-gate", Bois sportsliga uppsving, relationen till MFF och vilken utländsk klubb han gärna spelar för i framtiden. 

Vilken känslosam vecka det har varit för Landskrona Bois.
Det började med en euforisk segerkänsla efter en imponerande vändning i ett stökigt Skånederby hemma mot Helsingborg (2-1). Det avslutades med en på förhand stark poäng borta mot ett formstarkt Västerås SK (0-0) men också med lagkaptenen och Bois-ikonen Philip Andersson borta resten av säsongen efter att ha dragit hälsenan.
– Det var en ganska bitter eftersmak med tanke på det som hände vår kapten Philip, säger Melker Widell till Rekatochklart och fortsätter:
– Han har varit vår absolut viktigaste och bästa spelare under starten och alla vet hur mycket han betyder för klubben. Det var främst det vi snackade om efter matchen mot Västerås. Men när det gäller själva matchen så hade det kunnat gå åt båda håll. Rent historiskt har vi haft tufft borta mot VSK så med tanke på den vecka vi haft med derbyt på tisdag och sedan denna tuffa bortamatch är fyra av sex poäng ganska okej ändå.

Hur var det att vinna derbyt mot Helsingborg inför storpublik på Landskrona IP och med brorsan Casper i motståndarlaget?
– Det var helt magiskt. Man kände verkligen hela veckan innan att det var en speciell uppladdning och hur stor betydelse matchen hade för staden och laget. Och sedan att vinna den som vi gjorde… Vi öppnade otroligt starkt men så gjorde HIF mål lite från ingenstans. I andra går vi ut i underläge och allt som hände med avbrott efter incidenter på läktarna och lyckas ändå vända och vinna. Helt magiskt som sagt.

– Att möta brorsan var mycket roligare än på ungdomsnivå. Det betyder mycket mer nu så det var roligt. Sedan gör han en jättebra match och det var ändå en bra känsla för mig även om han såklart var deppad över förlusten.

Snackade ni något efteråt?
– Vi satt faktiskt i samma dopningskontroll, säger han och skrattar. De sa att de skulle ha Widell och då trodde jag att de pratade om brorsan. Men när jag kom in så satt han där också, haha. Jag sa bara att han var riktigt bra i matchen och det var ändå varmt mellan oss även om han förstås var väldigt besviken över förlusten.

Det måste vara extra speciellt i och med att ni spelar i rivaliserande klubbar?
– Förstås. Jag har spelat i MFF innan och HIF har alltid varit en rival för mig, så jag visste vad det här betydde. Det kunde man verkligen ta på med tanke på allt som hände före, under och efter matchen. Rivalitet är ändå sådant som gör fotbollen vacker på något sätt.

Hur upplevde du hela situationen med att sportchef Erik Edman, som var den som värvade in dig, avgick precis innan derbyt mot HIF? Har han pratat med er spelare om det?
– Han har inte pratat med oss personligen men vi fick i vår WhatsApp-grupp reda på att det inte hade kommit ut som han hade velat. Tajmingen var kanske inte optimal inför derbyt men vår grupp är så pass stark att det egentligen inte påverkade oss. För min egen del så har jag alltid känt att Edman är en bra människa och en bra sportchef. Jag blev förvånad men det var så mycket fokus på matchen och det blev snabbt vatten under bron.

Följs i Allsvenskan och i Danmark


Melker Widell kom till Landskrona från Malmö FF inför den här säsongen. I fjol var han utlånad till MFF:s samarbetsklubb BK Olympic och 21-åringen fick där sitt genombrott på seniornivå. Men Landskrona och Superettan är något annat än att spela i Ettan. Widell har dock redan börjat göra sig ett stort namn på den här nivån och ses av många som seriens just nu mest spännande unga spelare. Själv är han nöjd med säsongsstarten som gett sju av sju starter, ett mål och tre assist från sin nummer åtta-roll på mittfältet.
– Jag tycker att det har gått rätt bra för mig. Jag känner framförallt att jag mer och mer sätter min prägel på matchen tidigare än i de första omgångarna. Jag känner mig tryggare nu och det är inte så konstigt att det kan bli så när man kommer till en ny serienivå och ett nytt lag. Jag tyckte inte att jag fick ut det jag kan i premiären mot Sundsvall men det släppte redan mot Utsikten i omgången efter och sedan dess är trenden positiv tycker jag.

