Speltips: Under 2.5 mål till 1.78 hos Betsson

_____________________________

D E R B Y

Det ser ut att gå mot slutsålt i derbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena när det i skrivande stund är cirka 45.000 sålda biljetter. Allsvenskan är minst sagt imponerande vilket drag det är i serien och hur det bara blir bättre för varje år. Lagen möttes för drygt en månad sedan i semifinalen av Svenska Cupen, en match som ändå lägger stor grund till känslorna och revanschlustan hos AIK då det hände allt möjligt både på planen och i efterspelet. Räknar iskallt med mycket frustration, hets, varningar och mycket känslor ute på planen med ett massivt publiktryck som manar på. Vilka klarar då av pressen bäst?

AIK
Senaste match: Mjällby - AIK 1-1
xG: 1.25 - 0.58 (ws)
Skott/skott på mål: 7/2 - 13/3
Possession(%): 53 - 47
Hörnor: 7 - 2
Det kändes på förhand lite skräckinjagande för AIK att bege sig till Mjällby efter att de fullständigt pulveriserat IFK Norrköping i matchen innan, däremot satt cupmatchen kvar i Mjällby där AIK lyckades neutralisera deras spel. Även denna match var chansfattig där lagen mer tog ut varandra innan Pittas kunde ta tillvara på ett misstag innan Mjällby kunde göra detsamma några minuter senare. 1-1 får anses rättvist.

Senaste startelva: (4 - 4 - 2)
Pittas - Faraj
Coulibaly - Ali - Saletros - Modesto
Björnström - Papagiannopoulos - Tiedemann - Thychosen
Nordfeldt

Inför derbyt hoppas AIK mycket på att långtidsskadade John Guidetti återigen ska kunna finnas med i en matchtrupp. Även Eskil Edh hoppas man ska finnas med i truppen igen. AIK har haft problem på ytterbackarna framförallt och där kommer Eskil att bli en viktig pjäs för att kunna stabilisera upp och bidra med mer speed. Abdihakin Ali tog chansen på innermittfältet senast med en stabil prestation, får chansen igen?


Djurgården
Senaste match: Djurgården - Sirius 2-0
xG: 0.45 - 0.41 (ws)
Skott/skott på mål: 10/4 - 7/2
Possession(%): 49 - 51
Hörnor: 3 - 5
Även Djurgården hade tuffare motstånd på förhand i form av ett Sirius som sett fantastiska ut i inledningen av säsongen. Var väntat att Djurgården skulle vara lite mer avvaktande än vanligt då de ofta kommit fel in i pressen och lagen kunnat såra ordentligt i omställningar. Ett tidigt ledningsmål på ett långskott som Mitov Nilsson borde ha tagit, satte grunden för ett Dif som efter det egentligen bara kunde fortsätta att spela av matchen och inget utav lagen skapade något nämnvärt.


Senaste startelva: (4 - 2 - 3 - 1)
Hummet
Gulliksen - Bergvall - Fallenius
Sabovic - Leach Holm
Johansson - Tenho - Danielson - Dahl
Widell Z

Det var Sabovic som fick chansen istället för Ekdal där Djurgården haft svårare att ersätta en viktig kugge som Schuller i det defensiva ansvaret. Överlag börjar man få in stabiliteten i försvaret kombinerat med mycket speed och kreativitet framåt där Hummet äntligen fick näta i sin strikerroll.

Blir det en repris på derbyt för en månad sedan?

Semifinalderbyt i Svenska Cupen för en månad sedan:
AIK - Djurgården 1-1
xG: 1.74 - 1.00 (inkl.förlängning)
Skott/skott på mål: 16/5 - 9/2
Possession(%): 50 - 50
Hörnor: 12 - 3

Svårt att säga hur matchbilden hade blivit utan det tidiga ledningsmålet från Djurgården i senaste matchen. Det var nämligen så att lagen hade varsin halvlek i derbyt senast där Djurgården öppnade starkt och kunde gå in i halvtid med ledning. I andra halvlek var det däremot AIK för hela slanten, tillslut skapade man tillräckligt för att få in kvitteringen och ta matchen till förlängning. Överlag kantades matchen av mycket avblåsningar och tjafs. Mycket har inte förändrats på en månad och ser framför mig en liknande matchbild här som kantas utav en förstörd rytm i spelet. Djurgården lyckades ta ner mycket av AIK:s omställningar senast och hade en lite lägre utgångsposition, oavsett tidigt mål eller ej så tror jag man kommer köra liknande här och försöka stänga ner AIK. Vanligtvis kommer AIK till avslut väldigt snabbt efter vunnen boll och då är de som farligast, däremot inte alls lika farliga i det uppställda spelet. Med Danielson och Tenho - utstrålar Djurgården stor säkerhet och Pittas/Faraj är inte sådär exceptionellt snabba som det behövs för att såra de fysiska mittbackarna i Djurgården. Medan AIK prioriterar att dubbla på ytterbackarna för att stänga ner en sådan som Gulliksen, det lär återigen bli Thychosen/Edh + Modesto till höger och säkra upp med Coulibaly + Björnström till vänster för att stänga ner Djurgårdens kanter. Däremot får man återigen se upp med Lukas Bergvall som hade en härlig match i senaste derbyt.
Tror på en match med defensiv karaktär där rytmen i spelet förstörs av mycket avblåsningar och tufft spel. Lagens 9:or har heller inte kommit igång på fullt allvar ännu och blir lite mer exkluderade i spelet inledningsvis. Under 2.5 mål är en bra position i derbyt när det återigen blir en centrerad matchbild och det kommer att bli svårspelat och trångt på mitten på gräset.

Speltips: Under 2.5 mål till 1.78 hos Betsson
This is the stats tab
This is the post tip