Vi får en tillbakablick på hur basketen brukade se ut på 90-talet när Zalgiris tar emot Zenit St.Petersburg. Zalgiris har släppt in näst minst poäng av samtliga lag i EuroLeague med ett snitt på 71.0 poäng per match. Samtidigt har gästerna ett poängsnitt på 71.0 poäng per match framåt vilket är bland de sämsta i ligan. Det kan enkelt tillskrivas deras spelstil.

Zenit spelar en basket där deras stora spelare är vitala för offensiven. Fyra av deras fem bästa poänggörare är forwards eller centrar. Det betyder att man spelar en basket som baserar sig på att man spelar in bollen under korgen och bygger anfallen därifrån. Finns möjligheten passar man sedan ut den för treor eller så attackerar man korgen. Det drar ner tempot i matcherna och håller poängtavlan till låga siffror oftast.

Den typen av spelstil är inget som Zalgiris har något emot då man gärna lägger fokus på utförande och defensiv. En X-faktor som visat sig otroligt viktig för Zalgiris förmåga att vinna matcher under inledningen av säsongen är Thomas Walkup. Han har inte bara ett fantastiskt namn, han är också en fantastisk basketspelare. Trots att han börjar matcherna på bänken lyckas han påverka spelbilden i nästan alla kategorier.

Zenits tränare Joan Plaza har mött Zalgiris två gånger tidigare i historien och båda mötena har han kommit därifrån med ett resultat. Det var visserligen längesen (2008 och 2013) men traditionen kring litauisk basket skiljer sig inte speciellt mycket nu från då.

Jag tror på ännu en jämn tillställning där den höga handikapplinan känns alldeles för generös för att låta bli. Forza Zenit!

Spel: Zenit St.Petersburg +8,5 handikapp till oddset 1.95 hos bet365

Alla EuroLeague-matcher streamas hos bet365

This is the stats tab
This is the post tip