Publicerad på 5 Jun - 15:29

article-img
Foto: Bildbyrån

Ewertssons Europa: Sveriges största lägger fotbollsskorna på hyllan


Cupfinaler i Tyskland och England, ligaavslutning i Italien och Spanien, Champions League-final på damsidan. Och så tårfyllda farväl till två av de största fotbollsspelarna och profilerna. Vi tar ner den gångna helgen.

Vi börjar med det största och det mest skälvande beslutet. Zlatan Ibrahimovics fotbollskarriär är över. Det var ingen överraskning – sett till de återkommande skadorna och hur de senaste 18 månaderna sett ut – men slog ändå ner som en bomb. Inte ens familjen visste om det.

Det finns andra som är bättre på att ringa in den enorma karriär Zlatan Ibrahimovic haft och den inverkan fotbollsspelaren och människan Zlatan haft på Sverige som land såväl som fotbollsnation. Han har gett oss oräkneliga minnen och hans unika, oefterhärmliga karriär efterlämnar ett hål i den svenska fotbollssjälen som kommer vara omöjlig att fylla. Jag nöjer mig med att konstatera att det var oerhört känslosamma och vackra bilder när en märkbart rörd Zlatan Ibrahimovic sade farväl till fotbollskarriären på San Siros innerplan, med Milan-fansens hyllningar som mäktig kuliss.

Gündogan volleysparkade City ett steg närmare trippeln

Tolv sekunder. Exakt så lång tid tog det innan Manchester City befäste sitt favoritskap och tog ledningen i Manchester-derbyt i FA-cupfinalen på Wembley Stadium när Ilkay Gündogan på volley dundrade in ledningsmålet bakom en handfallen David De Gea.

United fick en väg in i matchen när Bruno Fernandes förvaltade en straffspark som tilldömdes efter Var-granskning efter att Jack Grealish hand blockerat Aaron Wan-Bissakas nick, men i början av den andra halvleken satte lagkapten Gündogan avgörandet. Det var långt ifrån den mäktiga överkörning City stod för mot Real Madrid för några veckor sedan i Champions Leagues semifinal – men det var ändå en välförtjänt seger för de ljusblå och United – som i jakt på ett kvitteringsmål kastade in Wout Weghorst, Alejandro Garnacho och Scott McTominay i oundviklig symbolik för styrkeförhållandet som alltjämt råder de två Manchesterklubbarna emellan – kom aldrig riktigt nära.

- För första gången är det läge att tala om trippeln. Segern mot United var speciell för vår stad och våra fans. Vi gjorde bra ifrån oss. Nu har spelarna två dagar ledigt för återhämtning på egen hand och sen har vi tre eller fyra träningspass för att förbereda oss inför Inter, säger Guardiola.

När City reser till Istanbul på trippeljakt får United ta sommarledigt. Någon särskilt vilsam sommar lär det dock inte bli, bland transferrykten och ägarspekulationer när Erik ten Hag är fast inställd på att få United ta nästa kliv och närma sig City till nästa säsong.

- Jag har bara en enda plan: att förbättra den här klubben, förbättra det här laget. Jag kommer att kämpa för att få igenom mina idéer och jag måste tala med klubben om vad vi måste göra för att lyckas. Men jag, min stab och mina spelare måste arbeta för att vara ännu bättre nästa säsong, sa Ten Hag efteråt.

… Vi måste också prata om den där VAR-straffen United tilldelades i första halvleken. Är det inte hög tid att den där obegripliga handsregeln ses över än en gång? Jag tittar på ohemula mängder fotboll varje vecka, men jag har inte en satans aning vad som är hands och inte, vad som renderar straff och inte. Varje gång boll möter hand eller arm i straffområdet sträcker jag bara upp armarna och konstaterar att jag inte har en susning. Vad jag däremot med säkerhet vet är att det måste till en förändring. Det är inte rimligt att situationer likt den Grealish bestraffades för, där han från kort avstånd stoppar en nick som inte ens är nära att mynna ut i ens en bra målchans, ska rendera i en straffspark som nästintill ger målgaranti för motståndarna.

Rolfö sänkte Wolfsburg – sköt CL till Barcelona

Inför Champions League-finalen inför fullsatta läktare på PSV Eindhovens Philips Stadion pratade Barcenas mittfältsstjärna Aitana Bonmatí om vikten av att inte tappa huvudena, särskilt vid ett tidigt baklängesmål, och att inte låta spökena från gångna finaler återuppstå.

