Publicerad på 11 Apr - 12:17

0
article-img
Foto: Bildbyrån

VAR-parodi och en rafflande titelstrid


Åtta poängs försprång ner till ärkerivalen Ajax och sex omgångar kvar att spela. Efter ytterligare en övertygande seger i helgen, 5–1 mot RKC Waalwijk, stormar Feyenoord mot Eredivisietiteln och allt talar för att Arne Slot snart får lyfta skölden – och ett de titelsvultna supportrarna snart får fira på Rotterdams gator.

Det var en påskvecka som gick från moll till dur i Rotterdam. I veckan grusades förhoppningarna på en trippel när ärkerivalen Ajax slog ut Feyenoord i De Klassieker i nederländska cupen. Efteråt talades det dock allra mest om oroligheterna på läktarplats efter att matchen tvingades avbrytas tillfälligt – först på grund av pyroteknik i matchinledningen och därefter när Ajax Davy Klaassen träffats av en inkastad tändare och börjat blöda i huvudet.

– Det här var en mörk dag för Feyenoord, sa tränaren Arne Slot semifinalförlusten.

De Klassieker är ett rivalmöte som i åratal badat i hat. I grunden är det ett möte mellan två vitt skilda klubbar och två vitt skilda städer: Ajax från kulturella, artistiska Amsterdam och så Feyenoord från arbetarstaden Rotterdam, som blev nästintill totalförstörd av bombflyg under andra världskriget och som fått byggas upp på nytt från grunden. Rotterdamborna är oerhört stolta över sin klubb och sin fotbollsklubb och de är båda tätt sammanflätade. ”Amsterdam drömmer, Rotterdam arbetar”, som det klassiska ordspråket lyder. Genom åren har supporterskandalerna och incidenterna varit många och de senaste åren har bortasupportrar varit förbjudna från samtliga matcher lagen emellan.

Det är också ett rivalmöte mellan två av Nederländernas mest framgångsrika klubbar. Ajax har skördat enorma framgångar både inhemskt och i Europa, men det var faktiskt Feyenoord som först vann en Europacuptitel när Celtic besegrades i 1970 års final på San Siro i Milano. Totalt har det blivit 15 ligatitlar och 13 cuptitlar för Rotterdamgänget, men de senaste åren har det varit dåligt med påfyllning i De Kuips prisskåp. Det har blivit blott en ligatitel på 2000-talet – när Giovani van Bronckhorsts lag med Dirk Kuyt som lagkapten triumferade 2017 – och de senaste åren har Ajax dominerat den nederländska fotbollen fullständigt under Erik ten Hags ledning.

Ajax har dock inte alls lyckats ersätta Ten Hag – eller spelare som Lisandro Martínez, Antony, Ryan Gravenberch, Sebastién Haller och Noussair Mazraoui – och Amsterdamgänget, som ändå ryckt upp sig sedan Johnny Heitinga ersatte Alfred Schreuder, får sikta in sig på cupen om det ska bli några titelframgångar. PSV Eindhoven gjorde en strålande höst, men Ruud van Nistelrooys lag har inte kunnat hålla ångan uppe sedan Cody Gakpo och Noni Madueke försvann i januari.

I stället har Feyenoord bara stormat fram och Arne Slot har gjort ett minst sagt imponerande arbete i Rotterdamklubben. Redan i fjol kom Feyenoord snubblande nära en titel, när man föll mot Roma med 1–0 i finalen av invigningsupplagan av Europa Conference League i Tirana. Efter säsongen blev Slot av med nyckelspelare som Tyrell Malacia, Luis Sinisterra och Marcos Senesi, som alla tre lämnade för Premier League, men trots de tunga tappen har Feyenoord bara blivit ännu bättre den här säsongen.

Semifinaluttåget ur cupen är den enda egentliga motgången den här säsongen. Feyenoord har förlorat en enda match i Eredivisie och har radat upp åtta raka segrar – inklusive den första segern borta mot Ajax på 18 år – och man är klart för kvartsfinal i Europa League, där ett nytt möte mot Roma väntar. Slots lag har en snittålder på 23,6 år och spelare som den 22-årige lagkaptenen Orkan Kökcü och unge mexikanaren Santiago Giménez har varit särskilt imponerande.

– Santi var redan en väldigt bra fotbollsspelare, men nu är han fullständigt anpassad till tempot och vårt sätt att spela. Det är speciellt för oss att han väljer att spela här, du kan tjäna mycket mer pengar i Mexiko än i Feyenoord, sa Slot om Giménez som i helgen gjorde sitt 18 mål för säsongen.

Med åtta poäng ner till Ajax och blott sex omgångar kvar att spela är ligatiteln så gott som i hamn för Feyenoord, där Rotterdamborna snart kan ta sig ut på stadens gata för ett efterlängtat firande. Och fira – det kommer det göras.

Härnäst väntar dock Europa League för Feyenoord, som på torsdag välkomnar Roma till De Kuip för det första kvartsfinalmötet. Och Arne Slot är fullt inställd på revansch efter den nesliga finalförlusten i våras.

