Publicerad på 25 Maj - 10:30

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Talar ut om kulturkrocken och storsponsorn: Lösningen inte att spendera massa miljoner i sommar



I veckans avsnitt av Superettanpodden går vi in på djupet i Trelleborgs FF tillsammans med klubbens sportchef Salif Camara Jönsson. TFF-profilen berättar om den ökade pressen sedan storsponsorn gått in med 50 miljoner kronor i en satsning mot Allsvenskan, sommarfönstret, hyllningen till den spännande provspelaren och sparkningen av Peo Ljung. 
– Krocken blev lite för stor med det vi varit tidigare och vi kände att vi inte kunde hitta tillbaka med honom. Nu har vi gått tillbaka lite till det vi byggde förra året, säger Camara Jönsson och medger att han är självkritisk. 

Trelleborgs FF var på vippen att kvala till Allsvenskan i fjol men fick nöja sig med en fjärdeplats. Inför säsongen fick dåvarande tränaren Kristian Haynes maka på sig och in kom Per-Ola Ljung som innan haft en roll som scout i klubben. Men starten på Superettan var långt under storsatsande Trelleborgs förväntningar och till kände klubben sig tvungna att sparka honom. 

– Klart att jag har ett ansvar för alla beslut som tas i sporten. Jag verkar för föreningens bästa och spelarnas bästa och tar fullt ansvar för dem delarna. Nu handlar det om att få oss på rätt bana så snabbt som möjligt. 

I intervjun får Camara Jönsson svara på de fantastiska möjligheterna som klubben har sedan storsponsorn Mellby Gård gått in med 50 miljoner kronor över en längre period. Samtidigt som pengarna också skapar ökade förväntningar och utmaningar i förhandlingar kring spelare. 

– Om vi jämför mot var vi var när pengarna kom in för ett par år sedan så tycker jag att vi tagit steg varje år. Men vi behöver också bygga saker runt omkring klubben och det är Mellby Gård medvetna om, säger han på svaret om TFF motsvarat storsponsorns förväntningar. 

– Sedan är det en vanlig missuppfattning att det finns pengar att använda hela tiden. Dessa är öronmärkta till speciella syften som spelarköp, sign-on och har inte med den dagliga budgeten att göra. Känner vi att vi behöver sträcka oss lite extra för att få en viss spelare som vi tror passar in och hjälper oss så kan vi göra det. Men det är verkligen inte i varje spelaraffär som pengarna används, förklarar han. 

– Det kan också bli problematiskt ibland att folk vet att pengarna finns. Vi som förening behöver göra ett ordentligt arbete för att förstå vad som driver spelaren att spela för TFF. 

Målsättningen är att ta sig upp till Allsvenskan och etablera sig som ett topp-10-lag och med pengarna från Mellby Gård finns en trygghet över tid. Sportchefen tänker dock inte ta kortsiktiga och ogenomtänkta beslut i stressen att hämta igen poängen i tabellen.

– När folk vet om att pengarna finns och tycker att vi borde prestera bättre så sätter det en viss press. Men jag som sitter här vet att lösningen inte är att spendera flertalet miljoner i nästa fönster när vi har en trupp som är fullt duglig att ta stegen framåt som vi vill. Vi behöver ha en mer nykter syn på det än att bara öppna plånboken och kasta in massa spelare i mixen. Det är inte heller lösningen. 

Camara Jönsson går även in på planerna för sommarens fönster, där han möjligtvis avslöjar en kommande värvning i provspelaren Emmanuel Godwin från samarbetsakademin i Ghana Tripple 44. Talangen är född 2005 och fyller alltså 18 år i år. 

– En ung vänsterback som kan spela till höger också och är lika bra med båda fötterna. Han gjorde det fantastiskt bra i U21 mot MFF. En väldigt intressant fotbollsspelare. 

Lyssna på veckans avsnitt där vi precis som alltid går igenom alla matcher och vad som komma skall! 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto