Sent inatt jagar peruanska Alianza Lima sin första hemmaseger i Copa Libertadores på 11 år.

Ja, ni läste rätt. Senaste hemmasegern i Copa Libertadores kom 14 mars 2012. Det är RIKTIGT illa, men kan också förklaras med att de till skillnad från dem flesta peruanska lagen spelar på normal höjd. Således har de ofta svårare att dra nytta av hemmaplansfördelen än lag som exempelvis Melgar.

Kan ju bara sluta på ett sätt!?
Njae, kanske inte ändå. Alianza Lima skrällde rejält i Copa Libertadores för några veckor sedan när de slog Libertad med 2-1 på bortaplan. DET var alltså lagets första seger sedan 2012 och det kom på bortaplan.

Självförtroendet är på topp efter den segern och Alianza Lima har gått som tåget i peruanska Primera Division.
12-0-3 efter 15 omgångar är outstanding med tanke på att de också försökt balansera laget från match till match så att de klarar av att spela på två fronter.

Alianza Limas trupp är oerhört namnstark för att vara ett lag från Peru.
Stjärnorna är Gabriel Costa, landslagsspelare och senast nyckelspelare hos chilenska mästarna Colo Colo, Christian Cuevas, också han landslagsspelare och ex utlandsproffs, och Carlos Zambrano, landslagsspelare och senast ordinarie i Boca Juniors.

Alianza Lima har självklart fler bra spelare, men detta är de största namnen i truppen.

En liga på dekis?

Paraguayanska Division Profesional har länge varit förvånansvärt framgångsrik i både Copa Libertadores och i Copa Sudamericana. Visst, de räcker sällan till hela vägen, men det är ofta flera paraguayanska lag tar sig vidare till slutspelet och då även längre än åttondelsfinalerna.

Libertad, Olimpia och Cerro Porteño är dem bästa på 2000-talet och det är också dem tre lagen som deltar i årets Copa Libertadores. Allra bäst är faktiskt Libertad som också leder ligan stort. Men jag har tidigare satt ett frågetecken på paraguayanska lagens kvalité. Samtliga lag ser faktiskt sämre ut än vad de gjort på bra länge, vilket också syns på lagens CL-resultat. Cerro Porteño har hunnit förlora med 0-4 hemma mot Bolivar och Libertad förlorade som bekant hemma mot just Alianza Lima med 1-2.

På topp har man två föredettingar. Visst gillar man duon Roque Santa Cruz (41) och Oscar Cardozo (40), men de gör inte många löpmeter idag. Sistnämnda vet dock hur man målar och har slagit till 10 gånger i ligan och 2 gånger i Copa Libertadores, imponerande ändå.

Jag tror dessvärre att både Libertad och Alianza Lima får respass redan i gruppspelet, men med en plats i Copa Sudamericanas slutspel i potten för grupptrean så gäller det att vinna dessa matcher.

Jag tror på en jämn match men är inte överens med nuvarande odds då jag tycker att Alianza Lima ska vara små favoriter här.
Därför spelas Alianza Lima +0 (samma som dnb) till 2.12 hos Pinnacle.

Vamos vamos vamos!
This is the stats tab
This is the post tip