Efter att ha slutat femma i Allsvenskan förra året behövdes det drastiska förändringar inför 2023 i kombination med ett par trotjänare som lagt skorna på hyllan. Per Karlsson, Sebastian Larsson och Mikael Lustig valde att sluta. Medan spelare som Nicolas Stefanelli och Nabil Bahoui har lämnat laget, således är det mycket nytt i årets AIK. Tycker man fått ihop ett slagkraftigt lag med värvningar som Faraj, Jimmy Durmaz, Magashy och Viktor Fischer. Problemet är mestadels statusen på spelarna som inte riktigt är redo för cupen i februari.

Laget har iallafall hållit till i Portugal under två veckors tid och träningsspelat mot FC Köpenhamn, Bröndby och Brentford B. Matcher som varit ungefär som förväntat. AIK är mer framåtlutat i år men det finns också en hel del shape-inslag där AIK kan ligga lågt och samlat i perioder. Brännström är rätt så svårläst då spelarna mer utgår ifrån roller istället för i en formation. Under försäsongen har laget iallafall mestadels spelat 3-5-2 med lite olika kombinationer på innermittfältet.

Förväntad elva:
Nordfeldt
Tihi - Papagiannopoulos - Haliti
Modesto - Hussein - T.Ayari/Thill - Ceesay - Björnström
Faraj - Guidetti

Råder frågetecken kring nyckelspelare som Milosevic, Jimmy Durmaz och Viktor Fischer. Magashy är borta ett par veckor också. Således får vi se ett ungt mittfält som ska försöka styra spelet mot Västerås.
_______

Gästerna Västerås fortsätter att vara svårlästa under Kalle Karlsson. På försäsongen har man noterats för segrar mot både IFK Norrköping och BP. Så AIK kommer verkligen att ha respekt för VSK som inte räds något motstånd. De har vågat stå högt upp med inslag av man/man-spel och verkligen lyckats med detta. Ibland blir det mer fembackslinje och ibland trycker man mer högt med sina vingar. Sedan har VSK också många bollskickliga spelare som kan ta sig ur pressade situationer. Två nollor också på försäsongen stärker möjligheterna att ta poäng mot AIK. Visserligen blev det förlust senast mot Vasalund men där laget valde rotera och testa lite andra spelare. Under försäsongen har iallafall mittbacken Nsabiyumva kommit in med mycket stabilitet och passar bra in i det höga modiga försvarsspelet. Har förvisso tappat 22 mål i Granath men där finns Abdihakim Ali som har många intressanta kvaliteter. Får han bara vara skadefri så kan det bli en ny succé här.

Förväntad elva:
Fagerström
Magnusson - Nsabiyumva - Douglas
Gefvert - Edlund - Ask - Larsson - Åslund
Johansson
Abdihakim Ali

___

Två lag som spelar lite på samma sätt men där VSK mer kunnat bygga vidare på föregående säsong medan AIK börjar helt från “scratch”. Tror den här matchen passar gästerna bra att komma in som klara underdogs mot ett AIK som ännu inte är där de borde och har flertalet skador på nyckelspelare. En nylagd konstgräsmatta på Tele2 som ska vara svårspelad och gå betydligt långsammare än tidigare innan den satt sig. Känns som en jämn match från början till slut och då gillar jag plussidan.

Spel: VSK +1.5 till 1.75 hos bet365 (3/5 units)
This is the stats tab
This is the post tip