Aston Villa:

Har fått ett enormt lyft sedan tålamodet med Steven Gerrard tröt och den forne Liverpoolstjärnan sparkades. Ersättaren Unai Emery har fått en utmärkt start med två tunga skalper, mot Manchester United och Brighton, och jag tror det finns få lag som gynnats så mycket av VM-uppehållet som Aston Villa. Emery har fått ytterligare tid att bekanta sig med sin nya klubb, sina nya spelare och att sätta sin prägel på laget. Villa har passat på att spela en hel del träningsmatcher, och besegrade Chelsea 1-0 i den avslutande matchen.

Lite lugn och ro att komma till rätta och förbereda inför vad som komma skall kan bara ses som positivt för Villa och om det är något vi vet om Emery är det att han är oerhört taktiskt skicklig – och oerhört duktig på att förbereda sitt lag inför enskilda fotbollsmatcher.

Villa har redan uppträtt som ett betydligt mer välorganiserat lag i alla spelfaser jämfört med under Gerrard och jag tror den utvecklingen bara kommer ta fortsatt fart nu i nystarten.

Argentinas guldhjälte Emiliano Martínez missar matchen, till följd av firandet efter VM-guldet och duktige Jacob Ramsay är alltjämt skadad. Däremot är Philippe Coutinho tillbaka i truppen. I Martínez frånvaro kommer Robin Olsen få chansen mellan stolparna. Även om han i många år visat upp sin höga nivå i landslaget så har han dock haft desto svårare att visa upp samma klass i sin klubblagskarriär.

Preliminär startelva: Olsen; Digne, Mings, Konsa, Cash; Luiz, Kamara, McGinn; Buendía, Ings, Bailey

Liverpool:

Återvände efter återkomsten till klubblagsfotbollen med en målglad förlust, 2-3, mot Manchester City i Carabao Cup. Inför uppehållet började Liverpool få upp ångan efter vad som annars varit en tuff säsongsinledning för Jürgen Klopps gäng. Det ska bli mycket intressant att se vilket slag The Reds är i.

Skador och frånvarande spelare fortsätter dock att gäcka Klopp. Ibrahima Konaté är fortfarande borta efter att ha representerat VM-finalisterna Frankrike, men Virgil van Dijk, som missade City-matchen, ser ut att vara tillbaka. Trent Alexander-Arnold missade också senast, på grund av sjukdom, men kan vara tillbaka här. Sedan tidigare har Liverpool några långtidsskador som ställer till det i de offensiva leden, med trion Luis Díaz, Diogo Jota och Roberto Firmino skadade. Även Arthur Melo är skadad och James Milner dras med problem med en baksida. Mohamed Salah är dock hel och återhämtad, efter att inte ha deltagit i VM, och var målskytt direkt i comebacken. Mycket kommer hänga på egyptierns axlar, precis som på virvelvinden Darwin Núñez, som kommer få större förtroende och som ännu inte visat sig från sin allra bästa sida – även om uruguayanens potential är uppenbar.

Preliminär startelva: Alisson; Robertson, Van Dijk, Matip, Alexander-Arnold; Henderon, Fabinho, Thiago; Carvalho, Núñez, Salah

Speltips:

Jag tror det här kan bli en lite lurig match för Liverpool, mot ett ytterst välorganiserat Aston Villa som haft gott om tid att bekanta sig med nye Emery, som i sin tur kunnat fokusera fullt ut på att förbereda sitt lag inför den här hemmamatchen – och vi vet från alla hans cupframgångar hur skicklig han är att finna rätt matchplan för enskilda matcher. Liverpool har samtidigt fortsatt några kuggar borta, samt några frågetecken, så jag tror det här långt ifrån blir någon enkel vistelse i Birmingham. I Emerys första två matcher gjorde båda lagen mål och Villa gick segrande ur striden – 3-1 mot United och 2-1 mot Brighton – och jag tror det kan bli lite målrassel även här, mot ett Liverpool-försvar som inte var vattentätt innan uppehållet. Båda lagen gör mål och över 2.5 mål finns till 1,98 hos Pinnacle. Villa +0.75 finns till 1,92.
This is the stats tab
This is the post tip