Jag tror att Djurgården synar AIK:s man-man och tar sin första derbyseger mot AIK på lääänge i Allsvenskan.

Senaste möten
AIK - Djurgården 1-0
Djurgården - AIK 0-2

ALLSVENSKAN
6. Djurgården 10 4 2 4 13:10 14
10. AIK 10 3 3 4 11:16 12

AIK hemma
4 1 2 1 5:7 5

Formen
O, F, V, O, F

Senaste match
Häcken - AIK 4-0

Djurgården borta
5 2 0 3 4:6 6

Formen
O, V, V, F, O

Senaste match
Djurgården - Östersund 0-0

Vi får backa till svenska cupen 2018 för att hitta Djurgårdens senaste derbyseger mot AIK. Och ska vi hitta en seger i allsvenskan så måste vi backa så långt tillbaka som 2011. Så vad talar för att Djurgården vinner på Friends arena på söndag? Ganska mycket i min bok. Nu lever derbyna sitt eget liv och det AIK presterade mot Hammarby (2-0) var imponerande. Men sedan dess har det runnit vatten under broarna, AIK har åkt på ett par käftsmällar och min bild av AIK är att spelarna inte riktigt tror på Norlings nya man-man-taktik. Den är alldeles för naiv och det räcker ofta med en väl preciserad långboll för att sätta AIK-försvaret i gungning. Många lag har förstått att vägen att slå AIK är att låta dem springa bort sig på offensiv planhalva och sedan lyfta förbi pressen, anfalla i likadana eller fler nummer mot backlinjen. Det är ett väldans risktagande som AIK håller på med och jag tycker heller inte att deras spel mot uppställda försvar imponerar.

AIK behöver vinna bollen och kontra för att vinna den här matchen. Lyckas Djurgården undvika det så tror jag att de regerande mästarna har en stor chans att ta detta. AIK kommer från 1-0 mot Sirius (som vägrade spela långt utan rullade från backlinjen varje gång, något som passar AIK:s spel) följt av sent tapp till 2-2 mot nykomlingen Varberg och torsk 0-4 (!) mot Häcken, där man var totalt apatiska. Det enda glädjeämnet där var Nabil Bahouis comeback från korsbandsskada.

Djurgården har heller inte imponerat ska sägas. Trots det så tuggar man sig framåt. Segrar mot Blåvitt, Falkenberg följt av torsk 0-1 borta mot Elfsborg och senast 0-0 mot Östersund. En match som borde ha vunnits.

Jag gillar att AIK satsar ungt, men jag gillar inte sättet man gör det på med ett spelsystem som inte ens de rutinerade spelarna behärskar. Det är för naivt och jag tror att Djurgårdens tyngd kontra AIK:s bristande självförtroende blir avgörande här. Frågan är vad som händer med Rikard Norling då?

AIK:s senaste elva: Haugaard - Tihi, Karlsson, Lindkvist - Lundström, Hussein, Larsson, Kahl - Abraham, Michel, Rashidi

Djurgårdens senaste elva: Bråtveit - Witry, Une Larsson, Nyholm, Augustinsson - Ulvestad, Karlström - Ring, Walker, Radetinac - Kujovic

Speltips AIK vs Djurgården:
Jag spelar Djurgården att vinna till 2.25 hos bet365 (3/5 units).

Vad tror ni?

@lellesandahl på twitter

This is the stats tab
This is the post tip