Publicerad på 4 Sep - 15:27

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Upprörda känslor i Lyon: "Byt tränare"



Lyon har missat Europaspel två säsonger i rad för första gången sedan 1995 – och det tycks inte finnas någon ljusning på OL:s horisont. Efter helgens förlust, 1–4 hemma mot Paris Saint-Germain, är Lyon sist i Ligue 1 och efter slutsignal i rivalmötet fick spelarna stå till svars inför upprörda Les Gones-supportrar.

Tränaren Laurent Blancs lösning på vad som behöver förändras i Olympique Lyonnais efter 4–1-förlusten på var både simpel och talande.

- Byt tränare, slog Blanc fast.

Det här var dock inte efter söndagens förlust mot Paris Saint-Germain, utan två veckor sedan när Lyon, efter premiärförlusten mot Strasbourg, åkte på en rejäl smäll hemma mot Montpellier. Säsongsstarten har varit miserabel för Lyon som efter fyra omgångar är sist i Ligue 1 och alltjämt segerlöst.

Motgångarna kommer knappast som en blixt från klar himmel, utan är vid det här laget snarare ett mönster efter flera år av negativa resultat. I fjol överlevde Peter Bosz i tio omgångar innan han sparkades och ersattes av Laurent Blanc, som förvisso lyckades förbättra resultaten gentemot nederländaren knappt, men sjundeplatsen i Ligue 1 var inte tillräckligt för att säkra Europaspel – vilket innebar att OL för första gången sedan 1995 missat Europa två säsonger i följd.

Blanc – den forne storspelaren, franska förbundskaptenen och PSG-tränaren – har inte lyckats vara den trygga, lugna närvaron som OL-ledningen hoppades på efter Bosz kaotiska Lyonlag. Men Lyon under Blanc har kommit att kritiseras, inte bara på grund av bristande resultat, utan också för den pragmatiska, initiativlösa stilen.

Mot PSG klev Lyon in i halvtidsvilan på Groupama Stadium i fyramålsunderläge – efter två mål från Kylian Mbappé och varsitt från Achraf Hakimi och Marco Asensio när PSG visade prov på framsteg under nye tränaren Luis Enrique – innan Corentin Tolisso kunde reducera från straffpunkten och putsa till siffrorna marginellt i den andra halvleken. Men OL-supportrarna var knappast nöjda med vad de sett från sitt lag. Efter slutsignalen samlades spelarna framför hemmapubliken där en representant för ultasgruppen Bad Gones uttryckte några väl valda ord.

- Vårt meddelande är tydligt: Om det finns ledare i det här omklädningsrummet så har de inte längre rätt att fortsätta vara tysta. Ni bär Olympique Lyonnais tröja. Andra före er har burit tröjan och förhärligat den. Ni har inte rätten att skamfila den. Nu är transferfönstret stängt, truppen är den som är här. Allt vi ber om är att stå vid er sida, men för att det ska ske måste ni förtjäna det, sa supportern bland annat.

Att transferfönstret och spelare som lämnat nämnts kommer knappast som någon överraskning. Det lär svida extra mycket att förlusten kom just mot PSG, som under transferfönstrets sluttamp värvade Lyons unga stjärnskott Bradley Barcola. Sedan tidigare har även Moussa Dembélé och Houssem Aouar lämnat på fri transfer och talangfulle Castello Lukeba värvats till Tyskland och RB Leipzig. Ekonomin är ett stort problem för OL under nya ägarskapet – den forne ägaren Jean-Michel Aulas lämnade i fjol efter 36 i stora drag framgångsrika år – och det råder lite pajkastning mellan nya ägarskapet, under amerikanen John Textor, och den tidigare ledningen om vem som bär skulden för klubbens pågående ekonomiska svårigheter.

Trots att Lyon tvingats sälja snarare än att värva under sommaren – där nyförvärven, namn som Duje Caleta-Car och Ainsley Maitland-Niles kanske inte direkt fått supportrarna att jubla av glädje – så förfogar Blanc ändå över en trupp kapabel att spela både bättre och mer resultatbringande fotboll än under säsongsinledningen. Där finns fortfarande en Ligue 1-anfallare av högsta snitt i Alexandre Lacazette, en mittfältskugge i Corentin Tolisso (som trots att hans karriär inte blev som utlovat med alla skador fortfarande är en fin fotbollsspelare), elegante Maxence Caqueret och en oslipad diamant i supertalangen Rayan Cherki.

Om inte resultaten vänder snart lär Blanc hur som helst inte bli långvarig på tränarbänken.

