Ajax:

John van ’t Ship klev in i en krisklubb som låg allra sist i Eredivisie och som haft en mardrömshöst med problem både på och utanför planen. Den forne Ajax-spelaren har dock fått en fin start på tiden som interimtränare, där han under första veckan stabiliserat det tidigare läckande skeppet med två raka segrar. 2-0-segern mot bottenkollegan FC Volendam följdes upp av en solid 4-1-seger mot Heerenveen och plötsligt har Ajax skjutit upp från nedflyttningsstrid till en mittenplacering.

Van ’t Ships främsta fokus är förstås att närma sig toppen i Eredivisie, och med ett överkomligt spelschema i ligaspelet kommande veckor bör Ajax så sakteliga klättra mer mot positioner där vi är vana vid att se laget. Här i Europa League väntar dock betydligt tuffare motstånd än vad Volendam och Heerenveen hittills bjudit på. När lagen möttes för två veckor sedan var
Brighton det klart bättre laget och vann välförtjänt med 2-0 efter att João Pedro och Ansu Fati gjort mål på varsin sida om halvtidspausen.

Ajax saknar alltjämt ett par spelare: Sivert Mannsverk, Amourricho van Axel Dongen, Jay Gorter och möjligtvis även Gerónimo Rulli.

Brighton:

"We played a great game with high quality, we played very well, we deserved to win. We could have scored more goals, but the most important thing was not to concede”, sa Roberto De Zerbi efter 2-0-segern för några veckor sedan.

Brighton var det klart bättre laget och skapade chanser nog för att göra ytterligare något mål, men som De Zerbi vittnar om så var nog den hållna nollan – Brightons första under hösten – nog så värdefull. Efter att ha inlett Europa League-spelet lite svajigt – där Europa-ovanan måhända sken igenom - med förlust mot AEK Aten och kryss mot Olympique Marseille så är Brighton piskat att fortsätta vinna för att säkra avancemang. Prestationen mot, ett förvisso krisande, Ajax vittnar kanske om att Brighton-spelarna börjar bli mer varma i Europa League-kostymen.

Brighton lär även vara revanschsuget efter två raka kryssmatcher i Premier League, där man spelat 1-1 mot både Fulham och Everton trots att The Seagulls styrt matcherna och noterats för 72 respektive 80 procent bollinnehav. Ajax har inte samma defensiv att falla tillbaka på och lär bjuda på en mer passande matchbild på Johan Cruijff Arena.
De Zerbi dras även han med lite skadebekymmer där Julio Enciso, Solly March, Pervis Estupiñan och Danny Welbeck missar.

Ajax har fått ett lyft – men blir tuffare mot Brighton

Ajax har tagit två väldigt välbehövliga segrar sedan John van ’t Ship kom in, vilket bidrar med nödvändigt lugn till hela klubben. Nu ställs man dock mot motstånd av en helt annan kaliber och jag är ärligt talat inte alls imponerad av Ajax lagbygge den här säsongen. Brighton var det klart bättre laget i 2-0-segern senast och efter den tröga Europa League-starten är jag övertygad om att De Zerbis mannar kommer till Amsterdam med siktet fullt inställt på tre poäng. Brighton är ett betydligt bättre lag och jag tror Ajax får svårt att hänga med. Raka tvåan finns till 1,75 hos Bethard .
This is the stats tab
This is the post tip