Tredje etappen i cykeltävlingen Baskien Runt och vi testar en H2H mellan hemmaåkaren Ion Izagirre och nederländaren Wilco Kelderman.

Izagirres Astana-team hade en grymt bra andraetapp där Alex Aranburu vann före stallkamraten Omar Fraile. Precis utanför topp 10 fanns Ion Izagirre så även för lagtävlingen (där man tar tiden på de tre första åkarna i respektive lag) så var det en kanondag. Lagets kapten Jakob Fuglsang kom in på 20e plats, så även han gjorde en helt okej etapp.

Wilco Keldrman besökte asfalten en bit före mål och fick gasa som en galning för att hinna upp klungan innan sista stigningen. Fick god hjälp av lagkamraterna och servicebilen som nästan var som ett lokomotiv när de fick tillbaka honom till klungan. Kom till slut in på plats 21 och tappade inte så mycket tid. Lite oklart hur pass allvarliga skador Kelderman drog på sig vid vurpan men troligen så har han en handfraktur och det kan bli knepigt att ta i 100%. Alltid lättare att köra med fullt adrenalinpåslag, men sedan när man kommer ner i varv och känner efter kommer smärtan och skadekänningen.

Dagens etapp är upp och ner som typ alla etapper i detta lopp. Avslutningen ser tuff ut med två branta berg. Inte speciellt höga men bra lutningsprocent så det gäller att vara på hugget när de stora kanonerna lägger i stöten där.

Izagirres Astana har många i bra form och lär även ha lagtävlingen i tanken, så många som kommer att vara med på slutet. Bora-Hansgrohe som Kelderman tillhör har Maximilian Schachmann på sjätte plats och Kelderman på nionde plats så man har fler kort att spela med om Kelderman skulle känna av skadan. Emanuel Buchmann är inte heller långt efter och klart duglig i dessa typer av etapplopp.

Om vi ser på utbrytarscenario så det klart mer rimligt att Izagirre finns med i en utbrytargrupp än Kelderman. Etappen är på 167 km så inte helt omöjligt att en stark utbrytargrupp kan hålla till mål om rätt gubbar kommer med.

Rent åkstilsmässigt är Kelderman mer defensiv och kalkylerande medan Izagirre gärna attackerar och går på känsla.

Håller denna H2H rätt jämn med en liten fördel Izagirre så oddsen ligger rätt i mina ögon. Vi spelar med liten insats och hoppas på en attacketapp med bra cykling.

This is the stats tab
This is the post tip