Atalanta och Juventus drabbar samman i Coppa Italia-finalen på Stadio Olimpico i Rom.

Atalanta:

Atalanta är på väg mot ännu en mycket fin säsong under Gian Piero Gasperini, som fortsätter att lite grann i skymundan uträtta stordåd i Bergamo. Atalanta spelar under onsdagsaftonen den första av två finaler som utgör kulmen på en väldigt imponerande vår – först Coppa Italia och därefter väntar även Europa League-finalen mot Bayer Leverkusen. Matchen på Stadio Olimpico blir La Deas andra cupfinal på fyra år, när Atalanta tar sikte på klubbens första stora titel på 61 år.

Formen är väldigt god och har pekat spikrakt uppåt under den senare delen av våren, med 3-0-segrar borta mot lag som Napoli och Liverpool som särskild fjäder i hatten. I helgen tog La Dea tre blytunga poäng hemma mot Roma efter en 2-1-seger där Atalanta var det klart bättre laget och vann välförtjänt efter två tidiga mål från Charles De Ketelaere, vilket var ett stort steg mot att cementera klubbens plats i Champions League till kommande säsong.

Att just CDK gjorde två baljor och visade fin form den gångna helgen är extra viktigt med tanke på att formstarka anfallaren Gianluca Scamacca är avstängd. Rafael Tóloi var tillbaka på bänken mot Roma i helgen och Giorgio Scalvini är också tillbaka efter lite skadebekymmer under senvåren, i övrigt saknas Sead Kolasinac och Emil Holm.

Juventus:

Lär hoppas på att få upprepa utfallet i finalen 2021, när Juventus besegrade just Atalanta med 2-1 på Mapei-stadion efter mål av Dejan Kulusevski och Federico Chiesa. Båda säsongens möten mot Atalanta har slutat oavgjort, 0-0 i Bergamo och 2-2 i Turin i mitten av mars.

Jag har inte varit imponerad av vad Max Allegris Juventus presterat under hela säsongen, även om resultaten under inledningen av hösten var väldigt imponerande när Juve höll jämna steg med Inter i vad som ett tag såg ut att till och med kunna bli en strid om scudetton. Juves form har dock rasat sedan länge när laget trillat ner till en fjärdeplats i Serie A. Juventus har inte vunnit sedan en 1-0-seger mot Fiorentina i början av april, därefter har en förlust – mot Lazio – och fem raka Serie A-kryss följt och senast i helgen krävdes ett kvitteringsmål i den 91:a minuten för att rädda 1-1 hemma mot redan nedflyttade jumbon Salernitana.

Allegri får klara sig utan avstängde mittfältaren Manuel Locatelli, som kommer saknas. Alex Sandro och Danilo har återvänt till träningsplanen och närmar sig comeback, även om duon inte ser ut att vara redo för att kastas in i startelvan här. Mattia Perin väntas i vanlig ordning vakta kassen i cupsammanhang. Timothy Weah är tillbaka efter att ha varit avstängd senast och Federico Chiesa lär utmana om en startplats bredvid Dusan Vlahovic, efter att han, precis som talangfulle Kenan Yildiz, inlett på bänken mot Salernitana.

Formen talar för Atalanta

Det går aldrig riktigt att räkna bort Juventus och Allegri i en final och direkt avgörande match, men sett till vad laget presterat under hela säsongen i allmänhet och under den senare delen av våren i synnerhet råder det för mig ingen tvekan om vilket lag som kliver ut på Stadio Olimpico i bäst form. Atalanta har sett riktigt fina ut under våren och presterat bra på flera fronter, med en formkurva som bara pekat uppåt. Scamacca saknas förstås här, men De Ketelaere visade mot Roma att han är en duglig ersättare. Atalanta har varit det klart bättre laget på sistone och Gasperini och hans mannar bör vara hoppfulla om att kunna spräcka den där 61 år långa titeltorkan. Atalanta DnB finns till 1,90 hos Betinia .
This is the stats tab
This is the post tip