– Vi har haft så många viktiga matcher de senaste veckorna, men nu är vi fullt fokuserade på Roma. Om vi känner några revanschkänslor? Definitivt. Vi ser inte tillbaka på Conference League-finalen med blida ögon. Men vi behöver inte de känslorna för att kliva in i matcher som denna fyllda av passion, säger Slot.

Helgens rubriker:

City kryper närmare

Manchester City städade först med relativ lätthet undan Southampton med 4–1, men Arsenal såg ändå ut att hålla jämna steg med Pep Guardiolas gäng när man tog en 2-0-ledning borta på Anfield. Liverpool vaknade dock till liv och i slutändan fick Mikel Arteta nästan vara glad att Arsenal kunde hålla fast vid bortapoängen. Mohamed Salah reducerade i slutet på första, innan han brände straff i inledningen av den andra akten. Roberto Firmino kvitterade sedan ett par minuter från slutet och det hade mycket väl kunnat bli ännu värre för The Gunners – men Aaron Ramsdale stod för några strålande räddningar.

Läget i Premier League-toppen är därmed högdramatiskt. City har sex poäng upp till Arsenal – med en match till godo, samt hemmamötet på Etihad mot Arsenal kvar att spela – så det lär bli en oerhört spännande vår på de brittiska öarna.

Hodgsons transformation

– It’s nice to be back. Det har varit en perfekt start. Träningarna har varit fantastiska, solen skiner och det är trevligt att vara tillbaka.

Det är svårt att säga emot Roy Hodgson. Många höjde nog på ögonbrynen när Crystal Palace välkomnade tillbaka veterantränaren för en comeback på Selhurst Park när Palace valde att sparka Patrick Vieira – men Roy Hodgson har haft en fenomenal inledning med två segrar på lika många försök. 75-åringen, som pausade pensionen för ännu en comeback, följde upp en tung 2–1-seger mot Leicester med att köra över ytterligare en potentiell nedflyttningskonkurrent när Leeds krossades med 5–1 på bortaplan och The Eagles ser nu ut att kunna lämna bottenstriden bakom sig. Gammal är onekligen äldst.

Stökigt efterspel mellan Valverde och Baena

Villarreal tog en tung 3–2-seger mot Real Madrid på Santiago Bernabéu, men efterspelet har fullt ut kommit att handla om vad som inträffade utanför fotbollsplanen, där Reals Fede Valverde ska ha slagit till Villarreals Álex Baena när denne var på väg mot spelarbussen. Villarreal bekräftade sent under söndagskvällen att Baena lämnat in en polisanmälan för en incident på väg mot bussen, utan att nämna Valverde vid namn.

Flera medier rapporterar att bråket ska ha mer långtgående historia än bara de nyligen spelade 90 minuterna, och att Baena i cupmötet tidigare under säsongen ska ha förolämpat och hånat Valverdes familj – Valverdes fru gick under graviditeten ut på sociala medier och berättade att tester visade att paret riskerade att förlora deras då ofödda barn, vilket dock slutade lyckligt och barnet föddes utan komplikationer – vilket Baena själv på Twitter förnekat.

Smärtsam VAR-parodi för Brighton – igen

Det finns få lag som haft sådan otur med VAR-beslut som Brighton. Efter 2–1-förlusten mot Tottenham – en oerhört viktig match i kampen om Champions League – gick Howard Webb, å PGMOL:s vägnar, ut och bad Brighton om ursäkt för felaktiga beslut. Brighton fick två mål bortdömda, för hands på Kauro Mitoma och Alexis Mac Allister, och blev berövade på en straff, när Pierre-Emile Höjbjerg sparkade ned Mitoma. PGMOL meddelade att Mitoma-situationen skulle ha resulterat i en straff och att VAR borde korrigerat domarens beslut på planen.

Det här är inte första gången som Brighton hamnat på fel sida av felaktiga VAR-beslut, och PGMOL har även vid två tidigare tillfällen bett klubben om ursäkt.

Klassiska klubbarna närmare nedflyttning

Söndagen bjöd på ångestmöten i såväl Tyskland som Spanien, där två klassiska klubbar åkte på tunga, tunga nederlag. Valencia föll med 2–1 borta mot nedflyttningskonkurrenten Almería och Los Ché är därmed kvar under nedflyttningsstrecket, och läget börjar bli alltmer prekärt där nye Rubén Baraja ännu inte lyckats vända trenden.

I Bundesliga är nykomlingen Schalke 04 fast förankrat i botten efter andra raka förlusten – denna gång borta mot nedflyttningskonkurrenten Hoffenheim. Schalke hade dessförinnan åtta raka utan förlust – majoriteten kryss – men Die Königsblauen får lämna helgen som jumbo i Bundesliga, med hela fem poäng upp till Bochum på säker mark, och två poäng upp till Stuttgart på kvalplatsen.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto