Arsenal:
Arsenal studsade tillbaka från nederlaget mot Manchester United, 1-3, med att komfortabelt besegra Pontus Janssons Brentford med 3-0 precis innan landslagsuppehållet. Mikel Artetas unga gäng bibehåller således förstaplatsen i Premier League inför lördagens North London-derby mot lokalrivalen Tottenham.

The Gunners har haft ett relativt vänligt spelschema initialt – segrar mot Crystal Palace, Leicester, Bournemouth, Fulham, Aston Villa och Brentford – där Arsenal stundtals imponerat och visat prov på utvecklingsresan som det unga laget genomgår under Artetas ledning. Offensiven ser mycket skarpare ut med Gabriel Jesus som centralpunkt som binder samman skickliga spelare som Gabriel Martinelli och Bukayo Saka, Martin Ödegaard fortsätter att göra det bra på mitten, precis som Granit Xhaka, och i försvarslinjen har William Saliba imponerat i återkomsten efter lånäventyret till Frankrike.

Jag tycker dock inte man ska dra för stora växlar av Arsenals säsongsinledning, åt endera hållet. Det ser tveklöst bättre ut än under fjolåret och man kan bara besegra lagen du ställs inför. Arsenal har dock förlorat den enda stora utmaningen så här långt, borta på Old Trafford, där Arsenal periodvis spelade bra, men inte lyckades hantera Uniteds omställningar. Jag tror det kommer bli en liknande utmaning mot Tottenham, där Antonio Contes lag trivs med att försvara lite djupare och kunna skada om blixtrande omställningar – likt man gjorde mot Leicester City senast.
Arsenal har dock en diger skadelista och jag rekommenderar er att ta en titt på startelvan innan ni lägger era spel här.

I skrivande stund har Arteta inte hållit sin pre-match-presskonferens och utöver Mohamed Elneny, Reiss Nelson och Emile Smith Rowe – som alla missar – finns en del stora frågetecken för spelare som Thomas Partey, Cédric Soares, Oleksandr Zinchenko och Kieran Tirney. Ödegaard har också haft skadebekymmer, men väntas vara redo för spel efter att ha medverkat i båda Norges Nations League-bataljer. Om Partey inte kommer till spel är det dock oroväckande för Artetas del. Albert Sambi Lokonga imponerade inte mot United och det finns ingen spelare som besitter Parteys kombination av fysik och progressiva egenskaper. Om varken Zinchenko eller Tierney kommer till spel är det även ett bekymmer på vänsterbacksplatsen, där Takehiru Tomiyasu i så fall lär få kliva in. Fábio Vieira gjorde också en fin match mot Brentford senast och knackar på dörren till startelvan.

Preliminär startelva: Ramsdale; Timiyasu, Magalhaes, Saliba, White; Lokonga, Xhaka; Martinelli, Ödegaard, Saka; Jesus

Tottenham:

Spurs befinner sig en poäng bakom Arsenal, på en tredjeplats, i Premier League-tabellen och är alltjämt obesegrat i ligaspelet. Antonio Contes lag kunde gå in i landslagsuppehållet med en riktig smällkaramell till målkalas i 6-2-segern mot Leicester. Det låter måhända lite märkligt, men jag var ändå inte särskilt imponerad av Tottenham i den insatsen. Leicester – som varit i hopplöst slag under hela säsongen och inte vunnit en enda match – dominerade bollinnehavet och skapade en hel del målmöjligheter, där man dessutom gjorde två mål, och det var först i slutet av matchen som siffrorna rann i väg. Son Heung-min, som för första gången bänkades denna säsong efter måltorkan, gjorde entré i andra halvlek och svarade belackarna med ett vackert hattrick där det skiljde blott 13 minuter mellan det första och tredje målet.

Tottenham skulle nog gärna få till en liknande matchbild även mot Arsenal, där Conte får använda Spurs giftiga omställningsspel. Jag tror Tottenham kommer försvara sig djupare i 3-4-2-1-formationen och tillåter Arsenal att styra spelet – för att sedan kvickt ställa om vid bollvinst, vilket man gjort mycket bra. Försvarsspelet mot Leicester är måhända lite oroväckande, med tanke på att man nu ställs inför en betydligt vassare offensiv från Arsenal. Spurs brukar dessutom inte trivas särskilt bra borta på Emirates Stadium, där man inte vunnit sedan 2010.

Även Tottenham har lite skadebekymmer. Hugo Lloris är ett osäkert kort efter att ha ådragit sig en lårskada, vilket vore ett avbräck. Fraser Forster ersätter ifall den franske veteranmålvakten inte kommer till spel. Ben Davies och Lucas Moura har också haft skadebekymmer, men kan vara tillbaka här. Däremot är Dejan Kulusevski ett frågetecken, efter att ha återvänt med känning i en baksida efter spel med landslaget. Kulusevski gjorde det bra när han fick starta mot Leicester, efter att ha fått inleda några matcher på bänken, och serverade Harry Kane till ledningsmålet. Med tanke på Sons inhopp och hattrick finns ändå risk att Kulusevski får inleda på bänken, med en offensiv trio med Kane, Son och Richarlison från start – även om jag tror Tottenham behöver Kulusevskis mångsidighet och förmåga att skydda boll kan bli nyttig för att sätta lagkamraterna i mer gynnsamma lägen i omställningsspelet.

Preliminär startelva: Lloris; Lenglet, Dier, Romero; Sessegnon, Höjbjerg, Bentancur, Perisic; Richarlison, Kane, Son

Speltips:

Jag ser mycket fram emot det här derbyt och tror matchen kan bjuda på en väldigt intressant taktisk batalj mellan två skickliga – men vitt skilda lag. Jag tycker Arsenal imponerat mer än Tottenham under säsongsinledningen, men tror det här kan bli en matchbild som passar Tottenham väl. Leicester skapade en hel del chanser mot Tottenham och jag tror mycket väl att Arsenals offensiv med Jesus, Saka, Martinelli kommer få sina möjligheter. Samtidigt visade Arsenal upp svagheter i de defensiva omställningarna mot Manchester United, som straffade London-laget rejält vid tre tillfällen, vilket Tottenham lär hämta inspiration från. De tre senaste mötena på Emirates Stadium har gått över 2.5-målslinan och jag tror det kan rassla i båda näten även denna gång.

Båda lagen gör mål finns till 1,65 hos Pinnacle . Kombinationen BTTS & Över 2.5 mål finns till 2,03.

This is the stats tab
This is the post tip