Celtics (37-15) vs Suns (27-26). Det här är den bästa matchen på agendan natten till lördag. Två lag som var enormt starka under 2022, där många förespråkade Suns att vinna NBA-titeln, men istället för Suns i final mot just Celtics blev det Warriors som också sedermera blev champions.

I år har det dock sett prekärt ut för Suns med långa och tunga skador på framför allt Booker. Men det är många anda som fallit i från i tid och otid och det syns att Suns inte är särskilt samspelta. 27-26 är pinsamt för att vara Suns och det är klart att det kommer bli bättre när alla spelare är tillbaka. Så är dock inte fallet nu, utan skadelistan är fortfarande lång.

Celtics däremot dominerar de flesta statistikkolumner i år. Imponerande spel av Tatum, av Brown, av Smart - you name it. I min värld har Celtics lyft sig en nivå till och skall vara en av favoriterna till att vinna NBA-titeln i år. När Celtics mötte Suns senast var det kattens lek med råttan och Boston pulvriserade Phoenix. 125-98. Fullständig utskåpning. Celtics betvingade duktiga Nets häromsistens med samma stora siffror och är ett av NBAs bästa lag för dagen. Suns däremot åkte på storstryk mot ett hyggligt Hawks med 139-96, vilket åter vidimerar att Suns trupp inte är homogen nog att matcha de bästa. För dagen skall tillstås.

Linan i Vegas ligger på Celtics -9,5 och det kan vara korrekt, men jag tycker det är väl högt, trots allt. Suns har inte råd att skämma ut sig i två matcher på raken. Jag finner spelvärdet i att Celtics vinner matchen (det är jag helt övertygad om) och kombar det med en total U224,5 poäng. Suns defensiv måste upp en nivå och då torde underspelet vara spännande. Jag spelar 1 och U224,5 poäng totalt i matchen till oddset 2,17 hos Unibet .com.

Värt att notera:

1. Celtics är 20-6 på hemmaplan, varav 9-1 över de 10 senaste hemmamatcherna.

2. Celtics har vunnit två raka på ett imponerande sätt och mot just Nets senast sköt Celtics 58% från tvåpoängs-rangen och 48% från trepoäng-rangen. Det är svårt att slå ett sådant lag med det snittet. Tatum satte 31 poäng och Brown 26 poäng. När dessa två herrar "turns the engine on" är de svåra att försvara, vilket Nets inte kunde. Suns lag är i mitt tycke än sämre defensivt med tanke på deras skadeläge.

3. Celtics är topp 6 såväl offensivt som defensivt i NBA, vilket berättar hur bra laget är.

4. Suns spelar som sagt utan deras superstar Booker (som snittar 27 poäng per outing) och det syns att han frånvaro spelar in. Tydligt. Suns är 9-15 när han inte spelar. När vi också ser att Payne och Shamet är borta, ja, då blir det svårt att stå emot ett laddat Celtics. Jag är dock övertygad om att Suns kommer hålla nere siffrorna denna gång.

5. Suns Chris Paul är den som håller ställningarna. Han har snittat 21,6 poäng, 10,4 assists och 5,6 returer sedan han kom tillbaka efter sin skada. Det är starka papper, men en spelare gör ingen sommar. Fler måste steppa upp och i nuläget är bredden på bänken för svag pga. skador.

Jag förväntar mig en stark spurt av Suns inför slutspelet framåt våren, men i nuläget har de för många jobsposter på sina bästa spelare och det är för svårt att mäta sig mot exv. Celtics som dominerar i offensiven och även i defensiven. Celtics vinner. Jag tror dock att Suns kommer försöka hålla ihop defensiven tajtare i afton och då torde de bli under 224,5 totalt i matchen.

Jag kombar Celtics vinst med underspelet och får oddset 2,17 hos Unibet .com.

/RoloMartins

This is the stats tab
This is the post tip