Det är minst sagt speciella förutsättningar inför söndagens derby. Krisstämpeln är på AIK efter två bedrövliga insatser mot Halmstad och IFK Norrköping där det inkasserades 0 poäng. Nu är pressen väldigt stor på hemmalaget och det kommer att märkas på läktarna. Över 40.000 biljetter är sålda i nuläget och det kommer bli helt avgörande vilka som gör första målet.

Matchen mot IFK Norrköping visade återigen AIK att man är långt ifrån där man vill vara. Det ser inte synkat ut i pressen, det är för långt mellan lagdelarna och spelarna ser inte alls så energiska ut. Lyckades bara mäkta med två skott på mål och det var aldrig nära att närma sig Norrköping. Slutresultatet skrevs till 0-3 och detta är den sämsta starten på 44 år i AIK-lägret. Skadesituationen är tung med John Guidetti och Aboubakar Keita, där båda är väldigt viktiga i bygget. Utan John Guidetti finns ingen naturlig målskytt och utan Keita finns ingen naturlig 6:a i laget. Dessa hål har varit svåra att fylla under de två första matcherna och frågan är vad för ny formation/taktik vi får se nu av Andreas Brännström. För det kan omöjligt se likadant ut inför Hammarby.

Gästerna Hammarby må ha ett svagt facit på Friends Arena men här är de favoriter och kommer in till derbyt i ett perfekt läge med tanke på statusen hos hemmalaget. Hammarbys förlust mot BK Häcken var ändå en helt okej insats som självklart präglades av Dovins tavla och efter det blev det en för brant uppförsbacke där Hammarby aldrig lyckades närma sig Häcken. Känns som förlusten lagts åt sidan rätt så snabbt och fokuset kan läggas på revansch i derbyt. Det är mycket som har varit bra i Hammarby och laget har fått ihop en bra trupp trots många tongivande spelare har lämnat. Spelet ser lovande ut och det är nog inte alls så stressat i Hammarbylägret.

Truppstatus AIK: Viktor Fischer klev av skadad efter en träning och det blev en del rubriker på det. Ska dock vara tillgänglig i derbyt. Sedan tidigare är John Guidetti och Aboubakar Keita skadade och missar derbyt.

Truppstatus Hammarby: Utöver långtidsskadorna så ser situationen väldigt bra ut numera då både Adi Nalic och August Mikkelsen är tillbaka från sina skador. Båda gjorde ett kortare inhopp mot BK Häcken.

Ångestfyllt derby med otroligt viktiga poäng på spel

Tror på ett derby med mycket kamp och mer riskminimering i spelet. AIK kommer att säkra defensiven först och främst, och försöka komma in i matchen på ett betydligt bättre sätt än man gjort under de inledande matcherna på säsongen. Hammarby kommer såklart gå ut och köra och försöka få publiken att vända sig emot AIK, men även där finns det nog en viss respekt av att ha blivit sönderkontrade senast mot Häcken och även en bild av senaste derbyt där AIK faktiskt skapade en hel del chanser och kom åt bra ytor. Gillar underspelet i detta ångestfyllda derby, möjligtvis att det avgörs på någon fast situation.

Spel: Under 2.5 mål till 1.88 hos Unibet
This is the stats tab
This is the post tip