Förra året var Barcelona storfavorit och släppte in mål efter sex minuter. Efter 33 låg man under med 0–3. Den här gången tog det bara tre innan Ewa Pajor dundrade in ledningsmålet för Wolfsburg. Efter 37 minuter gjorde Wolfsburgsveteranen Alexandra Popp 2-0 och känslan av deja vú hängde över Barcelona i Nederländerna när de blåröda katalanerna tystade mer och mer på läktarna.

Men. Den här gången skulle inte historien upprepa sig. Barcelona hade varit det bättre laget (2.7 jämfört med 0.4 i xG) i den första halvleken, styrde matchbilden och skapade målchanser. Barcelona klev ut i andra halvleken fast inställda på att förändra allt – utan att förändra någonting. Fem minuter in i den andra halvleken var ställningen utjämnad, efter två mål från Patricia ”Patri” Guijarro. Och 20 minuter från slutet fällde Fridolina Rolfö avgörandet och sköt hem klubbens andra Champions League-titel till Katalonien efter en massiv mental triumf där katalanskorna skrämde tidigare finalers spöken på flykten.

Dramatik i Belgien – Alderweireld frälste Royal Antwerpen

Union Saint-Gilloise såg ut att vara på väg mot klubbens första ligatitel på 88 år när man ledde 1-0 hemma mot Club Brügge i blott andra säsongen i Jupiler League efter 48 år lång exil från högstadivisionen. Men i slutminuterna föll allt samman. Från minut 89 och framåt förvandlades 1-0 till 1-3 och i stället hamnade titeln i Antwerpen efter tilläggstidsdramatik där forne Tottenham-mittbacken Toby Alderweireld frälste sitt lag när han kvitterade mot Genk. Poängen var tillräckligt för att Antwerpen skulle vinna sin första ligatitel på 66 år – på det mest dramatiska av sätt.

- Jag saknar ord. Alla hade räknat ut oss, vi har kämpat så hårt för det här. Alla var emot oss, men vi gjorde det, sa en märkbart tagen Alderweireld efteråt.

Farväl 2 – Joaquíns tårar

Söndagens andra farväl utspelades i Sevilla där Real Betis klubblegendar Joaquín Sánchez Rodríguez gjorde sin sista fotbollsmatch, mot hans forna klubb Valencia. 41-årige Joaquín startade på Benito Villamarín och gjorde en bra match, trots att han flera gånger under matchen rördes till tårar. Inför den andra halvleken fick veteranen – som med sina 622 framträdanden har spelat flest matcher av alla i den spanska högstadivisionen – stående ovationer och när han byttes ut efter en knapp timme fick Joaquín – älskad av Real Betis-fansen för hans gärning i klubben i hans hjärta, men också omåttligt populär i Spanien för sin humor och vilja att alltid bjuda på sig själv – mottaga hela Andalusiens hyllningar när han klev av.

För mig personligen var det en oerhört känslomässig stund och jag blev rejält rörd av hyllningarna Joaquín mottog. Joaquín är en av mina första och största fotbollsförälskelser och fotbollsvärlden är en fattigare plats utan den skojfriske Joaquín. Han lär dock inte falla in i glömska – Joaquín har redan i fjol gjort klart med en framtid inom tv-branschen.

Matchen slutade 1-1, vilket innebar att Valencia säkrade La Liga-kontraktet – något som var långt ifrån självklart när klubblegendaren Rúben Baraja fick det oerhört svåra uppdraget att rädda klubben från nedflyttning. I stället blir det Real Valladolid som flyttas ner till Segunda DIvisión under vad som var en dramatisk slutomgång i La Liga.

I Madrid sade man farväl till en annan klubblegendar när Karim Benzema meddelat att han, efter mängder av spekulationer, till slut lämnar Los Blancos. Benzema, som gjort 354 mål och vunnit 25 titlar under sin 14 år långa tid i den spanska huvudstaden, ser nu ut att fortsätta karriären i Saudiarabien.

Laimer och Nkunku checkar ut med cuptitel

RB Leipzig försvarade den tyska cuptiteln när man besegrade Eintracht Frankfurt med 2-0 i finalen i DFB-Pokal på Olympiastadion i Berlin efter att Marco Rose fullständigt transformerat lyckan för Emil Forsbergs lag sedan han ersatte Domenico Tedesco på tränarbänken.

Det blev en afton av farväl även för Leipzig, där två av lagets absoluta nyckelkuggar de senaste säsongerna vinkade hejdå med att skjuta hem cuptiteln. Christopher Nkunku – som är klar för Chelsea – gav Leipzig ledningen knappt tjugo minuter från slutet innan Dominik Szoboszlai satte dit avgörandet med ett par minuter kvar att spela. Utöver Nkunku vinkar även outtröttlige mittfältaren Konrad Laimer farväl till RB Leipzig, innan han vandrar vidare till Bayern München.




Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto