AIK tar emot Varberg i en riktig ångestmatch på måndagen.
Mitt speltips: AIK -1,5. Spelet sitter om Gnaget vinner med 2+ mål.

Måstematch de luxe för AIK. Tre poäng behövs för att förbättra chansen till nytt kontrakt och dessutom vore det bra för deras del om även prestationen är övertygande. Behöver pumpas in lite självförtroende i laget inför hösten.

Det här är ett spel på AIK, men lika mycket ett spel mot Varberg. Nio av deras 13 förluster hittills har varit med två eller fler mål. Senaste tiden har det runnit iväg mot lag som Mjällby och Värnamo. Är inte så att de varit totalt usla som Sundsvall i fjol, men kvalitén har inte funnits där i de avgörande lägena. Nu har de åtta poäng upp till kvalplats och det är två lag de måste passera. En omöjlig uppgift såklart, men helt klart är att de måste gå för tre poäng i match efter match. Tror det gör att laget är lite extra sårbart. De har överlevt i Allsvenskan genom att spela ett tajt försvarsspel med kontringar/fasta situationer-fokus. Nu måste de riskera lite mer och det passar nog inte spelartruppen riktigt.

Har också sålt Le Roux i veckan, vilket nog varit deras bästa spelare. Även Birkfeldt verkar lämna. Så nog är känslan att klubben börjat skala ner från en allsvensk finkostym till en Superettan-Dressmann.AIK har blandat och gett under Henning Berg. Poängsnittet har gått upp jämfört med Brännström-perioden. Prestationerna har varit bra stundtals (första halvlek mot Häcken, andra mot Kalmar, inledningen mot Sirius). Andra gånger har det sett bedrövligt ut.

Det här är ingen rolig match direkt. Allt att förlora. Men samtidigt har AIK en rutinerad trupp och de borde kunna hantera det här. Och läget är så pass allvarligt att jag tror hemmafansen kommer spara eventuella missnöjesyttringar till efter matchen för att alla inser hur prekärt läget är. Kan vara nog så viktigt att inte hemmasupportrarna buar eller blir missnöjt otåliga tidigt här.

Självklart skulle man kunna ta ett mer försiktigt minushcp på AIK (-1 eller -1.25). Men jag tror det är så att om de vinner så gör de det med fler än ett mål. Dels med tanke på hur Varberg spelat, sen finns det faktiskt en vits med att försöka förbättra målskillnaden. Blåvitt är två mål före där, om AIK kan täppa igen det hålet är det såklart bra. Säger inte att AIK kommer tokgambla för fler mål vid uddamålsledning, men nog finns den koefficienten med.

AIK ska bara vara ett bättre lag här. Saletros, Pittas, Milosevic, Sotte, Otieno, Modesto och Nordfeldt ska bara vara ett hack över Varberg. Den här säsongen har väl i och för sig inte visat det, men nu är läget så pass allvarligt att de bara måste kliva fram. AIK slog Varberg rättvist på bortaplan för en dryg månad sedan med 2-1. Tycker de ska ses med bra chans även här.

Speltips: AIK -1,5.
This is the stats tab
This is the post tip