Europa League sparkar i gång med ett hett möte i Grupp B, där två lag som genomlevt minst sagt turbulenta säsongsinledningar drabbar samman.

Ajax:

Nye tränaren Maurice Steijn har inte fått någon enkel start på säsongen. Bortsett från förändringar på tränar- och klubbledningssidan så har även Ajax spelartrupp genomgått rejäla förändringar och än så länge har Steijn inte lyckats komma till rätta med hur han ska få ut det mesta från truppen – där spelare som Mohammed Kudus, Jurrïen Timber, Edson Álvarez, Calvin Bassey och Davy Klaassen försvunnit under sommaren. Efter fyra matcher i Eredivisie står Ajax, som hade en tuff säsong även i fjol där man inte hittade rätt på tränarsidan, noterat för fem poäng, vilket är den sämsta säsongsstarten sedan 1964/65 för storklubben.

I helgen föll Ajax på nytt när FC Twente, fullt rättvist, vann med 3-1. Enda segern kom i premiären mot nykomlingen Heracles, och Ajax har därutöver två inte helt övertygande kryssmatcher mot Excelsior och Fortuna Sittard. Steijn är redan under lite press att vända den nedåtgående trenden och samtidigt fortsätter det skaka en del utanför planen. Förutom den påstådda sprickan mellan Steijn och sportchefen Sven Mislintat så har i det i veckan även rapporterats om att Ajax startat en internutredning mot den sistnämnde i samband med värvningen av Borna Sosa, där ett företag som Mislintat är aktieägare i var inblandad i att hantera Deadline Day-övergången.

Stökigt värre både på och utanför planen i Amsterdam, med andra ord. Gerónimo Rulli och Ahmetcan Kaplan saknas alltjämt, men i övrigt har Steijn alla spelare att tillgå.

Marseille:

Stökigt i Ajax, säger du? Då vill förstås Marseille inte vara sämre. Det är förvisso alltid turbulent i Olympique Marseille, men efter en solid säsongsinledning där ett obesegrat OM återfinns på tredje plats i Ligue 1, två poäng bakom ledande Monaco skulle man kunna tro att det kan råda lite lugn och ro i den franska kuststaden. Icke.

Rapporterna började sippra ut i början på veckan och under onsdagen bekräftades ryktet om att nye tränaren Marcelino – som i somras ersatte Igor Tudor efter en stökig fjolårssäsong – minsann avgår efter bara sju matcher i klubben. Krisen stannar dock inte där – under måndagen krävde även de beryktat hårdnackade OM-supportrarna även presidenten Pablo Longorias avgång.

I skrivande stund tycks det bli Pancho Abardonado ackompanjerad av legendaren Jean-Pierre Papin, 1991 års Ballon d’Or-vinnare som återvände till OM i en konsultroll i fjol, som coachar Marseille i den tuffa bortamatchen i Amsterdam. På söndag väntar dessutom Le Classique, rivalmötet mot PSG.

Vilka förändringar vi får se jämfört med hur Marcelinos lag sett ut i inledningen – spanjoren har fått en hel del kritik för spelstilen under sin korta tid i klubben – återstår att se. Ismaila Sarr, som inlett säsongen med två mål och två assist, är skadad.

Stökigt i båda läger - svårbedömd match

Oerhört, oerhört svårbedömd match mellan två lag som genomgår svåra säsongsinledningar med gott om distraktioner och stökigheter utanför planen. Ajax har läckt in mål i inledningen – en hållen nolla på de sex senaste, inklusive Europa League-playoff mot Ludogorets. OM har varit betydligt mer försiktiga under Marcelino, men om firma Abardonado/Papin släpper lite mer på tyglarna borde det kunna bli en underhållande match mellan två lag i desperat behov av något positivt att greppa tag i. Över 2.5 mål skulle kunna vara ett alternativ till 1,68 hos Pinnacle .
This is the stats tab
This is the post tip