Fyra poäng är väl bra också?
– Det är okej. Jag skulle gjort ett mål mot Västerås bara… annars är jag nöjd.

Jag tyckte inte att jag kände igen er alls i premiären mot Giffarna. Det såg inte ut som ni hade några tydliga idéer om hur ni skulle skapa målchanser mot deras låga försvar. Därefter har det uppenbarligen blivit bättre och bättre både spel- och resultatmässigt. Vad är skillnaden nu?
– Du har helt rätt i det för efter matchen mot Sundsvall hade vi ett snack mellan oss spelare och med ledarna. Vi har så mycket kvalitet i vår offensiv men fick inte ut det. Någonstans kom vi fram till att det handlar om att våga göra sin gubbe, att våga utmana och våga ta risker. Att inte fastna i något fyrkantigt mönster som det kan bli om man har en matchplan och försöker följa den till punkt och pricka. Vi behövde ta större risker och inte bara spela bakåt.

Med spetsiga anfallare i form av Kofi Asare, Ousmane Diawara och Camil Jebara trivs Widell i rollen att förse dessa med avgörande passningar samtidigt som han också är bekväm i att ta hemjobbet som krävs i hans position.
– De där uppe hur bra som helst och enkla att spela med. Alla kan göra sin gubbe och det viktigt för oss att ha det hotet också.

Kan ni vara med i toppstriden tror du?
– Det är jag övertygad om. Efter Utsikten hemma har vi fått ihop många av delarna på planen både i offensiven och defensiven. Just nu tycker jag att vi har en bra helhet och jag kan inte se oss släppa den. Nu gäller det att fortsätta ta några trepoängare framöver och i en så jämn serie som Superettan går det snabbt.

Samtidigt lär Philip Andersson bli rejält saknad?
– Utan tvekan. Vi kommer sakna honom, en stor ledare både på och utanför planen. Det är många som lyssnar och lutar sig tillbaka mot honom när det går dåligt. Nu måste andra steppa upp och jag är övertygad om att vi har spelare som kan göra det.

Drömmer om spel i Man Utd 

Frågan är hur länge Landskrona Bois-supportrarna får se Widell i den randiga tröjan. Enligt uppgifter till Rekatochklart.com är det flertalet allsvenska klubbar som följer honom noggrant, en av dessa är Kalmar FF. Det ska även varit danska klubbar som Odense på plats för att scouta honom. Widell representeras av MFF-ikonen Markus Rosenberg som efter karriären startat agentur.

– Jag är inne där rätt ofta och tar en lunch med grabbarna men det är sällan att vi snackar om andra klubbar och diverse rykten. Mitt fokus är på min utveckling så låter jag de som har koll på den delen av fotbollsvärlden sköta allt runtomkring. Det är förstås roligt att höra att klubbar är intresserade men jag fokuserar bara på Landskrona Bois.

Vilka känslor har du för Malmö FF efter alla år där?
– MFF betyder förstås mycket för mig. Jag flyttade till Malmö som ganska ung och har spelat i klubben från U16 och uppåt. För mig som höll på Malmö som yngre var det en stor grej och jag är glad över tiden jag hade där och glad över att det går bra för dem i Allsvenskan. 

Skulle du kunna tänka dig att komma tillbaka dit i framtiden?
– Det får vi se.

Har du någon drömliga?
– Jag har alltid sagt att jag skulle vilja spela för Manchester United som är mitt favoritlag. Det vore den ultimata drömmen. Men det är klart att utomlands är ett steg jag skulle vilja ta.

Lyssna på senaste avsnittet av Superettanpodden - en podcast gjord av Rekatochklart! 

Avsnitt 7: Det brinner i Skåne (länk till Spotify)

Publicerad på 15 Maj - 14:23

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto