Publicerad på 3 Mar - 15:54

0
article-img
Foto: Bildbyrån

Vad är xG? Förklaring och video av Expected Goals


Idag är dagen då du verkligen får xG förklarat för dig. Jag är säker på att du har hört talas om det tidigare men misstänker att det finns en del frågetecken.

Det är inget snack om att xG är termen inom fotboll som är på allas läppar. Kommentatorer har anammat det, spelbolagen pratar om det och profilerna på Twitter skickar ut xG-siffror inför, under och efter varje match.

Frågan är, vad är egentligen xG? Är det bara ett modeord som Twitterfolket använder eller är det en legitimt mätinstrument?

Innehåll:

  • Förklarar xG
  • Straffar och deras effekt på xG
  • Varför xG aldrig kan vara 0 eller 1 (med exempel)
  • xG avgör inte ett faktiskt resultat (med exempel)
  • Hur hjälper xG till i avgöra ett lags prestation
  • Hur hjälper xG till inom betting
  • Sammanfattning

Förklarar xG

Termen “xG” är en förkortning av expected goals (förväntade mål). 

Definitionen av xG är att det är ett statistiskt mätinstrument för sannolikhet att ett skott resulterar i ett mål, med flera olika faktorer i åtanke. 

xG mäts från 0 to 1 - ju närmare du är 1, desto mer sannolikt är det att skott resulterar i ett mål. Procentuellt kan till exempel ett xG som är 0.70 översättas till att en medelmåttig spelare gör mål på den chansen 7 gånger av 10, 70% av gångerna. 

Det är väldigt intressant att notera faktorerna som påverkar xG, vilket också påverkas av vilken modell för xG som används. En nyare modell tar till exempel med skottets hastighet, placering och målvaktens position i ekvationen. 

Med det sagt tar xG-modeller med följande faktorer när värdet för xG ska bestämmas.

  • Avståndet till mål - ju längre avståndet desto lägre xG och vice versa
  • Vinkeln till mål - ju mer central vinkel desto högre xG och ju mindre vinkel desto lägre xG
  • Kroppsdel - skott med foten har högre xG än en nick eller annan typ av avslut
  • Assist - en passning som kommer genom ett inlägg resulterar i ett lägre xG än en passning längs mark
  • Spelmönster
  • Försvarets position - desto mer press på avslutaren desto lägre xG

xG kalkyleras genom att ta med samtliga ovan faktorer och påverkan som dessa har på skottet eller skotten.

xG kalkylering

Ovan länk ger ett interaktivt sätt att förstå effekten som vinkeln av ett skott har på xG, vilken typ av passning och så vidare. Du kan flytta spelaren för att förstår hur xG skiljer sig i olika positioner.

En spelares xG under en säsong tas fram genom att multiplicera deras xG per xG med antalet avslut som har tagits under säsongen.


Om vi pratar om den här säsongen visar kartan över avslut ovan Erling Haalands xG samt motsvarande xG för avsluten som han har tagit. Notera att han tenderar att göra fler mål från situationer med högt xG.

Hur är det med straffar?

Straffar är en unik situationen och modeller för xG ser dem som självstående händelser. Värdet i xG för en straff är alltid 0.79, antalet straffar som går i mål.

På ett liknande sätt får direkta frisparkar en fristående modell och nickar som kommer från fasta situationer samt under spelets gång får olika värden.

xG kan aldrig vara 0 eller 1

Eftersom xG ger oss sannolikheten för att ett avslut resulterar i ett mål kan värdet aldrig vara 0 eller 1.

Kevin De Bruyne avslut

Ta missen ovan från Kevin De Bruyne som exempel (5:08 och framåt i videon).
 
Han har öppet mål och väldigt lite press från försvaret, även om farten på crossbollen är hög. Du tänker att han ska sätta dit bollen oavsett men han missar. Det är också därför som xG för avslutet inte var 1 eftersom det alltid finns en liten chans att spelaren missar.

Asmir Begovic mål

I motsats, ta detta ökända målet från Asmir Begovic (2:35 och framåt i videon).

Om vi har faktorerna som påverkar xG i åtanke skulle xG-värdet vara omkring 0.0001 - väldigt osannolikt.

Vad händer? Rensningen från Begovic går mot mål, motståndarens målvakt snubblar till och bollen hamnar i nätet.

Ett lag med högre xG behöver inte nödvändigtvis vinna matchen

Att ett lag har högre xG betyder inte nödvändigtvis att det är laget som vinner matchen.
 
Som visat i flera exempel ovan ger xG oss bara en sannolikhet för att skotten går i mål - inte en definitiv säkerheten för att skott eller skotten resulterar i mål.

Arsenal 3-1 förlust

Ett lag kan ha ett högre xG men ändå förlora matchen. Arsenals 3-1-förlust mot Manchester United i december 2017 är ett väldigt bra exempel. The Gunners hade 33 avslut och 16 skott på mål, i jämförelse med Manchester Uniteds åtta avslut varav fyra på mål. Arsenals xG var klart högre men United vann i slutändan.

Så, vad säger xG om ett lags insats?

I all dess enkelhet borde, under en längre tid, ett lags xG reflekteras i det faktiska antalet mål som man gör.

På samma sätt bör xG som ett lag släpper till reflekteras i det faktiska antalet mål som man släpper in.

Det sammanlagda xG-värdet för ett lag under en serie av matcher kan ge oss en mer korrekt bild över hur laget har presterat.
 
Kanske har laget förlorat matcher på senare tid trots att man skapar mer kvalitativa chanser framåt än sina motståndare. Vi kan då förvänta oss att laget så småningom börjar göra mål på sina chanser och vinner matcher.

Hur hjälper xG oss inom betting?

Som förklarat ovan bör ett lags förväntade antal mål, utifrån xG som modell, visa sig i antalet mål som faktiskt produceras förr eller senare.
 
Att kika på hur ett lag presterar, relaterbart till xG, kan ge oss siffror som kan hjälpa till vid spel på antalet mål i nästa match. Spel på hur många mål ditt lag förväntas göra framöver, till exempel över hela säsongen, kan också påverkas.



Siffrorna kan också användas för spelares individuella prestationer. Marcus Rashford har under 2022/23 till exempel haft 6,7 som xG för säsongen. Samtidigt har han gjort åtta mål hittills, med 1,3 mål mer än väntat.
 
Statistik är en bra indikator på att Rashford har en förmåga att göra mål via situationer där xG inte är särskilt högt. Det skulle därför kunna användas som en rimlig anledning till ett spel på honom som målskytt i en match.

Sammanfattning

  • xG ger oss en sannolikhet för att ett avslut ska resultera i ett mål, med flera olika faktorer som bidrar till uträkningen
  • xG anges mellan 0 och 1 och kan aldrig vara 0 eller 1
  • xG för straffar eller direkta frisparkar räknas ut separat
  • xG ger oss en indikation för hur väl en spelare och ett lag presterar när det kommer till att skapa chanser - det betyder inte att ett lag med högre xG vinner matchen

Se mer i videon nedan:

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto