Polen studsade tillbaka och tog en viktig 2-0-seger hemma mot Färöarna. Det satt dock långt inne och krävdes två mål från Robert Lewandowski, det ena från straffpunkten, under dryga slutkvarten. Polen har inlett knackigt i en överkomlig Grupp E, där man tillsammans med Tjeckien bär favoritskapet i en grupp som innehåller Albanien, Moldavien och Färöarna.

2-0-segern mot Färöarna förde Polen till sex poäng efter fyra matcher, där man är en poäng bakom tvåan Albanien och två efter gruppettan Tjeckien. Polen, som åkte ur mot Frankrike i åttondelsfinal i vinterns VM i Qatar, inledde kvalspelet med en 3-1-förlust borta mot Tjeckien innan man tog en knapp seger, 1-0, hemma mot Albanien. Därtill har Polen även åkt på en minst sagt överraskande förlust, 3-2, borta mot Albanien vilket gör att Fernando Santos landslag behöver få upp ångan och fortsätta plocka poäng om man ska säkra en direktplats till EM.

Enligt Santos var prestationen mot Färöarna ändå ett steg framåt jämfört med förlusten mot Moldavien, även om den första halvleken var svag. 2-0-segern mot svagt motstånd skrämmer ändå inte och Polen behöver fortsatt rycka upp sig.

Söndagens motståndare Albanien föll förvisso knappt när lagen möttes i Polen i slutet av mars, men har annars gjort ett skapligt kvalspel. Albanien har besegrat både Färöarna, 3-1, och Moldavien, 2-0, och tog i torsdags en minst sagt meriterande poäng borta mot Tjeckien när Nedim Bajrami kvitterade i den andra halvleken med Albaniens enda avslut på mål i en match som Tjeckiens förbundskapten Jaroslav Silhavy inte var nöjd med att man misslyckats med att vinna.

Poängen gör att Albanien alltså är tvåa i gruppen och undviker man förlust mot Polen har man plötsligt ett riktigt fint utgångsläge för att säkra en EM-plats. Även om det blev förlust senast mot Polen stod Albanien upp riktigt fint på bortaplan, och efter den meriterande poängen mot Tjeckien senast lär förbundskapten Sylvinho – den forne Arsenal- och Barcelonaspelaren – vara hoppfull om att ge Polen en rejäl match i Tirana.

Vågar inte lita på Polen

Polen har inte övertygat än under EM-kvalet och under Fernando Santos ledarskap. Truppmässigt är man förstås favorit i det här mötet, men Albanien har gjort det bra i kvalet så här långt, har hugg på att genuint utmana om en direktplats till EM, och kommer sälja sig dyrt på hemmaplan i den här nyckelmatchen. Jag vågar inte riktigt lita på Polen ännu och insatsen mot Färöarna i torsdags – 2-0-seger efter de två sena Lewandowskimålen till trots – gjorde ingenting för att förändra den bilden. Tvåan är ett avslag för mig här och jag tror den polska offensiven, som inte varit glödhet – trots spelare som Lewandowski, Arkadiusz Milik, Piotr Zielinski – får slita för att få hål på Albanien, precis som Tjeckien fick i veckan. Under 2.25 mål till 1,84 hos Pinnacle kan vara ett alternativ.
This is the stats tab
This is the post tip