Helgens rubriker


Tung Arsenal-seger i slutminuterna – Sanchokonflikt i United

Det bjöds på underhållning på Emirates Stadium när Arsenal och Manchester United drabbade samman. Matchen i sig var ganska jämn; Arsenal var mer offensivt viktat och snäppet vassare långa stunder samtidigt som United ägde boll i speluppbyggnaden, men hade svårigheter att hitta fram och etablera spel på Arsenals planhalva. Marcus Rashford gav United ledningen i en blixtrande omställning i den första halvleken, men Martin Ödegaard kvitterade omedelbart. Toppmötet såg ut att sluta oavgjort, men precis som under förra säsongens möte fällde Arsenal avgörandet i slutminuterna när Declan Rice slog till efter en hörna i 96:e matchminuten. Gabriel Jesus kontrade sedan in 3-1 i den elfte övertidsminuten.

Efter matchen tyckte Erik ten Hag att United blivit förfördelat och hade synpunkter på flera domslut.

- Låt oss börja med straffen som de tilldelas, men som sedan tas bort, alla ser att det är en filmning man han får inget gult kort. Sen är det en foul på Höjlund i straffområdet som jag inte ens tror VAR upptäcker. Sen har vi det bortdömda målet från Garnacho. Jag tycker de tittar på det från fel vinkel och att han är offside. Sen har vi segermålet. Hur kan de godkänna det? Det är en tydlig foul på Jonny Evans, som annars hade blockerat skottet från Declan Rice, sa Ten Hag.

Tre tunga poäng för Arsenal i en jämn match, och för Uniteds del fanns det både sött och salt att hämta från matchen. Spelmässigt såg det bättre ut än under de tre föregående matcherna trots avsaknaden av flera startspelare, men Uniteds usla bortafacit mot topplagen står sig. Nyförvärvet Rasmus Höjlund såg ytterst spännande ut under sitt korta inhopp och ställde till stora bekymmer för Arsenalförsvaret. I negativ bemärkelse fortsätter skadorna att gäcka United och det börjar bli legitimt att sätta frågetecken för vad United egentligen ägnat sig åt sett till fysisk förberedelse under försäsongen. Sedan tidigare var Raphaël Varane, Luke Shaw, Tyrell Malacia, Mason Mount, Kobbie Mainoo och Amad Diallo skadade. Höjlund kom precis tillbaka från skada, Scott McTominay missade matchen på grund av sjukdom – nyförvärvet Sofyan Amrabat hann inte registreras i tid – och mot Arsenal klev även Lisandro Martínez och Victor Nilsson Lindelöf av skadade, vilket tvingade United att 2023 avsluta en toppmatch med Harry Maguire och Jonny Evans som mittbackspar.

Förlusten satte dock inte stopp för Uniteds negativa besked. Efter matchen frågades Ten Hag om Jadon Sanchos frånvaro och svarade att 23-åringen inte tagits ut i truppen baserat på prestationerna på träningsplanen. Det fick Sancho att senare under söndagen gå ut och dementera att han skulle ha misskött sig under träningsveckan. Sista ordet är nog inte sagt där – och Sancho är långt ifrån första spelare Ten Hag riktat hårda ord eller agerat mot – men vi kan konstatera att United inte kliver in i landslagsuppehållet med någon vidare harmonisk stämning.

Bellinghams succé fortsätter – Lewandowski frälste Barcelona

La Liga-giganterna Real Madrid och Barcelona fick kämpa för tre poäng i helgen. Först behövde Real Madrid ett avgörande från Jude Bellingham – som nu är uppe i fem mål och en assist i La Liga – i den 95:e minuten för att besegra Getafe i derbyt. Under söndagen var Barcelona också illa ute mot Osasuna efter att Chimy Ávila vackert kvitterat Jules Koundés ledningsmål. I den 85:e minuten kunde dock Robert Lewandowski säkra segern från straffpunkten.

Atlético Madrids möte med Sevilla sköts dock upp, på grund av översvämningsrisk i den spanska huvudstaden.

Seskos dubbelsalva sänkte decimerat Union i toppmötet

Union Berlin föll med 0-3 i toppmötet mot RB Leipzig efter att nyförvärvet Kevin Volland blivit utvisad efter en dryg timme. Dessförinnan hade Xavi Simons gett gästande Leipzig ledningen och med en gubbe mer kunde Marco Roses gäng glida ifrån efter två sena mål från slovenske anfallstalangen Benjamin Sesko.

Under fredagen åkte Borussia Dortmund på ytterligare en rejäl missräkning. Efter bleka 1-1 borta mot Bochum i förra omgången tappade Die Schwarzgelben tvåmålsledning hemma mot nykomlingen Heidenheim, som tog en fin poäng via 2-2. Bayern München tog en ny seger, 2-1 borta mot Borussia Mönchengladbach, efter sent avgörande från anfallstjärnskottet Mathys Tel.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto