Publicerad på 6 Maj - 13:26

0
article-img
Foto: Bildbyrån

V75 på Åby: Bästa spiken, draget och favoriten i fara!



Foto: Bildbyrån

Vår travexpert Oliver Bergman har gnuggat sina geniknölar inför helgens V75 på Åby. Här är hans bästa tips! 

V75 är tillbaka på Åby! Hur känns formen inför den här omgången? 

– Oj! Första riktiga storhelgen väntar på lördag! Vi bjuds på finalen Paralympiatravet och inte nog med det så ska Drottning Silvias Pokal samt Konung Gustaf V:s Pokal delas ut under dagen. Åby står som arrangör i vanlig ordning och detta är en bana som ofta bjuder upp till fina och rafflande tävlingar. Formen är måste jag säga bibehållen från storvinsten för fyra veckor sedan. Vi blandar 6 rätt på V75 med 7 rätt på V86. Vi är med och nosar, och med stolpe in framöver istället för stolpe ut så kommer vi hugga samtliga rätt inom snar framtid. 

Vad blir viktigt att tänka på inför helgen? 

– På lördag är det många fina hästar som ska ut i samtliga lopp och när det är så fina hästar som ska ut på banan kommer vi få se många fina värmningar. Men mitt råd då är, bli inte lurad. Eftersom många hästar kommer se väldigt bra ut i och med att det är finaler och alla har ställt i ordning så är det svårt att dra större växlar av värmningarna. Utan istället lägg fokus på “badkarskörning” dvs. Skaffa dig en bild om hur loppen kommer bli körda på förhand och sen bygg dina tankar kring detta. Noterbart är också att på Åbytravet finns det två spår med Open Stretch att tillgå på upploppet. 

Vilken är den bästa spiken? 

– Omgångens bästa spik hittar vi i V75-3 Konung Gustaf V:s Pokal. 2 Francesco Zet utsågs till kungen i kullen redan under fjolåret med seger i korta E3, Svensk Travkriterium och Breeders´Crown. Detta är redan nu en världsstjärna som går en ljus framtid tillmötes. I försöket senast handlade det om årsdebut och Francesco Zet såg bländande ut och vann enkelt. Nu med ett lopp i kroppen bör formen om möjligt vara ännu bättre. Dessutom åker baksidorna av, det blir alltså samma balans idag som vid segrarna av Svensk Travkriterium och Breeders´Crown. Francesco Zet kan öppna bra om man väljer att släppa av honom, och från start handlar det om att hålla ut 4 Iznogoud Am initialt och när man väl gjort det ligger vägen sen öppen för ledningen. Firma Daniel Redén och Örjan Kihlström har firat stora framgångar tillsammans tidigare och mycket talar för att det blir så även här. Jag spikar trots hög procent. 

Favoriten i fara? 

–  I V75-5 blir 2 Charliebrown Effe favorit. Han gjorde debut på svensk så sent som i förra veckan på Åby. Det slutade med seger direkt från ledningen via 13,6 över 2640m. Inför dagens start låter tränaren fortsatt optimistisk och från ett perfekt utgångsläge är man ett givet segerbud på nytt. Men med tanke på att det troligtvis är upptaget i ledningen idag så kommer han behöva göra en hel del jobb på egen hand vilket också skulle öppna upp loppet. Därför är det också givet att gardera V75-5 på förhand. 

Bästa draget? 

– V75-4 hittar vi omgångens drag, 2 Betting Pacer! Detta är en startkatapult som visat sig ha en härlig inställning. I den senaste starten fick man visserligen ge sig från ledningen, men han hade rest dåligt den aktuella dagen vilket såklart satte ner prestationen en aning. Jag har varit i kontakt med kretsen kring hästen inför dagens tävlingar och tränaren Robert Niklasson menar på att Betting Pacer aldrig känts bättre i träningen än vad han gör just nu. Jag minns bland annat insatsen i Stosprinterns final under förra året när man slutade tvåa och med en liknande prestation idag kommer man kunna leda detta loppet länge. Med Björn Goop i vagnen är man den givna ledaren och med främsta motbuden från bakspår kommer det inte bli lätt att plocka ner Betting Pacer på en sommarsnabb Åby-oval idag.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto