Arsenal:

Kommer in i det här toppmötet med stort, stort självförtroende efter den strålande säsongsinledningen. Arsenal toppar Premier League efter att ha vunnit sju av de inledande åtta matcherna och Mikel Artetas bygge har gått rejält framåt sedan förra säsongen. Defensiven ser tryggare ut med William Saliba bredvid Gabriel Magalhãels – även om den sistnämnda fortfarande är lite misstagsbenägen – och på ytterbackspositionerna har Ben White gjort det överraskande bra, och till vänster finns både Oleksandr Zinchenko och Kieran Tierney att välja på. Ukrainaren har dock haft lite skadebekymmer, men Tierney är nog inget dumt val med hans offensiva egenskaper ifall Arteta, likt flera lag tidigare gjort, väljer att lägga särskilt fokus på att attackera ytan bakom Trent Alexander-Arnold – om den finns där, mer om det längre ner.

På mittfältet har en given trea utkristalliserats, trots att nyförvärvet Fábio Vieira gjort bra ifrån sig när han fått chansen. Thomas Partey kommer starta i nummer sex-rollen med Granit Xhaka och Martin Ödegaard framför i varsin inre korridor för att länka samman offensiven med Gabriel Martinelli, Bukayo Saka och Gabriel Jesus, som varit strålande sedan ankomsten från Manchester City.

I övrigt ser Arsenals skadeläge bra ut, med endast Emile Smith-Rowe och Mohamed Elneny som bekräftats frånvarande. Jag tycker Arsenal imponerat under säsongsinledningen och tagit stora, stora kliv under Arteta – både spel- och resultatmässigt. Säsongen är dock bara åtta matcher gammal och det finns gott om tid att pendla åt endera håll.

Arsenal har tidigare haft bekymmer i matcherna mot övriga Big Six-lag – Liverpool har exempelvis vunnit de tre senaste bortamatcherna på Emirates Stadium – men insatsen i derbyt mot Tottenham förra helgen imponerade på mig, när man var det klart bättre laget. The Gunners var också definitivt med i matchen mot Manchester United, när Arsenal åkte på sitt hittills enda nederlag på Old Trafford, men straffades hårt i omställningsspelet. Vi får se om de lärt sig några läxor därifrån.

Preliminär startelva: Ramsdale; Tierney, Gabriel, Saliba, White; Partey, Xhaka, Ödegaard; Martinelli, Jesus, Saka

Liverpool:

Har till skillnad från Arsenal inte haft någon munter start på säsongen. Liverpool är nere på nionde plats i Premier League och har bara inkasserat två segrar så här långt i ligaspelet – den sämsta starten under Jürgen Klopps ledning - och det har funnits gott om saker att oroa sig för för tysken. Liverpool hade en riktigt tung match senast i Premier League, där man stod för en riktigt svag prestation hemma mot Brighton, och fick vara nöjda att få med sig en poäng via 3-3 med tanke på med vilken lätthet Brighton kunde spela sig igenom och såra The Reds defensiv.

Liverpool kommer dock från en seger, när man tog en solid 2-0-vinst hemma mot Rangers i Champions League i veckan där Trent Alexander-Arnold, på frispark, och Mohamed Salah, på straff, gjorde Liverpools mål. Mest intressant från den matchen – där Liverpool vann utan att behöva förta sig – var att Klopp testade på att gå ifrån den 4-3-3-formation som varit gjuten och lagt grunden för Liverpools framgångar de senaste åren. I stället valde Klopp att formera sitt lag i en mer 4-2-2- eller 4-2-3-1-liknande formation med två centrala mittfältare. Fabinho, den tidigare nyckelkuggen som inte stått att känna igen i säsongsinledningen, petades och Jordan Henderson och Thiago Alcântara i mittfältsduo. Ifall den ena stack upp såg den andra alltid till att balansera. Intressant var också hur annorlunda Alexander-Arnolds roll var. Högerbacken brukar vanligtvis bomba fram längs högerkanten och bidra offensivt, vilket gjort Liverpool sårbart defensivt – något som flera motståndare utnyttjat på sistone. Mot Rangers höll Alexander-Arnold tillbaka betydligt mer. Salah och Luis Diáz huserade på varsin kant och Darwin Nuñez och Diogo Jota agerade närmare varandra, nästintill i en anfallsduo. Nuñez, som inte inlett Premier League-säsongen i rasande takt, blev förvisso mållös men stod för en hel del intressanta rörelser och löpningar, som bådar gott inför framtiden.

Klopp hintade om att formationen kan användas igen till helgen, men jag är långt ifrån övertygad. Det är stor skillnad på Rangers och Arsenal, och även om det var ett lyckat experiment så kommer Liverpool sättas på betydligt tuffare prov här, där jag tror Thiago och Henderson kommer få fullt sjå med att förhindra passningar in till Ödegaard och Xhaka – eller någon i fronttrion – i inre korridorerna i spelyta 2. Skadeläget är annars detsamma för Liverpool med Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain och Arthur frånvarande, och ett frågetecken för Curtis Jones och Andrew Robertson.

Preliminär startelva: Alisson; Tsimikas, Van Dijk, Matip, Alexander-Arnold; Díaz, Thiago, Henderson, Salah; Nuñez,
Firmino

Speltips:

Oddsen på hemmalaget har dalat de senaste dagarna, när Arsenal klivit in som knapp oddsfavorit. Jag var på förhand intresserad av någon form av asian handicap-spel på hemmalaget- med tanke på Arsenals säsongsinledning, prestationen mot Tottenham och hur tufft Liverpool har haft det på sistone. Trots att Arsenal varit det klart bättre lagen av de två i inledningen så är det ändå ett litet statistiskt urval att gå på, och Arsenal har fortfarande mycket att bevisa – särskilt mot de bästa lagen. Prestationerna och resultaten mot Manchester United och Tottenham visar att juryns dom fortfarande inväntas. Liverpool har trivts utmärkt på Emirates Stadium, där man vunnit de tre senaste gångerna, och är i grunden ett bättre lag.

Jag tror dock den här matchen kan bjuda på en hel del mål – särskilt ifall Klopp väljer att fortsätta med sin 4-4-2-hybrid. Liverpool läckte in tre mål mot Brighton, som med lätthet spelade sig igenom och hittade farliga ytor, vilket Arsenal bör ta lärdom från. Arsenals vassa offensiv kommer pröva Liverpool, vars defensiv inte imponerat alls så här långt, samtidigt som jag inte är helt övertygad om att Arsenal inte kommer skaka i försvarsleden när de sätts under press. Tottenham skakade fram målmöjligheter under sina få positiva perioder i derbyt och United kontrade in tre högkvalitativa mål.

Båda lagen gör mål och Över 2.5 mål finns till 1,87 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip